Content

Wat zullen we eten? Ons zoekgedrag in beeld [interactieve infographic]

0

December is de maand van eten en van koken. Van online recepten zoeken en gerechten maken met dingen die je niet zou herkennen als ze voor je in de etalage zouden liggen bij de groenteboer en de slager.

Google weet wat we willen, het hele jaar door. Al onze zoektermen die met voeding te maken hebben, zijn nu verzameld en inzichtelijk gemaakt in een geweldig mooie en complete interactieve visualisatie. Het mocht wat kosten bij Google, en dat is te zien aan het team van mensen dat erbij betrokken was, onder leiding van de briljante Zwitserse ontwerper Moritz Stefaner.

Wanneer zoeken we naar 'granaatappel'?

Wanneer zoeken we naar ‘granaatappel’?

We kunnen nu precies zien wanneer en hoe vaak welke kruiden, groenten, drankjes en gerechten worden gegoogeld, tussen 2004 en eind 2016. Daarmee zien we meteen ook hoe de populariteit van die voeding zich heeft ontwikkeld. Boerenkool (‘kale’)? Die is sinds 2010 aan het boomen in de Amerikaanse keuken. En opvallend: niet specifiek in de winter, maar in het hele jaar. Met zelfs een vrij grote terugval in december. Tsja, Amerikanen. Voor hen is boerenkool een gezondheids-dingetje. Vandaar de piek in januari: goede voornemens.

Bewegende tijdcirkel

Wat zien we zoal? Er is van honderden voedingsmiddelen, gerechten, kruiden en drankjes een tijdlijn van 2004 tot heden te zien, die als animatie kan worden afgespeeld. De bewegende lijn (een reeks blokjes) gaat in een cirkel rond langs de maanden van het jaar en verschiet langzaam van kleur naarmate de jaren vorderen.

Daarmee zie je zowel de trend als de geschiedenis. Sommige dingen (champagne, ijs, marsepein, bepaalde drankjes) scoren erg hoog rondom de feestdagen. Maar ook chocolade piekt vooral in december – en dan weer opnieuw in februari, als de goede voornemens (afvallen, gezond gaan eten) alweer zijn losgelaten. We kijken hier niet alleen in de Amerikaanse keuken, maar feitelijk ook een beetje in de Amerikaanse ziel. Jammer genoeg is de Hollandse keuken niet gevisualiseerd.

De Google-trend in zoekgedrag naar 'boerenkool'.

De Google-trend in zoekgedrag naar ‘boerenkool’.

Rubriek: Het Aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht John Verhoeven aan het einde van elke maand een infographic die er deze maand bovenuit sprong.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.