Onderzoek, Reportages, Trends

De glazen toekomst: vooruitblik op de komende 3 jaar

0

Wat is interessanter? De huidige grootheid van mobiel of de toekomst van smartdevices? Het onderscheid was opvallend op de 5e Mobile Convention Amsterdam. Veel presentaties gingen over de smartphonesuccessen. Maar enkele sessies keken ook in de met name ‘glazen’ toekomst. In dit artikel een vooruitblik op de komende 3 jaar.

2014 – De pioniers: Google Glass in Nederland

De eerste Glass-apps in Nederland zijn al gemaakt. Meerdere bedrijven zijn al maanden bezig met de slimme bril van Google en de resultaten zijn zeker het vermelden waard:

Betalen met één knik

De eerste betaalapp voor Google Glass is Eaze en komt van een nieuwe Nederlandse startup van onder andere Raimo van der Klein, de man achter Layar. Zijn sterke presentatie in Amsterdam was hier geen verkooppraatjer van, maar ging over de transitie van een content- naar een frictieloos context- internet.

Accepteer cookies

15% sneller order lopen

Infostrada & Glasseffect (eveneens van van der Klein) ontwikkelden samen met Active Ants een magazijnapp. Na een korte testperiode werd duidelijk dat orders 15 procent sneller gepickt konden worden.

Foto’s maken zonder handen

Myrte Geldof (panellid van de sessie ‘Explore Google Glass’) van UnitID ontwierp de glass-app Nu Agenda kortgeleden tijdens de Google Glass Hackathon. Het werd niet het winnende concept, Nu.nl koos voor de in mijn ogen wat minder innovatieve Nu.nl foto’s delen, maar zeker is dat we op korte termijn meer van Nu.nl en Sanoma gaan zien.

Full focus op de operatie

UReason maakte al in oktober een chirurgenapp waarmee een maagoperatie in het AMC Amsterdam werd uitgevoerd. Deze konden deelnemers aan het congres ook nog live bekijken. De opname daarvan is niet voor iedereen geschikt en ook niet heel spannend, maar Philips Healthcare maakte een vergelijkbaar concept en daarbij een betere presentatiefilm:

Accepteer cookies

Second screen op je neus

Accenture werkt voor KPN aan een aantal proof of concepts (video). Second-screen in je Glass, maar ook tv kijken met je Glass. Zodat je ook als je een biertje haalt niets van een voetbalwedstrijd mist.

Van glas naar goud

Begin mei werd duidelijk dat ook het Nederlandse team Google Glass inzet. Triple IT ontwikkelde zelfs twee apps voor de oranje mannen. Met de één worden statistieken van spelers en teams getoond, met de andere video-analyses die direct in het veld kunnen worden toegepast.

En dit is nog niet alles wat er nu speelt. En dit is ook pas het begin! Tot voor kort waren er slechts 100 Google Glasses in Nederland.

No Glaass camera2015 – De zakelijke winst: Google Glass in business

Toch zullen consumenten niet zomaar massaal zo’n vreemde bril opzetten. Bovendien is er eerst nog een ethische discussie over het gebruik van smartglasses in de publieke ruimte. Het bord ‘verboden voor Glass’ is al ontworpen.

Bedrijven die niet in de openbare ruimte werken, hebben deze barrière over het algemeen niet. Commercieel gezien is het ook simpel: als er een apparaat op de markt komt dat tijd bespaart of het foutenpercentage van het werk naar beneden haalt, dan is er geld te besparen en is de beslissing snel gemaakt.

De reden dat het beter gaat met een scherm in je bril in plaats van in je hand of omgeving werd al duidelijk aan de hand van de eerder genoemde voorbeelden van het AMC en de Magazijntoepassing. Werknemers hebben dan hun handen vrij en hoeven hun blik niet af te wenden. Full focus op het werk is dus mogelijk.

2016 – De consumentenopkomst

Sinds een halve maand is Google Glass vrij te koop in Amerika, maar met een prijskaartje van meer dan 1500 dollar en nu nog zonder hip design (Rayban & Oakley werken eraan) is het nog lang geen massaproduct. Uiteraard zal de rijkste 20 procent van de beroepsbevolking de slimme bril in 2015 toch wel kopen en ook privé gebruiken. En zoals Isla Macleod van de BBC op de Mobile Convention meldde, is het (niet geheel onverwachts) ook deze groep die het meest geneigd is tot aankopen via mobiel. Dit zal voor Glass niet anders zijn, zeker dankzij het gemak door de komst van Eaze.

Kortom: eind 2015 zal er een Glass-markt ontstaan. In 2016 zal die markt de breedte in gaan en zullen prijzen dalen. De smartglasses (waarschijnlijk niet alleen die van Google) worden dan gemeengoed.

Google_Glass_and_Future_Health_25811_Picture of Ted Eytan

Iedereen aan het glas! (Foto: Ted Eytan)

Andere smartdevices?

Ik kan het gemist hebben door de vele paralelsessies, maar er lijkt opvallend weinig over andere smartdevices gezegd te zijn op de Mobile Convention Amsterdam. Wel meldde Raimo van der Klein nog dat hij verwacht dat ook de beacons een sleutelrol gaan spelen. Deze kleine bluetooth-apparaatjes worden op een vaste plek geplaatst en kunnen vervolgens contact maken met een persoonlijk smartdevice. Ook had Accenture nog een iPad Segway als fysiek virtueel persoon rondrijden, maar daar moest de spreker zelfs om lachen.

Ook Apple heeft zich deze week nog altijd niet gemengd in de smartwatch of -glassmarkt en hield het slechts bij domotica met de smartphone besturen. Al met al is Google Glass momenteel dus de grootste trend op smartdevice-gebied. Al ziet elk door zijn eigen bril.

Foto’s met dank aan Fotolia.