Social media

Wtf! Social media gaan los over Instagram Stories

0

Instagram lanceerde met ‘Instagram Stories’ een concurrent voor Snapchat. Met de nieuwe feature is het mogelijk om korte momenten volledig te personaliseren met foto’s en video’s en ze te delen met je volgers. De verhalen verdwijnen uiteindelijk na 24 uur. Een super interessante aankondiging natuurlijk die veel kansen kan bieden voor ons als marketeers, maar hoe reageert het grote publiek op deze aankondiging? Tijd om social media te monitoren en dit uit te zoeken!

storiesfotos

Zo reageren we via social media op de aankondiging

In de eerste 24 uur na de aankondiging van Instagram Stories werden er ruim 3.000 berichten geplaatst over Instagram Stories op Nederlandse social media. Dit zijn berichten die geplaatst werden voordat de functie voor iedereen te gebruiken was. Van deze berichten hebben er meer een positief sentiment gekregen dan een negatief sentiment. De verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs is nagenoeg gelijk.

sentiment

Wanneer we inzoomen op zowel de mannelijke als de vrouwelijke auteurs is te zien dat er in het sentiment weinig verschillen zijn tussen de twee groepen.

TTinstagramstories

Enkele veel voorkomende termen over de aankondiging zijn “meeliften op succes Snapchat”, “wtf” en “confused”. Ook de hashtag #wannabesnapchat wordt veel gebruikt in de berichten over het nieuws. De termen laten de verbazing bij de social gebruiker zien. Men had deze aankondiging blijkbaar niet aan zien komen waardoor de verbazing het wint van andere emoties.

Instagram kopieert Snapchat

Overigens komt het onderwerp ‘originaliteit’ ook sterk naar voren in de trending topics voor de berichten met een negatief sentiment en lijkt dit het grootste punt van kritiek.

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Ook Instagram CEO en mede oprichter Kevin Systrom wordt veel besproken op social. Systrom geeft in interviews eerlijk aan dat Snapchat de credits verdient voor deze ontwikkeling. Een uitspraak die voor flink wat social buzz zorgt.

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Kiezen we voor Instagram of Snapchat?

Het doel van Instagram is ongetwijfeld Snapchat-gebruikers naar Instagram te halen en te voorkomen dat Instagram-gebruikers Snapchat gebruiken. Om die reden is het interessant om te zien of de Nederlandse social gebruiker praat over het maken van een keuze tussen Instagram en Snapchat. Door woorden die hier op wijzen zoals “overstappen”, “switchen”, “verwijderen” en “kiezen” te combineren met de algemene zoekopdracht over Instagram Stories wordt al snel duidelijk of hier over gesproken wordt. Het antwoord is simpel. Momenteel wordt hier amper over gesproken. Slechts 1,12% van de berichten bevat deze woorden.

Hoe reageert social na de eerste 24 uur?

Nu we weten hoe social reageert in de eerste 24 uur na de aankondiging is het tijd om te kijken of de meningen sindsdien veranderd zijn. Op 3 augustus ging de feature live en inmiddels hebben we dus enkele uurtjes met de feature kunnen spelen. In de ruim 1200 berichten sinds 3 augustus 17.00 uur zijn wel degelijk veranderingen te zien. Zo is het sentiment van deze berichten in 20% (vergeleken met 16% in de eerste 24 uur) van de gevallen positief en 6% negatief (vergeleken met 7%). Daarnaast praat men nu veel over het promoten van Snapchat namen via Instagram Stories. Waarschijnlijk niet helemaal zoals Instagram het bedoeld had.

Accepteer cookies

Wat vind jij?

Persoonlijk vind ik het een mooie ontwikkeling. Nu het op Instagram mogelijk is om ‘Snapchat-like’ content te maken, ontstaat er meer druk bij Snapchat om te blijven innoveren. Iets wat voor iedereen interessant is. Maar dat is één mening van de ruim 2.300 Nederlandse socialmedia-gebruikers.

Voor nu is het afwachten hoe fanatiek de nieuwe feature gebruik gaat worden in de toekomst. Wat vind jij van Instagram Stories?