How to

A/B-tests voor je app: zo pak je dat succesvol aan

0

In het app-ontwikkelingsproces zit veel tijd in het programmeren en ontwikkelen van de app. Het is dan ook een mooi moment als de app getest is en succesvol wordt gepubliceerd in de App Store. Als ook de App Store Optimization (ASO) in orde is, kunnen de downloads binnenstromen. Maar dan ben je er nog niet. Sterker nog, dan begint het pas!

A/B-testen zijn een onderdeel dat binnen app-ontwikkeling weinig wordt toegepast. Online marketeers kennen deze methode uiteraard en passen dit vaak toe voor websites. Moet de contactbutton oranje of blauw zijn voor meer kliks? En werken hoofdletters juist wel of niet?

Ook voor apps valt er veel te testen. Afhankelijk van het doel van je app kan getest worden hoe de conversie verhoogd wordt. Hoe zorg ik dat het contactformulier in mijn app vaker wordt ingevuld? Hoe zorg ik dat mijn game vaker wordt gespeeld?

De voordelen van A/B-testen

Uit onderzoek van SensorTower blijkt dat A/B-testen voor een toename van 124 procent zorgt qua in-app purchases. Een indrukwekkend percentage. Natuurlijk heeft niet iedere app in-app purchases als (belangrijkste) conversiedoel. Toch is er voor iedere app een reden aan te wijzen om A/B-testen succesvol uit te voeren. Er kan getest worden op kleine elementen binnen je app. Denk aan de kleur van je button.

Ten tweede is het met het oog op updates van de app handig om dezelfde A/B-test uit te voeren voor een nieuwe update van Google of iOS. Heeft een update van iOS invloed op je bestaande conversie? Dan is het nuttig om hierop in te spelen.

Accepteer cookies

De onderdelen van A/B-testen

Succesvolle A/B-testen bestaan natuurlijk uit het testen van de juiste dingen. Maar welke onderdelen binnen je app kun je zoal testen? In dit artikel bespreek ik drie onderdelen: in-app berichten, pushberichten, en app features & content.

In-app-berichten

In-app-berichten zijn een perfecte manier om met je gebruiker te communiceren. Je kunt de gebruiker helpen met navigeren door de app, hem of haar een aanbieding doen of vragen om feedback. Natuurlijk wil je dit op de juiste manier doen. Welke toon slaat aan bij jouw doelgroep? Welke tekst werkt het meest conversieverhogend? Door twee verschillende versies van jouw in-app bericht te laten verschijnen zie je welke versie het beste werkt.

Pushberichten

Een pushbericht is de ideale manier om gebruikers, die niet in je app zitten, terug te halen naar je app. Het kan echter al snel als storend worden ervaren. Een goed pushbericht bestaat dan ook uit de juiste inhoud, de juiste timing en de juiste bestemmingspagina. Uiteindelijk zal je conversie namelijk niet liggen in het bezoek van de gebruiker, maar de reden van bezoek. Moet hij een aankoop doen? Moet hij content lezen? Je game verder spelen?

Een A/B-test is hierbij de perfecte manier om je pushbericht te optimaliseren. Kijk daarbij vooral naar het doel achter het bezoek. Staar je niet blind op welke versie het meeste kliks naar je app oplevert, maar op het gedrag daarachter.

App features en content

In deze categorie vallen de meeste onderdelen te testen. Is de app bedoeld als servicekanaal en moeten mensen het telefoonnummer zien te vinden? Of wil je juist dat jouw content gedeeld wordt? En werkt een share-button dan beter boven of onder het artikel?

Ook hier gelden weer de basisregels van A/B-testen weer. Bepaal vooraf je doel. Weet wat je wil meten. Zorg er dan ook voor dat je maar een onderdeel tegelijk test. Als je zowel de kleur als de tekst van je button verandert, weet je natuurlijk niet wat invloed heeft op de conversie.

A-B testing Runkeeper

Een succesvol voorbeeld waarbij Runkeeper 10 keer meer bezoekers kreeg naar not-running activities

Tips voor succesvolle A/B-testen

Zoals hierboven al benoemd, geldt voor A/B-tests in apps voor een groot deel hetzelfde als het testen van websites. Op Frankwatching is daar al genoeg over geschreven. Localytics geeft vijf tips om rekening mee te houden bij succesvolle A/B testing:

 • Formuleer heldere, analytische doelen
  Zorg ervoor dat je weet wat je meet, en dat het daadwerkelijk te meten valt.
 • Ga voor quick wins
  Maak de testen niet te complex. Test kleine aanpassingen en herhaal deze. Hier valt op korte termijn veel winst uit te halen
 • Test frequent en herhaal
  Stop niet bij één A/B-test. Ook niet voor hetzelfde onderdeel. Zoals eerder gezegd kan een update van Google en/of Apple van invloed zijn op een bepaald conversiedoel. Zorg dat je daar op tijd van op de hoogte bent.
 • Test op doelgroep
  Verschillen bepaalde uitkomsten per doelgroep? Heeft een verhoging van de lettergrootte bijvoorbeeld dezelfde invloed op de leeftijdscategorie 16-25 jaar als 65+?
 • Test bezoekersstromen
  Stel, je wil dat app-gebruikers een product van je bestellen. Is het dan beter om in een scherm het hele bestelproces door te lopen, of kun je het beter onderverdelen in drie schermen?

Tools voor A/B-tests van apps

Nu we weten waarom testen van belang is en waar we op kunnen letten, wordt het tijd om aan de slag te gaan. Er zijn tientallen tools die je kunt gebruiken om succesvol A/B-tests in te zetten. Ik benoem er hier drie, maar een uitgebreider overzicht vind je hier.

Optimizely
Voor iedere online marketeer die zich serieus bezig houdt met A/B-testen, komt Optimizely bekend voor. Ook voor mobiele A/B-tests is Optimizely een uitstekende tool. Optimizely richt zich (vooralsnog) alleen op iOS apps.

Apptimize
Deze tool is beschikbaar voor zowel iOS als Android.  Met deze tool ben je uitstekend in staat om op doelgroep te selecteren. Zo kun je bijvoorbeeld op device targeten of op locatie.

Bestly
Met Bestly heb je de mogelijkheid om multivariate testing uit te voeren. Bovendien geven ze je toegang tot realtime data, zodat je direct op de hoogte bent van de testuitkomsten.