Advertising

Verkoop meer met je webshop: marketing, techniek & conversie

0

Ik ben geen e-commercespecialist, maar heb wel een hernieuwde interesse in het thema vanwege een startup waar ik sinds kort bij betrokken ben. Gelukkig had ik deze week het genoegen om het nieuwe 60 minuten-boekje ‘Meer verkopen met je webshop’ te lezen. En ik ben niet bedrogen uitgekomen.


In het boekje, geschreven door Roman Markovski en Dennis Vreeke, staat veel nuttige tips over e-commerce. Je hoeft geen digitale specialist of programmeur te zijn om de concepten te begrijpen. Het boek is handig opgedeeld in 4 thema´s: marketingtips, techniektips, conversietips en bedrijfsvoeringtips. Uiteenlopend dus, en echt voor jou als ondernemer en eigenaar van een webshop bedoeld. Mooi. Daar heb je dus wat aan!

Marketing

Over marketing en reclame weten de meeste ondernemers vandaag wel wat. Iedereen heeft wel eens een cursus marketing gedaan, en concepten als AIDA en de 4 p’s kennen we wel. Het probleem is dat deze zaken in het internettijdperk enorm veranderd zijn. Ineens gaat het om AdWords en niet om flyers, en moeten we ‘pull’-marketing in plaats van ‘push’-marketing doen. Voor de expert oud nieuws, maar voor de meeste ondernemers absoluut niet.

Het boek gaat in op blogs en fora, Google AdWords, social media, nieuwsbrieven, affiliate-marketing, free publicity en linken. Het gaat te ver om ze hier allemaal te bespreken, maar het is echt de moeite waard om een ‘amateur-online marketeer’ te worden, en zelf je zaken goed te kunnen inrichten. Of om in elk geval een zinnige discussie te hebben met je marketingpartners.

Techniek

Techniek is meestal een verhaal dat minder bekend is bij ondernemers. De meeste mensen komen niet uit het technologietijdperk en het denken in bits en bytes is af en toe een lastige zaak. Het boek legt de meeste relevante technische zaken in jip-en-janneketaal uit. Dat is knap.

Rich snippets en codering

Zo zien we dat het allemaal bij vindbaarheid begint. En uit het boek leren ik verschillende dingen om vindbaarheid te verhogen. Zo worden rich snippets genoemd, stukjes code om bepaalde informatie te markeren en makkelijk vindbaar te maken voor de grote indexeringsmachine van Google. Rich snippets kun je gebruiken voor de volgende inhoudstypen: product en diensten, reviews, breadcrumbs, video’s, auteurschap en Open Graph.

Snelheid: minder omzet door ongeduldige klanten

Klanten van webshops zijn ongeduldig. Wist je dat Amazon 1.6 miljard dollar minder omzet zou halen als de pagina´s één seconde trager zouden laden? Dat komt door de zogenaamde drop-off rate: door ons ongeduld haken we af als pagina´s niet snel genoeg laden. Het boek gaat hier terecht op in en geeft veel tips om een pagina sneller te maken.

Als startpunt kun je gebruikmaken van Google Pagespeed Insights. Deze tool geeft een rapportcijfer voor de prestaties van je webshop. Ik raad je aan dit gedeelde goed door te nemen om een zinvolle discussie te hebben met je ontwikkelpartner. Je zult er versteld van staan hoeveel ontwikkelaars deze zaken niet al te nauw nemen, met grote gevolgen voor hun webshop en dus bedrijfsresultaat.

Beveiliging & platforms

Over beveiliging kan niet genoeg geschreven worden. Want als het mis gaat, betekent dit grote schade en niet alleen in de vorm van reputatieverlies. Ook kan het College bescherming persoonsgegevens een boete opleggen.

Je hoeft gelukkig tegenwoordig niet meer vanaf nul te beginnen als het gaat om e-commerce. Het boek beschrijft verschillende platformen. Je kunt denken aan SEOshop en Shopify, dat zijn platformen in de ‘cloud’. Voorbeelden van open source-platformen zijn Magento en Prestashop. Aan jou de keuze.

Responsive design

Heerlijk om dit tegen te komen in het boek. Het ligt een beetje aan je doelgroep en pagina, maar wist je dat tegenwoordig tot de helft van je verkeer van mobiele apparaten komt? Terecht gaat het boek in op responsive design: je website zo maken dat die zowel leesbaar als relevant is op apparaten als smartphones, tablets en pc’s.

Illustratie met dank aan Fotolia.

Illustratie met dank aan Fotolia.

Conversie

Met de juiste marketing krijg je het juiste publiek, maar dan ben je er natuurijk nog niet. Een klant ín je shop is nog niet genoeg, er moet wel gekocht worden. Het boek geeft een groot aantal praktische tips om conversie te verhogen. Zo gaan de auteurs in op kortingen en loyaliteitsprogramma´s, maar ook optimalisatie en het halen van zoveel mogelijk omzet uit klanten komt aan bod. V

De perfecte homepage hebben waarop je usp’s staan is daarnaast belangrijk. Omdat er elke dag webshops bij komen, is de beslissing om te blijven of de webshop te verlaten snel gemaakt.

Reviews van klanten

Het grote voordeel van het hebben van een webshop is het oneindige bereik. Feitelijk kan iedereen op de wereld uit jouw shop kopen. Dat maakt het ook zo aantrekkelijk er één te beginnen. Het grote nadeel is vertrouwen. In de fysieke winkel ken je elkaar, online kun je de verkoper niet in zijn ogen kijken om te zien of je hem vertrouwt.

Het boek geeft praktische tips over platforms als Trustpilot en KiYoh, die voor jou als derde partij feedback van klanten verzamelen en die klaarmaten voor op je site. Onderzoek van Nielsen geeft aan dat 90 procent van de consumenten in opinies van andere klanten vertrouwt. Een enorme conversietool dus. De moeite waard om dit hoofdstuk goed te bestuderen en zo snel mogelijk te implementeren op je webshop.

Analytics

Met tools als Google Analytics kun je veel leren over klantgedrag op je shop en zien waar klanten je site verlaten of vast komen te zitten. Daaruit kun je waardevolle conclusies trekken. Het boek geeft praktische tips over hoe je Analytics naar je voordeel kunt gebruiken.

Bedrijfsvoering

Je moet niet alleen grammaticaal correct zijn, ook een bepaalde toon kan veel zeggen over je site en welk publiek je wilt aanspreken. Belangrijk, want daarmee creëer je een persoonlijkheid waarmee klanten zich kunnen identificeren (of niet).

Zelf doen of uitbesteden?

De auteurs bespreken de ‘lean startup‘-methode, waarmee je snel leert of je concept aanslaat. Vervolgens kun je groeien en investeren in professionals die sommige taken overnemen, zoals marketing, ontwikkeling en optimalisatie. 

Dit boekje is een gegarandeerde positieve ROI

Onderneem met passie

De laatste tip is misschien nog wel de mooiste van het boekje en geeft ook de menselijkheid van de auteur aan. Als ondernemer wil je altijd meer. De beste tip in het boek is om altijd de balans te vinden tussen werk en privé, en goed te zorgen voor je business én jezelf.

9789461261090-240x300Je kunt veel leren van dit boek. Ik heb het niet gehaald in 60 minuten, maar binnen 2 uur moet je het gelezen kunnen hebben. Om jezelf daarna te verdiepen in één van de vele referenties en tools die gegeven worden en echt te studeren op hoe je je webshop beter kunt maken. We zeuren tegenwoordig allemaal over ROI. Nou, dit boekje is een gegarandeerd positieve ROI. Met een ‘break even point‘ van 60 minuten. Niet slecht. Aanrader!

Titel: Meer verkopen met je webshop in 60 minuten
Auteur: Roman Markovski en Dennis Vreeke
Uitgever: Haystack
Jaar: 2014
Mediatype: boek
Prijs: € 12,50
EAN: 9789461261090
Bestellen: Managementboek.nl (aff.)

Winactie!

Speciaal aan jou als Frankwatching-lezer geven we 5 exemplaren weg van het boek ‘Meer verkopen met je webshop’!

Hoe doe je mee? Simpel. Laat onder dit artikel een reactie achter waarom jij denkt dat dit boek je gaat helpen voor jouw webshop, om kans te maken op één van de exemplaren!

Deze winactie duurt tot dinsdag 18 november, 13:00 uur. Frankwatching neemt contact op met de winnaars. Succes!

Foto intro met dank aan Fotolia.