How to, Strategie, Trends

Nieuwe wetgeving e-commerce: wat wordt jouw nieuwe bestelknop?

0

Vanaf vandaag moeten webshops aan nieuwe wetgeving voldoen. Vooral één van de regels stuit op boe-geroep en angst voor een lagere verkoop. En terecht. Je zou de volgende tekst op je bestelbutton moeten zetten: ‘Bestellen met betaalplicht’. Een ware conversiekiller. Daarom bied ik je 3 conversievriendelijke manieren om de nieuwe wetgeving toe te passen in je webshop.

De nieuwe wet: maak duidelijk wanneer bezoekers tot aankoop overgaan

Er zijn meer veranderingen waaraan webshops moeten voldoen, nu deze wet in werking getreden is. In dit artikel zoom ik in op één van de verplichte aanpassingen: de bestelbutton. Want wat zegt de nieuwe wet precies over de bestelknop?

“De handelaar ziet erop toe dat de consument bij het plaatsen van zijn bestelling, uitdrukkelijk erkent dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt. Indien het plaatsen van een be­stelling inhoudt dat een knop of een soortgelijke functie moet worden aangeklikt, wordt de knop of soortgelijke functie op een goed leesbare wijze aangemerkt met alleen de woorden “bestel­ling met betalingsverplichting” of een overeenkomstige ondubbelzinnige formulering waaruit blijkt dat het plaatsen van de bestelling een verplichting inhoudt om de handelaar te betalen. Indien aan de bepalingen van deze alinea niet is voldaan is de consument niet door de overeenkomst of de bestelling gebon­den.”

Als je dat vertaalt naar normale mensentaal staat er eigenlijk een ding: je moet ervoor zorgen dat het voor webshopbezoekers duidelijk is wanneer ze tot een definitieve bestelling overgaan en dus ook moeten betalen.

Daarnaast is er in de wettekst ruimte voor alternatieven. Er staat immers “een knop of een soortgelijke functie”. Aangezien de tekst “bestelling met betaalverplichting” nogal streng en onvriendelijke klinkt ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.

Drie conversievriendelijke alternatieven die aan de nieuwe wet voldoen

Hieronder geef ik je drie alternatieven die aan de nieuwe wet voldoen én conversievriendelijk zijn.

Oplossing 1: checkbox

Als bezoekers moeten aanvinken (net als bij Algemene Voorwaarden) dat ze akkoord gaan met een bestelling met betaalverplichting, voldoe je aan de nieuwe wetgeving. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken. De onderstaande manieren zijn al door diverse webwinkelkeurmerken goedgekeurd:

  • Tekst aanpassen naar: “Ik plaats een bestelling met betaalplicht en ga akkoord met de Algemene Voorwaarden” of “Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en plaats een bestelling met betalingsverplichting”.
  • Juridisch helemaal dichtgespijkerd: “Als ik op de button ‘Bestellen’ klik, bestel ik een product met betaalplicht en ga ik akkoord met de Algemene Voorwaarden.”
  • Eigen checkbox voor ‘bestellen met een betaalplicht’ (iets minder gebruiksvriendelijk).

bestellen met betaalplicht

 

Oplossing 2: andere buttontekst

De tekst “Bestellen met betaalplicht” schrikt erg af, daarom heb ik andere teksten gevonden die dezelfde inhoud hebben maar vriendelijker klinken. De onderstaande woorden hebben in zich dat er betaald moet worden, dus deze kun je ook op je bestelbutton plaatsen:

bestelbutton ecommerce

bestellen met betaalplicht

Oplossing 3: tekst onder de button

Voeg een korte tekst (“met betaalplicht”) toe ónder de bestelbutton. Hiermee leg je er de nadruk op dat bezoekers op dat moment overgaan tot bestelling met betaalplicht.

Is jouw webshop al klaar voor de nieuwe wetgeving voor e-commerce?

Zo zie je maar weer, je hoeft van je bestelbutton geen conversiekiller te maken om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. Er zijn voldoende conversievriendelijke alternatieven om te gebruiken. Aan de slag!

Foto intro met dank aan Fotolia. Wil je de volledige wettekst lezen? Die vind je in deze pdf.