Inspiratie, Verdieping

Zo spelen Skyscanner & Tripadvisor in op jou als mobiele consument

0

Wie twijfelt over het enorme effect dat het mobiele internet heeft op klantgedrag, mag een uitstapje maken naar de reisbranche. Want als er één branche is waar het mobiele internet aanbieders dwingt om hun strategie aan te passen, dan is het wel in ‘travel’.

Tripadvisor, een belangrijke speler in travel, ontwikkelt een ‘one-stop-shop’ voor de reiziger die onderweg niet veel apps wil openen op zijn mobiel. Ook de reiszoekmachine Skyscanner ziet een enorme toename van zoekopdrachten vanaf mobiele apparaten. De analyse van alle gebruikersdata heeft deze aanbieder uitgewerkt in een ‘beste tijd om te boeken’-tool.

De strategie van Tripadvisor

Het gebruik van het mobiele internet heeft de wijze waarop wij restaurants, hotels en tickets boeken ingrijpend veranderd. Reden voor Séverine Philardeau (vice-president of global partnerships van Tripadvisor) om de strategie drastisch te wijzigen.

Een paar feiten:

  • 50 procent van de Tripadvisor bezoekers gebruikt het mobiele internet.
  • De reiziger die een reis plant, bekijkt op zijn desktop 10 websites.
  • Op de mobiel is de reiziger veel minder geneigd om meerdere applicaties te openen.
  • Tablet en mobiel laten verschillende ‘use cases’ zien. Op het tablet en op de desktop is de reiziger vooral in een planningsmodus.
  • Eenmaal op de bestemming, besteedt de reiziger veel tijd op zijn mobiel. Dan zoekt hij naar restaurants en attracties om te bezoeken.

travelcycle

Instant booking

Tripadvisor is meer een mediasite meer dan een transactiesite en wil de one-stop-shop zijn voor ‘travel planning & booking’. In hun aanbod zaten al 4,4 miljoen ‘points of interest’ waar tot voor kort niet veel aandacht aan werd besteed, vertelt Philardeau tijdens LeWeb. Door de recente aankopen van een restaurantboekingssite en een attractiewebsite is daar verandering in gekomen.

De strategie van Tripadvisor richt zich nu op instant booking op het mobiele platform. De reiziger hoeft de Tripadvisor-app niet meer te verlaten en kan snel een complete boeking doen. Tripadvisor laat de boeking aan het einde van de dag bij de aangesloten OTA, hotel(keten) of attractie plaatsvinden.

Personalisatie

Op de tablet en desktop richt Tripadvisor zich vooral op personalisatie. Wat is het beste voor die ene bezoeker? Ze gebruiken hiervoor de browsergeschiedenis van de gebruiker en de voorkeuren die de gebruiker zelf geeft, zoals welk type hotel, de wijk, wifi, etcetera. Al die gegevens worden gecombineerd met de aanwezige data van Tripadvisor om zo de beste combinatie te bieden. Philardeau geeft hierbij aan dat het een iteratief proces van testen en leren is.

Accepteer cookies

SkyScanner apps

Terwijl Tripadvisor voor een one-stop-shop-model voor haar app kiest, heeft de reiswebsite Skyscanner het aantal apps in de afgelopen twaalf maanden juist uitgebreid. Naast de Skyscanner Vluchten-app en een Skyscanner Autoverhuur-app, is er sinds dit jaar de Skyscanner Hotels-app. Ook Skyscanner ziet een enorme toename in het aantal reizigers dat zijn reis onderweg plant. De enorme groei in zoekopdrachten het afgelopen jaar, via mobiele apparaten, onderstreept deze trend.

Enkele feiten:

  • Uit data van Skyscanner blijkt dat het percentage Nederlandse reizigers dat een smartphone gebruikt voor het plannen van zijn vlucht in 2014 met 133 procent is toegenomen ten opzichte van 2013. Dit is aanzienlijk meer dan het Europese gemiddelde (113 procent).
  • Daarnaast is het aantal zoekopdrachten via tablets gestegen met zeventien procent, terwijl het aantal boekingen via dit device toenam met 47 procent.

Transformatie van het zoeken en boeken van reizen

“Het zoeken en boeken van reizen heeft een enorme transformatie ondergaan door de komst van mobiele apparaten”, zegt Linda Hoebe, country marketing manager van Skyscanner. “Reizigers hebben hun smartphone altijd bij zich en ze checken deze ook regelmatig. Hierdoor verwachten wij dat de groei voortzet. Ook via tablets blijft het zoeken en boeken van reizen groeien. Daarnaast is het interessant om te zien hoe de verschuiving in apparaten het gedrag van reizigers verandert. Vooral de momenten op de dag: tablets en smartphones in de avonduren en de desktop tijdens lunchtijd.”

Skyscanner analyseerde miljoenen vluchten en gebruikt deze data om haar bezoekers te adviseren over de beste tijd om een ticket tegen een gunstige prijs te boeken. En om het echt persoonlijk te maken, kun je een prijs-alarm-mail instellen.

lvt_hires_PRE-00058_BTTB Infographic-Section 3_640wide_NL_HIGH RES (1)

Mobile commerce

Tripadvisor en Skyscanner laten met deze initiatieven zien dat ze bovenop de klant, zitten. Het gedrag van de reiziger bepaalt de koers van het bedrijf. Elke dag weer.

One-stop-shopping of met meerdere apps in die customer journey aanwezig zijn? Die keuze is misschien niet het belangrijkst. Wel de grondhouding, met een flexibele strategie, gevoed door data-analyse van het bezoekersgedrag. ‘Iteratief leren en verbeteren’ noemen ze het bij Tripadvisor. Een houding die de Blokkers geen windeieren had gelegd.

Foto intro met dank aan Fotolia.