Innovatie

Duurzaam en bewust ondernemen: 5 indrukwekkende voorbeelden

0

Als retail- en lifestylejournalist kom ik regelmatig voorbeelden tegen van creatief en duurzaam ondernemerschap. Waar enerzijds bij veel traditionele retailers het water tot de lippen staat, zien we een nieuwe generatie ondernemers opstaan die durft te breken met de status quo. In dit artikel bespreek ik voorbeelden van merken die je kunnen inspireren om vanuit een andere invalshoek naar je eigen producten te kijken.

Op mijn eigen blog breng ik inspirerende voorbeelden van creatief ondernemerschap in de mode, lifestyle en retail aan het licht. Zij dragen bij aan een stijlvolle, duurzame en bewuste levensstijl. Vandaag deel ik met jullie de 5 meest indrukwekkende voorbeelden die ik tot nu toe ben tegengekomen.

LENA the fashion library

Bij LENA the fashion library in Amsterdam vind je duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Hier kun je kleding lenen en weer terugbrengen voor een nieuw exemplaar. Het is eigenlijk hetzelfde principe als een bibliotheek, maar dan met kleding. De winkel van LENA ligt vol met fair fashion en designerkleding van ontwerpers die op een duurzame manier ondernemen.

Het principe is simpel: met een abonnement en je persoonlijke LENA library-pas kun je zo vaak kleding lenen en terugbrengen als je wilt. Zo haal je nooit meer in huis dan je nodig hebt en ben je toch altijd voorzien van een nieuw kledingstuk. Een initiatief dat helemaal past in een tijd van ‘ontspullen’ en het bewustzijn over de kleding die je koopt en waar het vandaan komt. 

Westerstraat_4_Bo van Veen (1)

LENA the fashion library – fotografie door Bo van Veen

Fairphone

De Fairphone is de eerste smartphone ter wereld die zo eerlijk mogelijk is geproduceerd. In onze mobiele telefoons zitten vaak mineralen zoals goud, tin, tantaal en koper verwerkt die afkomstig zijn uit conflictmijnen. Fairphone wil zoveel mogelijk materialen en grondstoffen gebruiken die juist niet ten goede komen aan gewapende milities, maar die bijdragen aan de plaatselijke economie. Zo zijn tin en tantaal uit de Fairphone bijvoorbeeld afkomstig uit conflictvrije mijnen uit de Democratische Republiek Congo. Ook zit er fairtrade-goud uit Peru in de telefoon verwerkt.

De Fairphone 2 is recent uitgekomen en is modulair opgebouwd. Dit betekent dat je de telefoon uit elkaar kunt halen en per onderdeel kunt vervangen. Op deze manier verlengt Fairphone de levensduur van de smartphone. En ook dat is een vorm van duurzaamheid. In samenwerking met Brandfighters en KPN mocht ik een review maken over de Fairphone 2.

IMG_9204

Fairphone – fotografie door Talita Kalloe

46 Dresses

46 Dresses leent jurken uit om daarmee geld op te halen voor vrouwen die door een zware financiële tijd heengaan. Voor 29 euro kun je één van de 46 jurken voor een week lenen en daarna weer terugbrengen. Wanneer er tien jurken zijn uitgeleend, doet 46 Dresses een gloednieuwe jurk cadeau aan een vrouw in financieel zwaar weer.

46 Dresses is het initiatief van de Utrechtse Margo den Ouden. Als fervent jurkenliefhebber besloot ze haar eigen verzameling van 46 jurken te delen met dames die daar net zo blij van worden als zij. Binnen slechts vier maanden werd haar nobele initiatief zo’n succes, dat haar huis inmiddels fungeert als een veredelde opslagplaats vol met gedoneerde jurken. Tijd dus voor een vaste locatie. Haar actie ontketende een stroom van goodwill. Van alle kanten kreeg ze vrijwillige hulp aangeboden, waaronder van de strategic partner van Facebook die haar tips geeft voor het effectief inzetten van de Facebookpagina.

ElineStoffer-46Dresses-1005

46 Dresses – fotografie door Eline Stoffer

Qnoop

Qnoop is een sokkenmerk met een disruptief karakter. Het merk houdt je sokken bij elkaar met een knoop. Op deze manier rekent oprichter Dirk Vis voor eens en voor altijd af met het probleem van de vermiste sok (je kent het wel, de eeuwige zoektocht om het paartje compleet te maken).

Maar er zit meer achter dit product. Van de garen tot aan de knoop en de verpakking is Qnoop duurzaam. Om dit voor elkaar te krijgen moest Dirk flink wat uitdagingen aangaan in het productieproces. Maar het resultaat mag er wezen. Qnoop is vorig jaar mei gestart, heeft een eigen webshop en ligt inmiddels bij dertig winkels in Nederland en vijftien in België.

20160325-IMG_9544

QNOOP – Fotografie door Talita Kalloe voor Soul Stores

House of Eléonore

Bernd Damme (ook wel bekend van eyewear.nl en Pelliano) lanceerde in september 2015 het juwelenlabel House of Eléonore in samenwerking met Royal Asscher. Zijn doel: juwelen duurzamer, transparanter en toegankelijker maken. En dit door fysieke winkels en de online markt met een e-commerceplatform aan elkaar te verbinden. Eén van de krachten van House of Eléonore is dat de start-up de keten korter maakt. En dat zie je ook terug in de prijzen. Het bedrijf werkt met fairtrade-materialen en vindt het belangrijk om te laten zien welke reis de materialen hebben afgelegd om uiteindelijk tot het sieraad te komen.

De planning is om dit jaar een concept store te openen in Amsterdam. Daar willen ze via virtual reality die reis ook echt zichtbaar maken: van de mijnen tot in de vitrine. In de winkel wil House of Eléonore ook het proces van het goudsmeden in beeld brengen, zodat klanten het gevoel van het creëren van zo’n uniek product echt kunnen ervaren.

ondergronds_v1-6991

House of Eléonore – fotografie door Coco Plooijer voor Soul Stores

Inspiratie voor andere merken?

Duurzaamheid gaat voor bestaande, maar ook voor nieuwe merken een steeds belangrijkere rol spelen. Nog lang niet alle merken zijn innovatief en duurzaam bezig. Misschien dat de bovenstaande voorbeelden merken kunnen inspireren om vanuit een andere invalshoek naar hun eigen producten te kijken.

Brandtalks bij Brandfighters is een nieuwe maandelijkse serie op Frankwatching. In deze nieuwe rubriek bespreekt reclamebureau Brandfighters, in samenwerking met het creatief uit haar unieke creatieve community, de laatste trends.

Foto intro met dank aan 123RF.