Snappy New Year & WaliSnaps: zo zet je Snapchat in als marketingtool

0

Heb je net Facebook en Instagram weten in te zetten, komt er alweer een nieuwe marketingtool om de hoek kijken, Snapchat! Met wereldwijd 400 miljoen verzonden berichten per dag is deze applicatie zeker de moeite waard.

Op dit moment is Snapchat een van de populairste apps onder de millennials. Veel grote bedrijven als Intel, CNN en het Wereld Natuur Fonds gebruiken de applicatie door middel van advertenties als marketingtool. In Nederland is adverteren op Snapchat helaas nog niet mogelijk, maar dat weerhoudt creatieve marketeers er niet van om met deze hype mee te gaan.

Snapchat afbeelding 3

Zo is Walibi Holland in samenwerking met de Nederlands-Poolse rapper Mr. Polska, een Snapchat-campagne gestart om de nieuwe achtbaan ‘Lost Gravity’ te promoten. De zogeheten ‘Walisnaps’ met sneak peeks van de achtbaan waren maximaal 24 uur te zien in ‘My Story’. Door deze samenwerking en de populariteit van het kanaal wist Walibi in een klap een groot deel van de doelgroep te bereiken en op deze manier hun aandacht te trekken.

Snapchat afbeelding 4

Naast deze sneak peeks zijn er nog tal van andere mogelijkheden om Snapchat effectief in te zetten voor je bedrijf.

1) Kortingscode

Beloon je bestaande volgers op Snapchat door ze een persoonlijke kortingscode te sturen of trek nieuwe volgers aan door op andere social mediakanalen bekend te maken dat je actief bent op Snapchat en mensen een korting of interessante deal te sturen als ze jou als bedrijf volgen. Het bedrijf ‘16 Handles’ speelt hier goed op in door de consument een kortingscode te sturen wanneer hij of zij een frozen yoghurt bestelt, en daarvan een Snap naar het bedrijf stuurt. De verkregen kortingscode moet direct aan de kassa worden getoond, op die manier kan de code slechts eenmaal en direct worden gebruikt.

Snapchat afbeelding tip 1

2) Spelelement

Snapchat vervult de behoefte naar ‘fun’. Met een beetje creativiteit kunnen bedrijven hier slim op inspelen. Bedenk bijvoorbeeld een leuke actie waar mensen op kunnen reageren en plaats dit in ‘My Story’. De actie kan eventueel nog worden doorgetrokken naar Facebook, door bijvoorbeeld mensen te laten stemmen op de 3 leukste reacties. Zo vergroot je het aantal volgers op Snapchat via Facebook en andersom.

H&M zette als een van de eerste grote retailers Snapchat op deze manier in. De winkelketen verstopte tickets voor een evenement gesponsord door H&M, in verschillende filialen en stuurde vervolgens Snaps naar haar volgers met hints over waar de tickets verstopt lagen. Hiermee bereikte H&M honderden nieuwe volgers op Snapchat en nieuwe bezoekers in de betreffende filialen.

3) Interactie

Ga het gesprek aan met je volgers door ze vragen te stellen als; ‘welke smaak is jouw favoriet?’, of ‘hoe zou jij deze schoenen combineren?’

Heineken heeft dat goed opgepakt. Tijdens het festival ‘Coachella’ stuurde Heineken aanwijzingen via Snapchat over een surprise optreden tijdens het evenement. Degene die het goede antwoord terug stuurde via Snapchat kreeg als eerste informatie over de locatie en de artiest en kon daardoor dus een plekje vooraan claimen!

Snapchat afbeelding tip 3

4) Kijkje achter de schermen

Door je volgers een kijkje achter de schermen te geven, laat je als bedrijf zien wie je bent. Op die manier betrek je de consument bij het proces en zal hij of zij zich eerder verbonden voelen met het merk. Door deze transparantie en betrokkenheid is de kans groter dat de klant trouw blijft.

Een goed voorbeeld is Radio 538. Zij sturen Snaps van activiteiten die in de studio gebeuren, die de luisteraar anders niet zou zien. Nadat de radiozender merkte dat de Snaps een succes waren, werd het kanaal ook ingezet om programmaonderdelen mee aan te kondigen en om exclusieve previews met hun volgers te delen.

5) Storytelling

Jongeren vertellen hun verhaal in Snaps. Door een reeks korte filmpjes en foto’s achter elkaar te plaatsen laten ze zien wie ze zijn, wat ze doen en waar ze zich bevinden. Bedrijven kunnen de app ook op die manier inzetten. Door het imago van het bedrijf te tonen via Snaps kan je, je volgers op een creatieve en visuele manier laten zien wie je bent als bedrijf en waar je voor staat. Om je verhaal crossmediaal door te trekken kun je in de laatste Snap je volgers naar een ander kanaal van je merk leiden waar de rest van het verhaal te zien is, bijvoorbeeld naar je YouTube-kanaal of de website.

Snapchat afbeelding tip 4

6) Exclusieve content verspreiden

Doordat de content die je plaatst op Snapchat maximaal 24 uur beschikbaar is, leent het kanaal zich goed voor het verspreiden van exclusieve content. Het automerk Honda deed hier haar voordeel mee en deelde met haar eerste 100 volgers op Snapchat een sneak preview van de nieuwe Acura. Pas daarna werd het filmpje via de andere kanalen verspreid. Door deze actie steeg het aantal volgers op Snapchat enorm. Een bijkomend voordeel is dat je op Snapchat alle content kwijt kan die niet geschikt is voor andere kanalen zoals televisie of de website, omdat de kwaliteit daar bijvoorbeeld te laag voor is.

Snapchat afbeelding tip 6

7) Promotionele doeleinden

Snapchat kan ook ingezet worden om als bedrijf je nieuwste producten mee te promoten. Dat Snapchat voor ieder bedrijf, uit elke sector mogelijkheden biedt, blijkt uit de actie van Het Stedelijk Museum. Via Snapchat kondigt het museum nieuwe tentoonstellingen aan en maakt de consument nieuwsgierig door middel van korte teasers en hints. Om de actie op Snapchat onder de aandacht te brengen en het aantal volgers op het social mediakanaal te vergroten, werd er ook op Twitter een bericht gepost over de actie op Snapchat.

Snapchat afbeelding tip 7

8) Sneak previews

Door de snelheid van Snapchat is de app een goed middel om sneak previews mee te verspreiden.Een voorbeeld van een bedrijf dat Snapchat hier goed voor heeft ingezet is de fastfoodketen McDonalds. Het bedrijf slaagde er in haar engagement te verhogen door in My Story een ‘behind the scenes’ van de nieuwe commercial naar al haar Snapchat-contacten te sturen. Het ging om een commercial van een toen nog onbekend product waar veel beroemdheden in voor kwamen.

Snapchat afbeelding tip 8

9) Service verlenen

Er zijn nog maar weinig bedrijven die Snapchat op deze manier in zetten, maar Snapchat kan ook worden gebruikt om aan te tonen waar het bedrijf gevestigd is en hoe je er kunt komen. Dit is bijvoorbeeld handig als je als bedrijf een evenement organiseert op een externe locatie of als de locatie geheim is en je deze op een creatieve manier wilt onthullen. Op deze manier kun je ook andere soorten service verlenen door bijvoorbeeld advies of antwoord op korte vragen te geven. Dit zorgt ervoor dat mensen met een simpele vraag niet meer telefonisch in de rij hoeven te staan en toch een persoonlijk antwoord krijgen.

10) Webcare

Snapchat kan ook voor webcare worden ingezet. Werknemers kunnen de klant snel hulp bieden als hij of zij een vraag of probleem ondervindt door te reageren met een foto of een korte tekst. Door op deze manier actief en persoonlijk te reageren op uitlatingen van de klant, verbeter je de dienstverlening van het bedrijf, wat weer leidt tot tevreden en loyale klanten. Zo kunnen volgers van De Telegraaf op Snapchat vragen stellen als; wat is het laatste nieuws over de vluchtelingen in Nederland? De Telegraaf reageert vervolgens met een Snap met daarin het meest actuele nieuwsbericht.

Snapchat afbeelding tip 10

Het aanmaken van account op Snapchat is in tegenstelling tot Facebook en Instagram een stuk makkelijker. Er is geen profielfoto of achtergrondfoto nodig en er hoeven geen ingewikkelde hashtags te worden bedacht. Wat houdt je nog tegen? Begin vandaag nog met Snappen!