Infographic, Verdieping

Gaan B2B-conversiepercentages op vrijdag omlaag? [infographic]

0

De vrijdag is voor veel mensen de favoriete dag op kantoor. Maar de marketeers van Bizible poneerden de stelling dat vrijdagen ‘verschrikkelijke, vreselijke en ongelooflijk slechte’ dagen zijn als het gaat om de conversieratio’s van lead naar een kans. Is dat ook echt zo?

Kun je betaalde campagnes op vrijdag beter uit zetten?

Het vermoeden bestaat dat de conversie omlaag gaat voor leads die op vrijdag binnenkomen, omdat het sales-team er tot en met maandag geen follow-up aan kan geven. En op maandag hebben de leads een heel weekend de tijd gehad om de interesse in onze dienstverlening te vergeten.

Je zou denken dat het dan verstandig is om de betaalde campagnes op vrijdag dan gewoon helemaal uit te zetten. Het heeft namelijk geen zin om voor leads te betalen die toch niet converteren.
Om een antwoord hierop te krijgen, keek Bizible naar de conversie-attributiedata.

Hoeveel kansen genereerden de leads van vrijdagen?

Ze begonnen met een analyse van de data om de aantallen leads van de vrijdagen te vinden die uiteindelijk omgezet zijn in kansen. Hierbij is een kans is in dit geval een afspraak.

Vanzelfsprekend stijgt het percentage van de aantallen ‘lead naar kans’-conversies gedurende de week van maandag tot en met donderdag. Maar de grafiek toonde een daling van maar liefst 9 procent op vrijdag. De leads die op donderdag zijn gecreëerd zijn goed voor 24 procent van alle kansen, terwijl de leads van vrijdag slechts goed zijn voor 15 procent. De vrijdag is hierdoor met zekerheid de weekdag met het laagste aantal kansen op basis van de dag dat de lead is gecreëerd.

Wacht even, gaat het om de AANTALLEN?

Nee, het gaat niet om de aantallen. De statistieken over de aantallen zijn interessant om te zien, maar ze beantwoorden niet de vraag over de conversieratio op vrijdag. Het aantal kansen is een compleet andere waarde dan de ‘lead naar kans’-conversieratio.

Om de waarde te vinden die ze zochten, deelden ze het aantal leads dat op een specifieke dag gecreëerd wordt door het aantal van deze leads die converteerde in kansen. Om vervolgens zo de waarde te vinden die ze zochten, want dat geeft aan of de leads van vrijdag beter of slechter converteerden dan de andere dagen.

Na het op dezelfde manier berekenen van de conversieratio’s van de andere dagen, vergeleken ze de conversieratio’s van elke specifieke dag met elkaar.

Infographic-Gaan-conversie-percentages-op-vrijdag-omlaag

Wat blijkt: de conversieratio’s op vrijdag zijn prima

Uiteindelijk blijkt het conversiepercentage van de vrijdagen slechts 1 procent minder te zijn dan het conversiepercentage van de maandagen. De leads die op vrijdag binnenkomen – wellicht minder in aantal – zijn nog steeds vergelijkbaar met de conversieratio’s van de andere dagen van de week. De aanname is hiermee ontkracht: onze conversieratio’s op vrijdagen zijn prima.

Weekenden hebben belabberde conversieratio’s

Je zou verwachten dat de weekendratio’s vrijwel vergelijkbaar met de vrijdag zouden zijn, aangezien het conversiepercentage op vrijdag niet enorm naar beneden ging, ook al was er beduidend minder volume. Toch bleek dit niet zo te zijn: de leads uit het weekend hebben een enorm slechte conversieratio.

Als je puur op je gevoel was afgegaan, dan zou je de winstgevende advertentiecampagnes voor het genereren van leads hebben uitgezet. Gelukkig gaven de harde feiten aan dat de aanname niet klopte. Heeft jouw organisatie ook deze mate van transparantie in marketing-data?