How to

Google Analytics 360 Suite: wordt dit hét marketing managementsysteem?

0

Dinsdag 15 maart kondigde Google Analytics een grote verandering aan: de Google Analytics Suite 360, ‘an enterprise-class solution for a multi-screen world’. De groeiende mogelijkheden in devices en kanalen maken het begrijpen van de customer journey steeds complexer. Het geeft enerzijds nieuwe mogelijkheden om de klant te bereiken en te bedienen, anderzijds wordt het moeilijker om al deze data goed inzichtelijk te hebben en te integreren in één marketingmanagement-systeem. Dat is de reden van de ontwikkeling van de Google Analytics 360 Suite.

Wat is de Google Analytics 360 Suite?

De Google Analytics 360 Suite is een combinatie van geïntegreerde data- en marketinganalytics-producten, speciaal ontworpen voor de behoeften van enterprise-class marketeers. De gedachte erachter is om een 360-graden view te krijgen van het gedrag van de consument en hier met de juiste boodschap, met het juiste kanaal op het juiste moment op in te spelen. Kortom, om de hele customer journey zo compleet mogelijk in kaart te brengen, zodat er een duidelijk beeld is van de touchpoints, kanalen en devices die de consument gebruikt.

Door de integratie van de producten binnen deze suite, maar ook door de samenwerking met andere Google-producten als AdWords, Doubleclick en 3rd-party platforms, is er een ingebouwde intelligentie die de marketeer inzichten geeft zodat hij snel actie kan ondernemen en aan de juiste knoppen kan draaien. De Google Analytics 360 Suite geeft een consistente gebruikerservaring en cross product data-integratie. Het is een compleet marketing-meetplatform geworden.

Welke producten zitten er in de Google Analytics 360 Suite?

Het ziet er als volgt uit:

googleanalytics360suite-overview

Google Analytics 360

Dit is de nieuwe naam van het sinds 2011 bestaande betaalde versie Google Analytics Premium. Uiteraard zal dit het middelpunt zijn voor de analyse van klantgegevens over alle touchpoints. De mogelijkheden van GA 360 zullen de komende maanden dan ook blijven groeien.

Google Tag Manager 360

De nieuwe naam van de betaalde versie van Google Tag Manager. Op dit moment is het nog onduidelijk wat de grote verschillen zijn met de gratis versie, naast het feit dat GTM 360 SLA’s heeft op onder andere snelheid, beschikbaarheid en performance. Ongetwijfeld zullen de verschillen met de gratis versie groter worden de komende maanden.

Google Audience Center 360 (bèta)

Dit is een van de nieuwe producten van Google. Een krachtig datamanagement-platform (DMP), dat marketeers helpt om inzichten in hun klanten te krijgen, in kanalen, apparaten en campagnes en helpt met het opbouwen van profielen. Het DMP verzamelt en organiseert alle databronnen, zodat de doelgroep bereikt kan worden met de juiste boodschap op het juiste moment. Het biedt uiteraard volledige integratie met Google Analytics en DoubleClick.

audiencecenter

Google Optimize 360 ​​(bèta)

Dit is de nieuwe A/B-testing tool van Google. Deze zal Google Experiment vervangen. Het is niet alleen voor A/B-testing en multivariate testing, maar ook een personalisatietool. Helaas is het voor Optimize 360 wel noodzakelijk om de code op de website te plaatsen, aangezien het niet werkt met een tag in Google Tag Manager. Verder werkt deze tool net als andere A/B-testing tools, zoals VWO en Optimizely, waarbij je een gebruiksvriendelijke WYSIWYG-editor hebt, zodat variaties snel en eenvoudig op te zetten zijn.

optimize360

Google Data Studio 360 (bèta)

Dit is een nieuwe data-analyse- en visualisatietool die data integreert van alle suite-producten. Zo kunnen er interactieve rapporten en dashboards gemaakt worden voor de juiste inzichten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een dataconnector-tool, waarbij data van verschillende bronnen gecombineerd kunnen worden. Via een drag-and-dropsysteem kan de data eenvoudig gevisualiseerd worden in tabellen en grafieken.

googledatastudio360

Google Attribution 360

Dit is de nieuwe naam van Adometry, de conversie-attributietool die Google recent heeft gekocht. Deze tool is volledig vanaf de grond opgebouwd en herbouwd om adverteerders te helpen inzichten te krijgen welke touchpoints er in het conversiepad zitten en welke kanalen impact op elkaar hebben. Zo kun je budgetten beter alloceren over de diverse kanalen om uiteindelijk de meest effectieve marketingmix te realiseren.

Integraties met DoubleClick, Analytics 360, en andere Google-producten zorgen er voor dat conversie-attributie duidelijk in beeld komt, inclusief de attributie van tv-reclame. Zo zorgt de Doubleclick Campaign Manager-integratie er voor dat ook de view-through gegevens in Attributie 360 gebruikt kunnen worden. De Offline Conversion Connector toont welke in-store verkopen kunnen worden toegeschreven aan de diverse online kanalen.

attribution360

Wat gaat het kosten?

Google geeft dit niet gratis weg, het zijn allemaal betaalde producten. Wat de prijs wordt van het gebruik van de diverse producten is nog niet helemaal duidelijk. Daar worden de Google Analytics Certified Partners binnenkort van op de hoogte gebracht, zodat zij hun klanten hierover kunnen informeren. Hoewel Google Analytics Premium met de nieuwe naam Google Analytics 360 onderdeel is van deze suite, is het niet verplicht om dit product te hebben om een van de andere producten uit de 360 Suite aan te schaffen. De komende weken en maanden zal er steeds meer duidelijk worden hoe de diverse producten werken en welk prijsmodel hierbij hoort.

Zijn de producten al beschikbaar?

De nieuwe producten worden beperkt in bèta uitgerold. Dit betekent dat Google deze nog steeds aan het ontwikkelen is en dat een beperkt aantal gebruikers toegang krijgt, zodat deze gebruikers feedback kunnen geven. Op deze manier kunnen ze het product eerst nog verder verbeteren, voordat het helemaal uitgerold wordt. De gebruikers van Google Analytics Premium zullen de komende maanden al wel de nieuwe namen zien in de interface.

Grote stap

Met deze ontwikkeling zet Google een flinke stap naar een compleet geïntegreerd marketingmanagement-platform en vormt het een serieuze bedreiging voor reeds bestaande meetplatformen, zoals bijvoorbeeld Adobe Analytics. Vooralsnog zullen met name grote bedrijven met een data driven-strategie voordelen zien in deze suite. Organisaties die veel inzetten op (dynamische) remarketing en het opbouwen van segmenten en klantprofielen zullen veel baat hebben bij Audience 360 en Analytics 360 met Doubleclick en AdWords. Bij gebruik van Attribution 360 moeten conversies en budgetten dan wel toereikend zijn om investeringen terug te kunnen verdienen. Adverteerders die zowel Audience 360 als Attribution 360 gebruiken, zullen makkelijker inzicht krijgen in hun search- en display remarketing-activiteiten en attributie kunnen zien over meerdere devices.

Het grootste gemis in alle Google-producten

De belangrijkste introductie van deze marketing suite is die van Google Audience Center 360. Dit was naar mijn mening nog het grootste gemis in alle Google-producten. Met dit datamanagement-platform is het mogelijk dat klantprofielen in alle kanalen met elkaar gecombineerd worden. Vervolgens is de marketeer in staat om een integraal klantbeeld te vormen om de gebruiker met de juiste boodschap via het juiste kanaal via het juiste device te benaderen.

Ik ben benieuwd welke plek met name het Audience Center 360 zal innemen ten opzichte van de reeds bestaande datamanagement-platformen. De toegevoegde waarde bij Google is uiteraard de naadloze integratie met hun producten. De vraag blijft in hoeverre organisaties zo veel data met Google willen delen door gebruik van het Audience Center 360. De komende weken en maanden zal er meer bekend worden hoe dit platform en de nieuwe producten zich verder zullen ontwikkelen.