Inspiratie

Mindfulness & werk: LinkedIn en Coca-Cola omarmen het, ook iets voor jou?

0

De tijd dat mensen die aan yoga en meditatie doen alleen bij de gezondheidswinkel hun boodschappen doen, ruiken naar linzensoep en hun haren wassen met zelfgemaakte zeep, ligt al heel wat jaren achter ons. De nieuwe spiritualiteit is één van de snelstgroeiende vormen van met bewustzijn bezig zijn. Mindfulness en yoga, het hoort steeds meer bij ons dagelijks leven.

Maar om je collega’s nu lastig te gaan vallen met jouw zonnegroet, of tijdens de lunch mantra’s te gaan zingen, dat gaat veel mensen toch echt te ver. Daarvoor moet je wel bij een heel spiritueel bedrijf zitten… of toch niet?

Conscious business wordt leidend

Tegenwoordig zijn meer en meer bedrijven actief in ‘conscious business’. Tijdens een bezoek aan een grote mindfulness-conferentie (onlangs in de Verenigde Staten) was mij het rijtje met sprekers al opgevallen: topmensen van Yale, Google, Ebay, Twitter, Slack, Facebook en LinkedIn. Ze betraden het podium als spreker samen met yogadocenten, mindfulness-goeroes en Qigong-trainers.

Wat is dat nu eigenlijk, mindfulness?

Veel van ons werk gebeurt op de automatische piloot. We denken er niet eens meer over na. Soms maar goed ook, want als we over alles bewust willen nadenken, dan zou ons brein overbelast raken. Als we bewust zouden gaan autorijden, dan moet je iedere handeling heel bewust gaan doen. Het wordt dan onmogelijk om nog vooruit te komen. We doen dit soort activiteiten dus vooral vanuit ons onderbewuste. Op de automatische piloot. Maar in plaats van dat we onze gedachten gefocust op de weg houden, dwalen ze af naar alle dingen die we nog moeten doen. Of die we al gedaan hebben. De gedachten van veel mensen bevinden zich bijna continu in het verleden of in de toekomst.

Mindfulness is volledig in het hier-en-nu aanwezig zijn. Met je volledige bewustzijn datgene doen waar je op dat moment mee bezig zijn. Dit doen we vaak al wanneer we bijvoorbeeld dansen. Je hoort de meest heerlijke muziek en je wil bewegen. Je denkt niet aan gisteren, je bent niet bezig met wat morgen nog komt. Je bent alleen maar bezig met in het moment zijn. Er is geen interne dialoog gaande, geen beelden die bovenkomen. En als ze al komen, dan kun je ze direct weer laten gaan.

mediteren-achter-computer

Volledig in het hier-en-nu in bedrijf

Mindfulness als basishouding binnen je bedrijf. Dat is iets anders dan gezamenlijk een yogasessie doen, hoewel het Hoofd Brand Marketing van Google yogadocent is en actief yogalessen verzorgt aan de Google-medewerkers. Het gaat om het zorgen dat mindfulness en bewustwording leeft in alle praktische activiteiten. Van een werkbespreking tot het aangaan van een nieuw project. Van het opruimen van je bureau tot het behalen van deadlines. Volledige focus van je aandacht op het hier-en-nu.

Grote organisaties zoals LinkedIn, Coca-Cola, Google en Twitter omarmen de mogelijkheid om hun medewerkers met mindfulness bezig te laten zijn. Om stress te verlagen, uitval terug te brengen, productiviteit te verhogen en vooral het geluk van de medewerkers boven alles te brengen.

Happiness op de werkvloer

De vice-president van LinkedIn van de divisie Leadership & Organisational Development, Fred Kofman, wist het mooi samen te vatten: “conscious business is hapiness”. De focus ligt niet zozeer op omzet maken, maar op plezier en passie. Makkelijk gezegd natuurlijk, uiteindelijk heb je toch een bedrijf te runnen.

Conscious business bij LinkedIn: 5 verschuivingen

Vijf van de belangrijke verschuivingen die het management van LinkedIn heeft geïnitieerd en ervoor zorgen dat er binnen LinkedIn conscious business leidend is geworden:

  1. Van Winnen naar Betekenis geven
  2. Van Vermijden naar Confronteren
  3. Van Controleren naar Respecteren
  4. Van het Pleasen van anderen naar de Waarheid vertellen
  5. Van Dominant en bazig zijn naar Inspireren leiderschap

Conscious Business Academy

Conscious Business heeft voor LinkedIn zoveel betekend dat ze al hun medewerkers hierin getraind heeft via de eigen Conscious Business Academy. Dit deden ze met succes en plezier. Bij grote groepen medewerkers heeft de winstcultuur plaatsgemaakt voor de passiecultuur: met plezier je werk doen. En ervaren wat je voelt, om er vervolgens naar te kunnen handelen, in plaats van wat vele mensen in het bedrijfsleven doen, gevoelens laten opstapelen totdat de bom uiteindelijk barst. De top bij LinkedIn zag hoe goed de resultaten van de CBA bij hun eigen medewerkers waren.

linkedin-conscious-business-academy

Het eerste doel was bereikt, het werkplezier bij de LinkedIn-medewerkers was enorm gestegen. Een bijkomend effect: het resultaat van LinkedIn steeg significant mee. Dat heeft het management van LinkedIn tot een belangrijke beslissing gebracht: ze stellen alle resultaten en trainingsprogramma’s gratis beschikbaar. Zo kan iedereen zijn conscious-diploma behalen aan de Conscious Business Academy. En het plezier en passie op de werkvloer kan alleen maar groeien.

Coca-Cola: taste the feeling

Een organisatie die zowel intern als extern mindfulness wil bevorderen, is Coca-Cola. Voor de gebruikers is het eenvoudig. Als je een slok Coca-Cola neemt, wil je daar volledig bij aanwezig zijn. Al je zintuigen worden zo geprikkeld dat je met niets anders meer bezig kunt zijn. Kijk naar de commercials en je ziet dat de werkelijkheid rondom de hoofdrolspelers stil staat. Maar goed, dit is natuurlijk ook het marketingbeeld wat deze commerciële organisatie wil creëren. Nog interessanter is dat Coca-Cola mindfulness promoot onder haar medewerkers. Zo worden er op de internationale kantoren regelmatig mindfulness-sessies georganiseerd.

Stress en ziekte-uitval

Wanneer je mindfulness toepast, ben je meer verbonden en aanwezig met ieder moment in je leven. Steeds meer mensen beseffen dat ze veel energie brengen naar dingen die ze geen energie geven. Ze worden moe, branden langzaam op. En ze kijken uit naar het weekend, zodat ze mogelijk weer kunnen opladen.

De effecten van mindfulness op de werkvloer

Een centrale ervaring tijdens de mindfulness-conferentie was dat veel van de aanwezige organisaties gestart waren met het faciliteren van mindfulness-workshops om stress en ziekte-uitval tegen te gaan. Maar ze merkten al snel dat er veel meer positieve bijeffecten waren.

kantoor-mindfulness-vrouw-leunt-achterover

Bij de Australische vestiging van Coca-Cola was het dezelfde reden waarom ze met mindfulness gingen werken. Er was nogal wat stress op de werkvloer. Maar al tijdens de introducerende workshop werden meer voordelen door de medewerkers ervaren. Mindfulness zorgde ervoor dat mensen minder op zichzelf gericht waren, en meer op de omgeving om hen heen. Er ontstond meer empathie voor anderen op de werkvloer, de werkomgeving werd vele malen prettiger en mensen ervoeren meer geluk in hun werk. Verschillende mensen merkten dat ze in stressvolle situaties veel eenvoudiger en sneller terug konden komen bij hun gewenste gemoedstoestand. Ook al waren er meer taken die ze moesten uitvoeren.

Wanneer je denkt dat je geen tijd hebt om te mediteren, dan ben jij die persoon die het juist het meeste nodig heeft.

“Wanneer je denkt dat je geen tijd hebt om te mediteren, dan ben jij die persoon die het juist het meeste nodig heeft,” zei één van de Coca-Cola-medewerkers. “Zorg gewoon dat je 10 minuten vrij kunt maken om je te richten op het heden en je zult merken dat de meest creatieve oplossingen bij je opkomen die je anders nooit had gehad.”

Geef jij mindfulness een kans?

Heb jij het lef om de komende week dagelijks een aantal minuten mindfulness toe te passen? Om zo te ervaren wat het voor jouw leven kan betekenen? Welke progressie er op jouw werk gaat plaats vinden?

Wellicht zal het allemaal niet in één keer goed gaan. Geen enkele mindfulness-trainer zegt dat het altijd gemakkelijk is. Of dat hij of zij zelf altijd volledig in rust aanwezig is in het hier-en-nu. Geef het gewoon een kans. Gewoon een 7-dagen-experiment, puur om te ervaren hoe jij je over een week voelt.

Gebruik gerust hulpmiddelen. Zo zijn er veel apps beschikbaar die ervoor zorgen dat je een goede begeleiding krijgt tijdens een mindfulness-sessie. Een app als Smiling Mind, ontwikkeld door een aantal Australische psychologen, kun je gratis downloaden in de app-stores. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!