How to

Hoe presenteer je een design zo tastbaar mogelijk?

0

Tijdens het ontwerpen van een website of app zijn er diverse momenten binnen het project waarop het design gepresenteerd moet worden. Print je de designs uit? Laat je ze zien middels een beamer? Of gebruik je een tool waarmee de designs tot leven komen in een prototype? Het presenteren van een design kan op verschillende manieren en ook met verschillende tools. In dit artikel beschrijf ik hoe je een design goed en makkelijk kunt overbrengen.

Een goede presentatie van het design en het ontvangen van de juiste feedback maakt het verschil tussen een efficiënt proces en het wekenlang heen en weer schieten van designs tussen klant en projectteam.

Een design presenteren is een uitdaging

Vroeger was het voldoende om een design te presenteren als statisch ontwerp. Met de opkomst van responsive design en de mogelijkheid om veel meer mini-interacties, animaties en video te gebruiken zijn online media (desktops, tablet, en smartphones veel dynamischer geworden. Het presenteren van statische afbeeldingen vergt veel van het voorstellingsvermogen van mensen en de kans bestaat dan ook dat elementen van een site niet goed overkomen. Dit kun je goed zien wanneer je bijvoorbeeld de mobiele verschijningsvorm van een webdesign plat presenteert, bijvoorbeeld door de designs uit te printen op A3. De klant ziet hierdoor het design in zijn geheel terwijl hij normaliter het design slechts tot de vouw ziet.

Sligro_statisch_1

Responsive design Sligro Food Group – statisch gepresenteerd

Een design presenteren is dan ook een van de belangrijkste en lastigste taken voor een designer. Zorg er daarom voor dat de presentatie dicht bij het werkelijke gebruik van straks komt en presenteer je design interactief.

Sligro_interactief_2

Responsive design Sligro Food Group – interactief gepresenteerd

Presenteer je design middels een prototype

Een goede manier om een design te presenteren is via een prototype. Waar het omzetten van je schermen naar een prototype in het verleden veel tijd in beslag nam, is het tegenwoordig mogelijk binnen enkele minuten een werkend prototype te hebben. De grootste voordelen van het presenteren van het design via een prototype zijn de volgende:

 • Men ziet het design direct in de browser onafhankelijk van device.
 • Men kan door het design heen klikken
 • Het design kan direct getest worden op gebruiksvriendelijkheid.
 • Er is weinig ruimte voor misinterpretatie wat leidt tot betere feedback.
 • Klant kan design makkelijk delen binnen eigen organisatie.
 • Een prototype helpt ook designers in het proces.

2 tools om snel en gemakkelijk een prototype te maken

Er zijn online diverse tools te vinden om je designs snel om te zetten naar een prototype. Wij maken op dit moment gebruik van de volgende tools:

1. Marvel, binnen enkele seconden een werkend prototype

Een van de tools waar wij sinds kort mee werken is Marvel. Een supereenvoudige omgeving waarmee je binnen een korte tijd een clickable prototype kunt bouwen van je sketches, wireframes en designs. Daarnaast is de tool simpel opgezet waardoor je je als designer niet verliest in de mogelijkheden. De voordelen van Marvel:

 1. Marvel creëert prototypes voor elk device.
 2. Marvel update je prototype zonder er iets voor te doen, Marvel gebruikt dropbox om je prototype automatisch te updaten.
 3. Marvel ondersteunt Photoshop.
Designs worden automatisch uit Dropbox naar een werkend prototype geïmporteerd

Designs worden automatisch uit Dropbox naar een werkend prototype geïmporteerd

2. POP, prototyping on paper

Ben je nog niet zover dat je een design kunt laten zien, maar heb je wel een idee dat je wil toetsen bij de klant maak dan gebruik van POP. POP werkt op de volgende manier:

 • Design op papier, schets je idee in wireframes op papier.
 • Maak een foto van je schets.
 • Simuleer, creëer een storyboard door schetsen aan elkaar te linken.
 • Deel & Feedback, deel je prototype met de klant. Zij kunnen het prototype direct gebruiken op hun iPhone, iPad of desktop en direct feedback geven.

POP - Prototyping on paper_4

Breng je design tot leven!

Om het verhaal achter het design en het design goed over te brengen is het belangrijk om dicht bij de werkelijkheid te blijven en je design al tijdens de presentatie interactief te maken. Maak daarom gebruik van simpele tools als Marvel en POP om snel en eenvoudig een prototype te maken. Op deze manier gaat het design leven bij je klant en weet deze direct hoe het eruit komt te zien.

Uiteraard zijn bovengenoemde tools slechts 2 van de vele tools die online beschikbaar zijn om je concept/design tot leven te brengen. Met welke tools hebben jullie goede ervaringen? Ik ben benieuwd!