Verdieping

Pick the winner: welke e-mail van Zeeman krijgt de meeste kliks?

0

De wekelijkse nieuwsbrief kan ervoor zorgen dat je webshop veel bezoekers trekt. Zo probeert ook textielsuper Zeeman haar klanten en geïnteresseerden te stimuleren om de webshop te bezoeken. In de wekelijkse nieuwsbrief van Zeeman wordt ingehaakt op de tv-commercial van die week. De call-to-action in de nieuwsbrief leidt tot een landingspagina met deze commercial en de webshop. De winkel deed diverse A/B-testen, waaronder een e-mail mét en zonder productafbeeldingen. Welke e-mail zorgde volgens jou voor de meeste kliks?

In 1967 opent Jan Zeeman in Alphen aan den Rijn zijn eerste winkel. Hierna groeit Zeeman uit tot één van de grootste textielsupers van Europa. Anno 2016 heeft het bedrijf meer dan 1.300 winkels in zeven landen. Zeeman kan groot inkopen en biedt kleding en textiel aan voor lage prijzen. Via zijn winkels én via zijn webshop.

In samenwerking met Persuade, bureau voor merkactivatie, deed Zeeman in 2013 diverse A/B-testen om te ontdekken of de wekelijkse e-mails nog effectiever kunnen. Zeeman testte onder andere verschillende onderwerpregels, aanbiedingen en afbeeldingen.

Eén van de A/B-testen is deze in oktober 2013 (nog in de oude Zeeman-huisstijl).

E-mail met of zonder producten?

In de e-mails van Zeeman staat de wekelijkse ‘tv-aanbieding’ centraal: lingerie met dieren-prints in de aanbieding. Beide e-mails bevatten een prominente link naar de tv-commercial van die week. E-mail A toont bovendien enkele producten die kunnen worden besteld. E-mail B toont geen producten.

Wat denk jij?

Zeeman wil weten of e-mail A (met productafbeeldingen) zorgt voor meer clicks dan e-mail B (zonder productafbeeldingen). Daarom besloot Zeeman een A/B-test uit te voeren. In oktober 2013 testte Zeeman deze twee e-mails:

E-mail A met productafbeeldingen

TV aanbieding: lingerie met dierenprints

E-mail A:  tv-aanbieding met productafbeeldingen.

E-mail B zonder productafbeeldingen

TV aanbieding: lingerie met dierenprints

E-mail B: tv-aanbieding zonder productafbeeldingen.

Pick the Winner: A of B?

Welke e-mail krijgt de meeste clicks: A of B?
Kies hieronder wat volgens jou de winnaar is. Doe dat vóór vrijdag 13.00 uur. Dan lees je hier wat de winnaar was: A of B.

… & win!

Onder de respondenten die het juiste antwoord geven, verloten we:
– 1x boek ‘Meer opens meer clicks’ van Marc Borgers en Frans Reichardt
– 2x boek naar keuze uit de serie 60 minuten van Frankwatching

Update 29 april: welke nieuwsbrief van Zeeman kreeg de meeste kliks?

Bedankt voor jullie reacties! De uitslag ligt dicht bij elkaar. 54% koos voor antwoord A (met productafbeeldingen) en 46% koos voor antwoord B (zonder productafbeelding). Welke nieuwsbrief kwam daadwerkelijk als winnaar uit deze test?

And the winner is: B

De totale click-through-rate (CTR) van de e-mail zonder productafbeeldingen (B) is 19% hoger dan die van de e-mail met productafbeeldingen (A). E-mail B genereerde én meer kliks naar de tv-commercial én meer kliks naar de webshop. Kortom: B is de winnaar.

In e-mail A is weliswaar vaker geklikt op de productlinks inclusief de ‘bestel nu’-button dan bij e-mail B, maar dit aantal kliks compenseert niet het significant lagere aantal kliks op de tv-commercial en het lagere aantal bezoeken aan de webshop vanuit e-mail A.

Prijswinnaars

Uit de inzenders die het goede antwoord gaven, trokken wij onderstaande winnaars:

  • 1x boek Meer opens meer clicks van Marc Borgers & Frans Reichardt
    Gewonnen door: Linda Thuijs
  • 2x boek naar keuze uit de serie 60 minuten van Frankwatching
    Gewonnen door: Brian Gerrits & Luuk Vos

Ken je zelf een test die geschikt is voor publicatie? Laat het ons dan weten. Stuur een e-mail naar de redactie op redactie@frankwatching.com.

Met dank aan Zeeman, Persuade en Ed Sander.

Illustratie intro met dank aan 123rf.