Trends

3 opvallende bewegingen voor mobiel internetgebruik in België [onderzoek]

0

Hoe is het gesteld met het mobiel internetgebruik in België? Onderzoek hiernaar is veel meer dan een reeks saaie cijfertjes. De analyse geeft immers een boeiend inzicht in surfgedrag en mobiel shoppen. Het levert ook nog eens waardevolle adviezen op voor jouw bedrijf. 

Sinds 2011 analyseren we bij Wijs elk jaar de resultaten van Google Analytics bij onze klanten. Net als voorgaande jaren namen we de gegevens van een 80-tal .be-websites onder de loep. Het gaat om websites van onze klanten, goed voor zo’n 7 miljoen bezoeken per maand. De gegevens werden gemeten via Google Analytics. Ons portfolio bevat grote spelers op de Belgische markt, zoals Torfs, JBC en Vanden Borre, stuk voor stuk grote retailers met stevige webshops. Ook de Belgische grootbanken – KBC, AXA, ING – zitten in ons bestand. Het onderzoek geeft een goede dekkingsgraad van de Belgische internetgebruiker.

Terug naar het begin

Even terug naar de allereerste maand toen we de gegevens onderzochten. In januari 2011 zagen we dat mobiel internetgebruik een aandeel had van amper 1,3%. Het klinkt als het begin der tijden, maar vanaf dan gaat de evolutie pijlsnel. Eind 2012: een gemiddelde van 13% mobiel internetgebruik. Eind 2013: gemiddeld 20%, eind 2014: gemiddeld 25% internetgebruik via mobiel.

In 2014 maakten we de voorzichtige voorspelling dat eind 2015 gemiddeld zo’n 33% van het internetgebruik mobiel zou zijn. Onze woorden waren nog niet koud of het was al waarheid: in december 2014 stond de teller op 33,7% mobiel internetgebruik.

Toenemend gebruik

De gegevens van afgelopen jaar, 2015 dus, tonen ons dat gemiddeld 36,38% van de internetbezoeken mobiel is. Sommige maanden zijn er zelfs uitschieters tot 40%. Die eerste analyse van de grote cijfers maakt het al meteen zonneklaar: mobiel internetgebruik komt steeds dichter bij het ‘tipping point‘. Dit is het punt waarbij mobiel internetgebruik een groter aandeel heeft dan desktop. Wij schatten dat dat moment ergens rond mei 2017 zal vallen.

Een meer diepgaande analyse van onze gegevens, brengt nog nog een aantal interessante bewegingen aan het licht:

1. Ready for shopping

Belangrijk voor je bedrijf om te weten: bereik je de mobiele internetgebruiker met advertenties? Het antwoord is: ja, meer en meer. Onze cijfers tonen dat 40% van alle advertentie-impressies op mobiele toestellen wordt getoond. Daarbij moet wel vermeld worden dat adblockers op dit moment vooral populair zijn op desktop en veel minder gebruikelijk zijn op mobiele toestellen.

Ook doorklikken gaat vlotjes: we registreerden een aandeel van 36% doorklikratio. Belangrijke nuance: mobiel speelt een heel andere rol in de customer journey dan desktop. Vaak start de klant mobiel om bijvoorbeeld inspiratie op te doen, maar de echte aankoop vindt uiteindelijk plaats op desktop.

mobiel-shoppen-fotolia

Klaar om mobiel te shoppen

In cijfers: van de één miljoen geregistreerde transacties, verliep 81,57% via desktop, 11,16% via tablet, 6,54% mobiel. De laatste maanden zien we dat mobiele transacties tot 20% toenemen. De Belgische consument is met andere woorden ‘klaar om mobiel te shoppen’.

We zien wel in onze analyse dat we in kortere sessies surfen op onze smartphone (gemiddeld 3,11 minuten ten opzichte van 4,35 minuten op desktop), en dat we ook minder pagina’s bezoeken. Bovendien zijn de bezoeken van één pagina talrijker dan op desktop: een bounce rate van 36,51% op smartphone tegenover 25,57% op desktop. Blijkbaar zijn we op onze mobiel net dat tikkeltje ongeduldiger.

2. Swipen voor het slapen gaan

Uit onze data kunnen we ook afleiden wanneer we mobiel internetten. Er blijkt zoiets te zijn als het ‘mobiele moment’: ’s ochtends bij het wakker worden, grijpen we meteen naar onze smartphone of tablet. De desktop komt pas op de proppen als de werkdag begint. De hele dag door blijft de desktop overheersen, met opnieuw een mobiele piek tijdens de middag, om even te internetten bij de boterhammetjes wellicht. Door de dag heen stijgt het mobiel internetgebruik weer en het blijft stijgen tot we gaan slapen. Nog snel even surfen voor we onder de wol kruipen, is duidelijk heel gewoon. Ondanks alle waarschuwingen over de invloed op onze nachtrust.

Het is ook opvallend dat er een verschil blijkt per dag qua mobiel internetgebruik. Op zaterdag en zondag surfen en shoppen we het meest via mobiel, op maandag laten we onze mobiele apparaten even met rust.

mobiel-kijken-in-bed-fotolia

3. iPad & co

Vanaf de eerste analyse blijkt de iPad erg populair als mobile device. Dat is nog altijd zo (45,79%), maar we zien ook meer en meer andere merken, 459 verschillende merken in totaal om precies te zijn. Er zijn ook een heel aantal verschillende devices: dat waren er niet minder dan 1.541. Het aandeel smartphones blijft bovendien stijgen. Sinds februari 2015 gebruiken we vaker onze smartphone dan andere devices als we mobiel online gaan.

Dat zijn belangrijke ideeën om mee te nemen bij bijvoorbeeld webdesign. Het betekent niet alleen dat je maar beter voor ‘mobile first’ gaat en je site responsive maakt. Het betekent ook dat je daarbij in het achterhoofd moet houden dat het naar behoren hoort te werken bij verschillende merken. Je site enkel optimaliseren voor de topmerken en de anderen laten ergeren aan een haperende site, is echt geen slimme zet.

Tipping point

Dat mobiel internet blijft stijgen, is op zich niet zo verwonderlijk, maar het is wel opmerkelijk hoe snel we op een tipping point afstevenen. Het is ook belangrijk om mee te nemen dat, hoe meer we mobiel gaan shoppen, hoe meer verschillende devices we gebruiken. Of hoe een reeks droge cijfertjes je toch heel veel bruikbare info kan geven voor de aanpak van de digitale strategie van je bedrijf.

Elk jaar op 31 december brengt Wijs een trendrapport uit, met boeiende voorspellingen en inzichten van diverse auteurs over de invloed van digital. Lees het volledige rapport over mobiel internetgebruik.

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.