Trends

Pplkpr: de app die de baas is over je gevoelsleven

0

Ons leven is kwantificeerbaar. Dankzij technologie kunnen we alles meten wat er te meten valt. Er zijn allerhande apps die realtime en vierentwintig uur per dag ons lichamelijk en geestelijk welzijn monitoren. Variërend van je slaap, je hartslag, het aantal voetstappen dat je vandaag hebt gezet, je stressniveau, je hersengolven, hoe lang je achter je bureau gezeten hebt en op kantoor bent geweest, tot aan wat je eet of drinkt. En ga zo maar door. De lijst is eindeloos.

H+

Je kunt het zo gek niet bedenken. Ieder aspect van ons leven is dankzij de alom aanwezigheid van technologie in cijfers uit te drukken. Quantified self heet deze zelf-registratie-beweging: ‘Self knowledge through numbers’. Hardcore introspectie. Technologie houdt ons een genadeloze en gewetenloze spiegel voor. Het laat zien wie we werkelijk zijn. Technologie biedt de helpende hand, het complementeert en het maakt ons uiteindelijk meer mens. Een verbeterde versie van jezelf, mens 2.0, transhumanisme oftewel H+.

Van ‘quantified self’ naar de ‘quantified other’

Waarom echter alleen inzoomen op jezelf? Waarom technologie niet gebruiken om het vergrootglas te zetten op het leven van de ander? Van ‘quantified self’ naar de ‘quantified other’. Technologie inzetten om relaties met anderen te meten en inzichtelijk te maken. Is de ander het uberhaupt wel waard om al jouw tijd en energie in te steken? Of wijzen de cijfers uit dat je de relatie maar beter zo snel mogelijk kunt verbreken? Een algoritme dat je sociale leven in de gaten houdt en bewaakt. Niets meer aan het toeval overlaat. Jouw aandacht kun je immers maar een keer uitgeven!

Pplkpr: wie maakt je blij of juist somber?

‘We only have so much emotional bandwith and limited time. Our social circles are widening. All these relationships can be overwhelming. Now there’s an app. Pplkpr tracks your physical and emotional response while you’re hanging out. And analyzes the data to identify who stresses you out, make’s you excited, sad or happy. See how your realationships stack up and let Pplkpr find the ones that work for you. It will automatically manage your relationships.

So you don’t have to. Scheduling time with people that make you feel good and blocking the ones that don’t. Forget fake friends, failed romance, FOMO. Optimize your social live with Pplkpr.’

Accepteer cookies

Algoritmes die ons sociale leven beter maken

Diverse technologie-sites bejubelen de app. Na het vinden van je partner via matching-websites en apps zoals Tinder en Grindr, is Pplkpr de volgende stap waarin algoritmes ons sociale leven veraangenamen.

Totaal niet in de gaten hebbend dat we hier te maken hebben met satire. Een app die ontwikkeld is door een tweetal kunstenaars: Lauren McCarthy en Kyle McDonald. Twee artiesten die met hun app willen aantonen dat niet alles in het leven uit te drukken is in kille nullen en enen: “I think we’re both really critical of the current attitude towards [quantification], which seems to be super utopian, data-happy, collect everything.” Pplkpr is een grap. De nerds onder ons zien er echter de lol niet van in. Ze nemen de app bloedserieus. Het is erop wachten. Binnenkort krijg je bij het maken van een afspraak te horen: ‘Sorry, we kunnen elkaar niet ontmoeten, het mag niet van mijn app.’

Illustratie intro met dank aan Fotolia.