Social media

LB, CB & Row: geheimtaal-hacks voor meer bereik op Instagram

0

Het is alweer twee maanden geleden dat Instagram haar logo veranderde. De gehele wereld viel erover en het was een paar weken lang groot nieuws. Wat iedereen toen gemist heeft, is dat Instagram op hetzelfde moment haar algoritme veranderde. Je ziet niet meer eerst het meeste recente bericht, maar je krijgt de posts te zien die de hoogste engagement hebben. Daar gaat je bereik! Maar ik heb een hack ontdekt om je bereik terug te krijgen.

Celebrities staan centraal

Beroemdheden hebben nooit wat te klagen over hun Instagram-account. Zij hebben enorm veel volgers en net zoveel engagement als duizend accounts van ‘gewone’ mensen bij elkaar. Vanzelfsprekend zag je dan ook dat andere Instagrammers profiteerden van de populariteit door comments te plaatsen die waren gericht om fans te lokken naar een ander account. Vaak voor likes, comments maar ook voor platte verkoop.

Celebrities worden hier al sinds jaar en dag voor gebruikt, maar nu ontdekte ik iets vreemds. Op het Instagram-account van Kylie Jenner, een tieneridool uit de Verenigde Staten, worden namelijk een hoop dezelfde comments geplaatst die maar uit één woord of twee letters bestaan.Toen ik me hier verder in verdiepte, bleek dat het alleen maar om tieners ging. Maar wat betekenen de comments ‘LB’, ‘CB’, ‘First’ en ‘Row’?

In het begin was ik vrij sceptisch over deze Insta-hack. Ik kon me niet zo goed voorstellen dat dit echt zou werken en daarom besloot ik het zelf te testen.

Een geheimtaal-community voor meer engagement

Tieners stonden er altijd al om bekend dat ze geheimtaal gebruiken om volwassenen te weren. Het is logisch dat ze dit ook online doen. Maar als je naar het account van Kylie Jenner kijkt, zie je dat van alle comments 80 tot 90 procent bestaat uit de bovengenoemde tekens. Er is dus zeker meer gaande dan alleen geheimtaal. Er is namelijk een community ontstaan om meer engagement te creëren. Dat werkt als volgt.

Instagram_hacks

Alle reacties hebben écht een betekenis. Zo staat ‘LB’ voor ‘Like Back’. Als je dat plaatst als reactie, hoef je alleen maar naar een ander account te gaan met eenzelfde reactie, de foto te liken en die persoon liket jouw foto terug. Voor ‘CB’ geldt hetzelfde principe. Dat staat alleen voor ‘Comment Back’.

Dan heb je nog ‘First’; dat betekent dat je graag wilt dat je meest recente foto geliked wordt. Als laatst heb je ‘Row’. Dat heeft als betekenis dat de nieuwste drie foto’s likes krijgen.

Je zult nu vast denken: ‘really?! Maar waarom?’ Ten eerste, het levert in no-time enorm veel likes op. Ten tweede, tieners gebruiken Instagram heel anders dan volwassenen of bedrijven. Tieners zijn heel erg likes- en comments georiënteerd. Krijgt een post niet voldoende engagement, dan wordt hij gewoon verwijderd. Populariteit voor alles!

Maar zijn tieners dan de hele dag bezig om foto’s van anderen te liken? Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik weet wel dat ze de hack gebruiken als vliegwiel om meer bereik te krijgen bij hun eigen volgers.

Mijn eigen test

In het begin was ik vrij sceptisch over deze Insta-hack. Ik kon me niet zo goed voorstellen dat dit echt zou werken en daarom besloot ik het zelf te testen. Naast mijn eigen Instagram-account heb ik een account dat gericht is op mooie locaties rondom Vianen en de rivier de Lek. Het heet Vianen aan de lek. Ik merkte al eerder op dat het aantal likes per post bleef hangen op maximaal vijftig.

Sinds ik de hack toepas, haal ik makkelijk negentig tot 110 likes per post. Dat is een groei van 75 tot 120 procent! Dit resultaat behaal ik al door maar een paar foto’s te liken. Daarvoor krijg ik er tussen de 20 en 30 likes voor terug. Dat komt dus boven op de 40 á 50 likes die ik standaard behaal. Alles daarboven ligt aan de groei van mijn bereik. Bij onderstaande post is dat toch al een groei van 75 procent van likes uit mijn eigen volgers. Niet verkeerd lijkt mij.

Mooie lucht einde van de dag bij de grindput #vianen #grindput #natuurfotografie #dutch_connextion

Een foto die is geplaatst door Vianen (@vianen_aan_de_lek) op 25 Jul 2016 om 12:11 PDT

Hoe ik het dan precies toe pas? Ik post een nieuwe foto zo laat mogelijk in de avond of zo vroeg mogelijk in de ochtend. Dan zijn de meeste Amerikanen wakker. Vervolgens ga ik naar het account van Kylie Jenner en plaats één van de bovengenoemde comments. Ik like zelf een een stuk of vijftien tot twintig foto’s van andere Instagrammers die een comment hebben geplaatst en binnen een paar minuten stromen de likes binnen.

Ondertussen heeft mijn post al voldoende engagement opgebouwd om aan een groter gedeelte van mijn volgers getoond te worden. Als Nederlanders dan online komen, volgen de likes van mijn volgers automatisch.

Beperkt tot de Kardashians

Dit fenomeen is nu nog beperkt tot de Kardashians familiy. Naast Kylie Jenner, wordt het ook massaal toegepast bij Kendall Jenner en Kim Kardashian. Het viel mij al wel op dat het ook door steeds meer jongeren buiten de Verenigde Staten wordt gebruikt. Nu is de vraag: hoe lang duurt het voordat het overwaait naar onze BN’ers? We hebben er tenslotte genoeg!

Afbeelding intro met dank aan 123RF.