Social media

Uniek, persoonlijk & relevant: 7 tips voor meer volgers op Instagram

0

Instagram wordt steeds belangrijker en in de bloggerswereld tel je zonder een flinke schare Instagramvolgers niet meer mee. Ik merkte dat en stortte mij de afgelopen drie maanden volledig op dit medium. Het doel was (en is nog steeds) om voor 1 juli 25.000 volgers te hebben en een gemiddelde van tenminste 500 likes per foto. Ik zag namelijk dat veel mediabureaus dit als norm stellen om met ‘influencers’ in zee te gaan. Het tweede streven heb ik al gehaald en ook die 25.000 volgers lijken in zicht! Mijn geheim? Dat lees je in de 7 tips hieronder.

Tip 1. Creëer een esthetische feed

First things first. Een esthetische feed is cruciaal op Instagram. Zorg dat je feed past bij het merk of de persoon die je wilt uitstralen en dat alle foto’s mooi bij elkaar passen qua kleur. Zelf probeer ik me vooral aan een wit, bruin, grijs en zwart kleurenpalet te houden. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om net als fashion-influencer @happilygrey overal een vergrijzend filter overheen te gooien of om zoals @cocorosas juist een pastelkleurig thema aan te houden.

Instagram profielen

Tip 2. Gebruik relevante hashtags

Om gevonden te worden, kan het helpen om relevante hashtags te gebruiken. Met relevante hashtags wordt bedoeld dat ze passen bij jouw account. Als jouw account expliciet gaat over fashion, heeft de hashtag #food weinig nut. Ook al wordt deze hashtag nog zo vaak gezocht. Het is niet erg waarschijnlijk dat mensen die zoeken naar #food jouw fashion-account gaan volgen. Plaats je hashtags bovendien bij voorkeur in een reactie op je eigen foto, zodat ze niet storend in het bijschrift van je foto staan.

Tip 3: Volg en ontvolg relevante accounts

Ooit gehoord van de growth-hacking techniek? Dit is hoeveel Instagrammers hun following snel uitbreiden. Het houdt in dat je simpelweg relevante mensen volgt en als ze niet terug volgen, weer ontvolgt. Die relevante mensen vind je bijvoorbeeld bij je concurrent. Netjes? Misschien niet helemaal. Maar dat het werkt, kan ik zelf beamen. Mocht je zelf geen zin hebben om dit tijdrovende spelletje te spelen, dan zijn er ook talloze bots die je daarbij kunnen helpen. Het meest populaire bedrijf in deze business is Instagress.

Tip 4. Maak gebruik van call-to-actions

Als je een reactie wilt, moet je er ook om vragen. Maak daarom gebruik van call-to-actions in je tekst. Ik vraag mijn volgers bijvoorbeeld vaak naar hun mening over mijn outfit, maar ik host ook weleens een Q&A onder mijn foto. Als bedrijf zou je bijvoorbeeld meerdere producten naast elkaar kunnen zetten en je volgers hun favoriet uit laten kiezen of ze laten meedenken over een nieuw product.

Als je een reactie wilt, moet je er ook om vragen. Maak daarom gebruik van call-to-actions in je tekst.

Tip 5: Organiseer winacties

Winacties zorgen voor zowel meer volgers als voor meer engagement. Vraag je volgers bijvoorbeeld om een foto te ‘regrammen’ of in de reacties een vriend/vriendin te taggen die dit item ook graag zou willen winnen. Zorg wel dat datgene wat je weggeeft in verhouding staat met de acties die deelnemers vraagt te verrichten. Niemand gaat bijvoorbeeld in ruil voor een potlood een foto regrammen, zijn vrienden taggen én zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Houd het bij voorkeur laagdrempelig door maar één actie van de deelnemers te verlangen.

Tip 6: Wees persoonlijk

Dit geldt voor zowel Instagram-accounts van echte personen als voor bedrijven. Uit onderzoek van Jakob Nielsen blijkt dat mensen graag gezichten zien. Het is dus niet verwonderlijk dat Instagram-foto’s waar mensen op te zien zijn meer likes en reacties krijgen. Plaats dus selfies, laat de gezichten achter het bedrijf zien of regram foto’s van Instagrammers die jouw product gebruiken. Dit laatste is sowieso een goed idee om de band met je fans te versterken.

Unieke content Instagram

Tip 7: Zoek naar iets unieks

En de laatste, maar eigenlijk belangrijkste tip: wees uniek! In de fashion influencer-wereld maakt iedereen flatlays (producten van bovenaf gefotografeerd). Dat is leuk, maar niet zo uniek. Zoek daarom ook naar dingen die jou anders maken. Zo maak ik gebruik van de Boomerang-app om een soort GIFje te maken van mijn outfits en maak ik foto’s van mijn outfits van bovenaf waarbij ik zit en je nog net mijn lippen ziet. Deze laatste categorie noem ik #fromwhererowansits en deze foto’s doen het altijd ontzettend goed!

Dus of je nu een bedrijf of een persoon bent, als je gebruik maakt van deze 7 tips gaat het ook jou lukken om meer volgers en meer engagement op Instagram te krijgen. Succes!