Columns, Trends

Waarom Social Media Week Rotterdam anders is dan andere social events

0

Inmiddels weten we het: Social Media Week komt naar Rotterdam. We lezen erover op Frankwatching, we hebben de site bekeken. Maar waarom is Social Media Week Rotterdam nu zo’n aanrader? Waarom is dit event een mediapartnerschap met Frankwatching waard? En waarin onderscheidt dit event zich van alle andere events over social media en online communicatie? Laat ik het, na twee keer meemaken van Social Media Week New York (2009 en 2011), proberen over te brengen.

Meer diepte, minder pitches

Waar je bij sommige andere (ongetwijfeld ook prima) events veel pitches te zien krijgt, kun je bij Social Media Week verwachten dat meer sessies werkelijk om de inhoud gaan, en om visievorming. Minder pitches. Meer inhoud. Meer visie. Meer discussie. Meer aanscherpen en soms bijstellen van wat je dacht. En je laten verrassen over zaken die je gewoon nog niet wist.

Want we kunnen er duidelijk over zijn: het is altijd leuk om elkaar weer te zien in het vakgebied, maar uiteindelijk willen we er wijzer van worden. De geest scherpen. Nieuwe dingen horen. Geprikkeld worden. Zelf nog eens nadenken over iets waarvan je dacht dat je het al wist, en dat het toch *poef* nog net even anders zou kunnen liggen.

Vurige discussies

In 2011 had ik een vurige discussie over de return on investment van social media. En over social shopping. Het ging niet over ‘wat is de formule voor ROI’, en ook niet over de vraag ‘wat is social shopping eigenlijk’. Nee. Het ging over hoe je de voor jou relevante meetcriteria kunt definiëren (en dat deze soms net even anders zijn dan die van je concurrent), en hoe je social engagement en communicatie kunt verhogen op social shopping platforms. Met inspirerende voorbeelden, maar ook discussie en Q&A. En hoe je de relevantie en kwaliteit van social reacties op die platforms kunt vergroten.

De case over de doorstart van Polare komt op dinsdag 23 september aan de orde.

De case over de doorstart van Polare – die begon als grap – komt op dinsdag 23 september aan de orde.

Flink wat ervaring in je rugzak

Het was, kort gezegd, niet middle of the road. Geen algemene twittertips. Geen LinkedIn-profiel-pimptips. Er wáren wel praktisch georiënteerde sessies (in het kader van ‘voor ieder wat wils’), en dat is ook hartstikke goed. Maar ook als je flink wat ervaring in je rugzakje had, kwam je aan je trekken. En dat is gaaf. Daar gaan we nu natuurlijk ook voor.

Minder social media events over social media

Waar het ook echt meer dan de hoogste tijd voor is: minder social media events over social media. Want we zijn inmiddels in een tijdperk beland waarin social media gemeengoed zijn en geïntegreerd zijn in onze leef- en werkwijzen. Dus is het tijd voor verdieping.

Op welke vlakken merk je dat social een meerwaarde heeft bewezen? Welke maatschappelijke en corporate issues moeten we aanpakken? Want die issues zijn uiteindelijk het centrum van wat we doen. We gebruiken er the socials voor. En alle andere communicatie- en beleidsmethoden die we tot onze beschikking hebben.

Dus een ‘social media event over social media’ is net zoiets als ‘twitteren over Twitter’. We kunnen beter. Voorbij metacommunicatie. Dus doen we dat ook. In een toffe week met slimme mensen uit verschillende disciplines.

Verspreiding van kennis en kennissen

Niet alleen van kennis, maar ook van kennissen. Je ontmoet boeiende, slimme, creatieve mensen. Zomaar in het wild. Op bizarre, obscure of mooie plekken in de stad, ’s avonds laat, na de sessies. Waar nhow / De Rotterdam het spectaculaire epicentrum van SMWRdam is (toffer kan eigenlijk niet), verspreiden de vibes zich over de stad na afloop.

Erasmusbrug Rotterdam nhow © Pixabay tbleeker

Dat was zo in New York en dat zal ook tijdens deze Social Media Week Rotterdam het geval zijn. In de zalen bij de sessies, maar ook buiten in het wild. In de kroeg. Op een brug met uitzicht over de skyline. Bij Bird (brug over, Coolsingel over, stukje doorlopen en jazz is uw vriend). En elders.

Social Media Week, het North Sea Jazz over social media

Inspiratieschokgolven in de stad. In de kroeg. Op straat. De skylinefoto’s zullen waarschijnlijk de social timelines overheersen. Het heeft iets weg van Picnic. Maar dan in Manhattan aan de Maas. En van het North Sea Jazz Festival. Maar dan over social media.

Verbondenheid

Ik zou het niet zozeer een ‘spierballen-event’ noemen (waarmee ik bedoel dat alleen Grote Merken hun visie en statement delen). Natuurlijk zijn deze vertegenwoordigd, maar op gelijkwaardig niveau delen individuen en kleinschaligere bedrijven hun visie, praktisch inzicht, ziel en zaligheid.

Rachid Finge gaat dieper in op de vraag hoe de reguliere media in kunnen spelen op social media.

Rachid Finge gaat op vrijdag 26 september dieper in op de vraag hoe de reguliere media in kunnen spelen op social media.

Het levert een gevoel van verbondenheid op, verder dan alleen ‘online en offline communicatie’. Ik doel niet zozeer (eigenlijk helemaal niet) op een soort wollige verbondenheid à la mushy-mushy Witte Fietsen Plan-meets-Woodstock-gevoel.

Maar je weet dat je in gezelschap van gelijkgestemden bent, al kun je het soms met elkaar oneens zijn. Hoort ook bij de social media grote-mensen-wereld. En ook dat bindt. Want je deelt het online en in real life. En dat is in mijn perceptie behoorlijk compleet.

Niet alleen usual suspects

Wat het niet is: the usual suspects die een standaard praatje houden. Er zijn wel usual suspects (anders zou het gewoon ongezellig zijn, en dat willen we niet), maar bij Social Media Week gaan ze net dat stapje verder. En er zijn nieuwe gezichten. Onderwerpen die net even buiten de scope van social liggen, en daardoor de boel juist op scherp stellen. Je kunt ook verwachten dat er meer ruimte voor debat is dan op andere events. Sprekers belichten onderwerpen, onderbouwen ze en stellen ze ter discussie. En zo hoort het ook.

De hotelbar van nhow is onlangs gekozen tot beste hotelbar van Rotterdam. http://nhow-rotterdam.pr.co/82776-nhow-bar-beste-hotelbar-van-rotterdam

Ook niet vervelend: BAR, de hotelbar van nhow, is onlangs verkozen tot beste hotelbar van Rotterdam.

Social voor fijnproevers en uitvinders

In New York vroegen meerdere locals me – geen grap – wat ik in New York deed tijdens Social Media Week. “You guys created Layar and stuff. And we, well, we are marketers. We do it well. But you guys…you invent things.” Daar stond dus een breed grijnzende Hollandse. Trots op Layar, Junkie XL, Famke Janssen en alles wat ook maar enigszins Hollands te noemen is en wat over de grens verkeert. En ik heb Layar niet eens ontwikkeld.

Maar goed. Trots als een pauw dus. En ja, daar mogen we ons naar gedragen. Niet in air (dat trekken we niet in Rotterdam), maar in nieuwe dingen ontwikkelen. Dat doe ik. Dat doe jij. En om dat te kunnen blijven doen, hebben we elkaar en frisse ideeën nodig. En moet je die dingen delen met de wereld. Laat je die ideeën nu net kunnen vinden en delen tijdens Social Media Week. En dat The New York Times inmiddels Rotterdam heeft genoemd als een ‘go to place’ is een fijne bonus.

http://socialmediaweek.org/rotterdam/events/teachers-connecting-with-students-on-social-media-dont-just-a-jump-on-the-bandwagon/

Tung Tung Chang gaat op 24 september in op de wettelijke en ethische zorgen over het gebruik van social media tussen studenten en docenten.

Jouw eigen aandeel

Hoe dan ook: alles valt bij jouw eigen aandeel in de ervaring van welke Social Media Week, waar dan ook (of dit nu in Rotterdam, New York of elders is). Het hangt af van de mate waarin je openstaat. En of jij de juiste vragen stelt, zowel aan jezelf als aan de facilitators.

Chauvinisme

Kijk, je hoeft natuurlijk niet blind te varen op mijn schaamteloos chauvinistische Rotterdam-promotie. Je kunt ook varen op de ruime programmering die SMWRdam rijk is, met vele inspirerende sprekers (ik zou eigenlijk bijna liever ‘facilitators’ zeggen). Of varen op de woelige Maas in een van onze watertaxi’s, op weg naar fijne plekken om te dineren, na al die inspiratie. Aan de Maas. In de stad. Wat jij wilt.

Groeten uit Rotterdam!