Social media

Trends in visual search: dit kun je met Facebook Lumos & Pinterest Lens

0

Wij mensen zijn visueel ingestelde wezens. We onthouden informatie beter op basis van wat we zien en cijfers ondersteunen dit. Content die relevante afbeeldingen bevat, trekt 94 procent meer lezers. Daarnaast wordt visuele content 60.000 keer sneller verwerkt door onze hersenen dan tekst. En zelfs het conversiepercentage ligt 7 keer hoger als je visuele content gebruikt. Ik zie een nieuwe trend op het gebied van social media die hier goed op inspeelt: visual search.

Nieuwsitems, berichten en tweets vliegen ons om de oren. Het is moeilijk te bevatten hoeveel informatie we dagelijks te verwerken krijgen. En juist daarom gaan we filteren. En waarop? Precies, op visuele content zoals foto’s, afbeeldingen en video’s.

Facebook Lumos

2 februari 2017 maakte Facebook bekend dat het team kunstmatige intelligentie (AI) een visual search-systeem heeft ontwikkeld. Dat systeem herkent content die op foto’s wordt weergegeven en geeft relevante zoekresultaten terug.

Lumos, zoals Facebook het noemt, werd oorspronkelijk ontwikkeld zodat visueel beperkte gebruikers de inhoud van foto’s konden begrijpen. Maar Facebook erkende al snel dat iedereen kan profiteren van deze vorm van visueel zoeken. Facebooks visual search-systeem kan objecten, scènes, dieren, plaatsen en de kleding die in afbeeldingen of video’s verschijnen detecteren, segmenteren en begrijpen.

Een voorbeeld: stel dat je op Facebook zoekt naar ‘zwart shirt foto’. Lumos gaat voor je op zoek naar alle foto’s die een zwart shirt bevatten – ook als er geen labels zijn toegevoegd aan de foto. Volgens een Facebook-blogpost:

We’ve built a search system that leverages image understanding to sort through this vast amount of information and surface the most relevant photos quickly and easily.

Achter deze functie liggen artificial intelligence deep learning-technieken om miljarden foto’s te verwerken en er semantische betekenis aan te geven. Facebook verbetert Lumos continu door machine learning.

Using Facebook’s automatic image classifiers… you can imagine a scenario where someone could search through all the photos that his or her friends have shared to look for a particular one based on the image content instead of relying on tags or surrounding text.

Machine Learning at Scale

Geplaatst door Facebook Engineering op Donderdag 2 februari 2017

Accepteer cookies

 

Shop the Look op Pinterest

Als hét visuele socialmediaplatform kan Pinterest natuurlijk niet achterblijven. Pinterest kondigde op 7 februari 2017 aan dat je als gebruiker vergelijkbare foto’s kunt vinden door op de nieuwe witte cirkel rechtsonder elke pin te klikken: Instant Ideas.

Maar het gaat verder. Consumenten kunnen binnenkort ook op basis van beeld zoeken naar een bepaald product (Shop the Look). Je vindt bijvoorbeeld aan de hand van een zelfgemaakte foto van een item soortgelijke producten in pins. Daarnaast krijg je als gebruiker meerdere productsuggesties op basis van een campagnefoto op het digitale prikbord. Het geeft een overzicht van beschikbare artikelen bij een tap op een blauwe cirkel in een fotopin. Denk aan een campagnefoto waarin een model een shirt met jeans draagt. Je klikt de items aan, waarna onder de foto een lijst met soortgelijke producten verschijnt.

visual search pinterest

 

Pinterest Lens

Daarnaast biedt Pinterest Lens je de mogelijkheid een product te fotograferen en hiervan vervolgens een alternatief te vinden op het platform. Het wordt ook wel de Shazam voor objecten genoemd; deze nieuwe tool scant objecten via de camera van je smartphone en zoekt naar gerelateerde pins. Richt je camera dus op eten, meubels, kleding of schoenen en Pinterest laat foto’s zien waarvan hij denkt dat ze er gerelateerd aan zijn. Deze optie is momenteel nog in bèta en wordt de komende weken uitgerold.

 

gif pinterest lens

Gif via Numrush.nl

Instagram?

Met Facebook en Pinterest als trendsetters verwacht je toch dat Instagram, het platform waar de kracht zit in het delen van foto’s en visuals daarom de basis zijn, ook bezig is met visual search. Tot op heden is er nog niets bekend over de komst van deze trend op dit platform, maar dat het eraan zit te komen valt niet te betwisten.

Met 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers moet je als retailmerk wel actief zijn op Instagram. Want zet je het goed in, dan merk je al snel dat visual commerce een boost geeft aan je conversie. Het is duidelijk dat de app een belangrijke speler is voor e-commerce, maar de wereld blijft zich afvragen: what’s next? Als je het mij vraagt is een logische stap visual search.

instagram Beyoncé

Stel: je bent aan het scrollen door Instagram en je ziet een foto van Beyoncé. Het shirtje dat ze draagt is voor jou love at first sight. Maar waar komt het vandaan? Waar je eerder een comment op de foto zou plaatsen met de vraag of iemand weet waar het shirt te koop is biedt visual search je net als bij Facebook en Pinterest de optie om daadwerkelijk op zoek te gaan naar dat specifieke shirt.

Van tekstueel zoeken naar visual search

Hoe gaaf is deze ontwikkeling? Nooit meer urenlang zoeken naar dat ene gave shirtje dat je hebt gespot in een pin of foto op Facebook. Product hunten is nog nooit zo gemakkelijk geweest! Of zet dat ene lekkere gerecht in je favoriete restaurant op de foto en Pinterest zoekt naar vergelijkbare gerechten mét recept.. De volgende keer maak je het dus lekker zelf. Het klinkt veelbelovend en speelt ook perfect in op de visuele trend.

Vooral op socialmedia-platforms zijn visuals key; keer op keer bewijzen diverse onderzoeken dat het gebruik van afbeeldingen een grote invloed heeft op je resultaten. Het is daarom onvermijdbaar dat we ook langzaam overgaan van tekstueel zoeken naar visueel zoeken.

Nieuw inkomstenkanaal

De trend van visueel zoeken geeft bedrijven een extra stok achter de deur om toch écht de focus te leggen op visuals. Een potentiële klant krijgt met Pinterest Lens straks misschien wel jouw product als alternatief aangeboden. Die kans wil je toch niet mislopen? Terwijl je als consument profiteert van een omnichannel-gedreven shopervaring profiteren zowel het platform én de retailer van een nieuw en effectief inkomstenkanaal.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.