Strategie, Trends

Crowdsourcing: dat wat je niet moet doen

0

Steeds meer organisaties en ondernemers maken gebruik van crowdsourcing om met behulp van de kennis, kunde en creativiteit van hun ‘crowd’ de slagkracht van hun organisatie of onderneming te versterken. Een mooie ontwikkeling, zeker als ze dit goed aanpakken! Helaas blijkt dat laatste niet altijd het geval. Tijdens mijn werkzaamheden als crowdsourcing consultant zijn mij een aantal dingen opgevallen die het succes van zo’n project in gevaar kunnen brengen. In dit artikel wil ik deze inzichten met jullie delen.

Laat groepen mensen jou helpen om je doelstelling te verwezenlijken

Crowdsourcing is het online benutten van de kennis, kunde en creativiteit van een grote groep mensen. Deze methodiek wordt door veel organisaties en ondernemers gebruikt om sneller, beter en op een goedkopere manier hun bedrijfsdoelstellingen te behalen. Klanten, medewerkers van andere afdelingen, wetenschappers, gamers, programmeurs en creatievelingen, allemaal voorbeelden van groepen mensen die jou online kunnen helpen om je doelstelling of droom te verwezenlijken!

Deze projecten gingen je voor

Universitaire onderzoekers konden met behulp van 57.000 gamers in enkele dagen de enzymstructuur van een Hiv-eiwit ontrafelen en zo jaren aan onderzoekswerk besparen. Een fietsproducent liet duizenden studenten en young professionals meedenken over vernieuwende fietsonderdelen en realiseerde in no time tot treffende productinnovaties.

wingman

Bron afbeelding: https://metro.co.uk

Bill Gates gaf met een online crowdsourcing-wedstrijd een wereldwijde boost aan de ontwikkeling en productie van een nieuwe generatie condooms die wél aantrekkelijk zijn in gebruik.

Ook burgers in politiek instabiele landen konden via een online community informatie verstrekken over de veiligheid van de ruimte om hen heen. Zo konden ze andere stadgenoten helpen om de snelste en meeste veilige route naar huis te bepalen. Programmeurs helpen organisaties met crowdtesting om bugs uit hun website te halen en ‘amateurwetenschappers’ vinden werkende oplossingen voor scheikundige uitdagingen van bedrijven.

6 valkuilen bij je eigen crowdsourcing-project

Allemaal mooie voorbeelden die, net als de voorbeelden in mijn vorige artikel, de kracht van crowdsourcing illustreren. Maar hoe organiseer je dit? Hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw crowdsourcing-project een vliegende start maakt? En wat moet je vooral niet doen? Tijdens mijn werkzaamheden als crowdsourcing consultant zijn mij een aantal dingen op gaan vallen die het succes van een crowdsourcing project kunnen inperken. Doe je voordeel met onderstaande inzichten en voorkom deze valkuilen!

1. Crowdsourcen om het crowdsourcen

Regelmatig spreek ik organisaties die willen gaan crowdsourcen maar eigenlijk niet goed weten waarom en waarvoor ze dit willen. Net als een Facebook-pagina of Twitter-account voor je bedrijf beginnen en er vervolgens geen gedegen socialmediastrategie aan verbinden, heeft crowdsourcen om het crowdsourcen weinig toegevoegde waarde.

Crowdsourcing géén doel op zichzelf. Als je gaat crowdsourcen zonder dat je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het zonde van je tijd en zou ik je adviseren er (nog) niet aan te beginnen.

2. Onduidelijke vraagstelling

Regelmatig zie je op internet crowdsourcing-campagnes voorbij komen met een onduidelijke vraagstelling. Een vraag die stiekem drie vragen bevat of een vraag die zo lang is dat je hem twee keer moet lezen om hem te begrijpen. Aangezien je met crowdsourcing niet iedereen persoonlijk een uitleg kunt geven van wat je zoekt, is het nog belangrijker dat je je verzoek aan de crowd helder en pakkend in woord, beeld of video uiteenzet. In het geval van onduidelijkheid loop je het risico dat mensen je vraag niet of verkeerd begrijpen. Dit kan resulteren in een lage participatiegraad of input waar je niets aan hebt. Een heldere vraagstelling is dus essentieel!

3. Spelregels die tijdens de campagne gewijzigd worden

Deadlines die verschoven worden, extra randvoorwaarden die gedurende de campagne worden toegevoegd en beoordelingscriteria die gaandeweg worden aangepast. Allemaal dingen die killing kunnen zijn voor je reputatie en relatie met je crowd.

Als je ergens in participeert, zeker in wedstrijdverband, wil je vooraf duidelijk weten wat de regels van het spel zijn. Denk hier in je voorbereiding dus goed over na, zodat je na de livegang geen wijzigingen of aanvullingen meer hoeft door te voeren. Zeker als je wilt dat mensen je in de toekomst vaker helpen!

Flat Idea lamp symbolize crowdsourcing process isolated on white4. Gebrekkige terugkoppeling naar de crowd

Helaas gebeurt het nog regelmatig dat deelnemers van een crowdsourcing-project na het insturen van hun idee lang moeten wachten op een reactie of soms zelfs helemaal niets meer horen. Net zoals je een online discussie als initiatiefnemer netjes afrondt en je sparringpartners bedankt voor hun input, is dit ook belangrijk bij crowdsourcing. Laat je crowd weten wat je met hun input gaat doen en schenk aandacht en waardering aan ieders persoonlijke bijdrage! Juist door dit met zorg te doen, kun je een band opbouwen met je crowd en verhoog je de kans dat deelnemers een volgende keer weer meedoen.

5. Focus op het aanschaffen van een tool

Bij de start van een crowdsourcing-project focussen organisaties vaak op de aanschaf van een gelikt softwaresysteem. Super natuurlijk als je een mooie interface hebt, maar techniek alleen is geen garantie voor succes. Je kunt prachtige, dure social collaboration systemen aanschaffen, met alleen techniek kom je er echter niet.

Om van crowdsourcing een succes te maken, is ook voldoende tijd en aandacht nodig voor zaken als het definiëren van een heldere vraag, de promotie-aanpak van je campagne en het managen van je community. Zo krijg je na afloop van de campagne voldoende en kwalitatief goede input, waar je echt iets aan hebt.

6. Ontbreken van een plan van aanpak voor de follow-up

Wat tot slot nogal eens vergeten wordt is de follow-up tijdens en na afloop van de campagne. Wat ga je als organisator doen met alle input vanuit de crowd? Hoe ga je om met vragen van participanten naar aanleiding van jouw oproep? En last but not least: hoe ga je ervoor zorgen dat de input vanuit de crowd geborgd wordt in je organisatie? Het zou niet de eerste keer zijn dat een organisatie naar aanleiding van de grote hoeveelheid input die ze binnenkrijgt uit de crowd, door de bomen het bos niet meer ziet. Denk er vooraf dus goed over na hoe je dit gaat verwerken.

Haal het optimale uit crowdsourcing!

Bovenstaande valkuilen kunnen het rendement van je crowdsourcing-project inperken. Gelukkig zijn het geen zaken die onoverkomelijk zijn. Als je een gedegen aanpak hebt en bij voorbaat anticipeert op bovenstaande valkuilen, blijkt crowdsourcing een waardevolle aanvulling op de interne bedrijfsvoering! Er zijn niet voor niets legio voorbeelden van organisaties die met hulp van ‘de crowd’ op een succesvolle manier hun slagkracht hebben vergroot. Kortom: maak gebruik van de geleerde lessen van je voorgangers en doe er je voordeel mee!

Wil jij ook de kennis, kunde en creativiteit van een grote groep mensen online gaan benutten, ter verrijking van je interne organisatie? Op 3 maart biedt Frankwatching de basistraining Crowdsourcing aan.

Illustraties met dank aan Fotolia.