Tech

Hoe je met 3 woorden een plaats én een verhaal kan maken

0

Column – En toen vroeg ik me af hoe het zou zijn met what3wordsOm het geheugen op te frissen: what3words is een denkbeeldige geografische indeling van de wereld. Verdeel de hele aarde in vierkantjes van drie bij drie meter en dan heb je ongeveer 57 biljoen gebiedjes van negen vierkante meter. Met drie woorden kun je een plaats op aarde bepalen. Je hebt dan ook alle stukjes in alle wereldzeeën beschreven, onbegaanbare Noord- en Zuidpolen en ondoordringbare oerwouden. De reden dat is gekozen voor een eenheid van drie bij drie meter heeft te maken met de precisie van GPS.

Al de gebiedjes krijgen dus een unieke naam van drie woorden. Looks.cherry.humans is de beschrijving van de ingang van het Witte Huis, en als je naar input.caring.brain gaat kom je uit in 10 Downing Street, London.

Je kunt je afvragen wat het voor zin heeft om 10 Downing Street te vervangen door input.caring.brain. Maar dan is het goed om te weten dat bij benadering meer dan vier miljard mensen op deze aarde geen adres hebben. Daarnaast zijn er genoeg toepassingen – ook in gebieden met uitgedokterde postcodes – te bedenken waarbij een preciezer beschrijving van een adres van nut kan zijn. Neem de boer die zijn veevoeder geleverd wil hebben op de plaats ergens in het enorme weiland waar de troggen staan. Neem de spoed-drone-levering van een AED op een van onze waddeneilanden. Het kan aanzienlijk versneld worden als bij het lokaliseren gebruik wordt gemaakt van de what3words technologie.

bashed.boom.stray

Neem het adres van Jungle Minds, gehuisvest in een oude scheepswerf aan het IJ, met meerdere ingangen. Met de what3words omschrijving bashed.boom.stray kom je precies bij de goede voordeur uit. 

CNN meldde in januari dit jaar dat de regering van Ivoorkust heeft besloten om alle postadressen in het land te beschrijven met behulp van de what3words-methode. Geen straatnamen meer, geen gebouwen-nummers, alleen nog maar deze benamingen van drie woorden. De hele database van what3words beslaat niet meer dan tien megabyte, en kan met gemak worden opgeslagen in mobiele telefoontjes. Er is een app waarmee je je eigen adres kunt vaststellen, met dezelfde app kun je ook navigeren naar een drie-woordig adres dat je intikt.

Mongolië was overigens het eerste land in de wereld dat in 2016 de technologie van what3words zou gaan toepassen. Om een voorbeeld te geven, het oude adres van de Amerikaanse Ambassade in Mongolië was: 

US Embassy

Denver Street #3

11th Micro-District

Ulaanbaatar 14190

Mongolia

en het nieuwe adres luidt:

constants.stuffy.activism. 

De smartphone is onmisbaar

Het succes van what3words gaat eigenlijk uit van een onderhandse aanname. En die is dat iedere voetganger of automobilist, iedere pizzakoerier, iedere toerist in een vreemd land (iedereen dus) in het bezit is van een smartphone. In een wereldstad begrijpt men makkelijk dat 10 Downing Street de buren is van 12 Downing Street, maar dat inzicht heb je niet als je de twee w3w-adressen vergelijkt: input.caring.brain (Downing Street 10) en venues.sobs.blues (Downing Street 12). Kom er maar eens op dat die twee buren van elkaar zijn.

Dat logische inzicht hebben we dus niet meer, tenzij je op je smartphone de w3w-app gebruikt.

Iedereen kan dus met een precisie van negen vierkante meter vaststellen welke drie woorden zijn aanwezigheid van dat moment bepalen. Iedereen heeft de precieze tijd, tot op de seconde, dankzij diezelfde smartphone. En dan nog een stap verder. Met een beetje geluk weet de smartphone precies wat je op dat moment aan het doen bent. Je beweging, bellen, appen, een tweet aan het tikken, een foto delen, niks, kan ook, airline modus, licht aan, oortje in, muziek aan het luisteren, Google Maps staat open. Laat een intelligent algoritme los op alle openstaande programma’s op je smartphone, op alle gebruikte apps van de laatste zestig minuten en je kunt met een grote waarschijnlijkheid beschrijven wat de gebruiker op dat moment aan het doen is.

Tekening door Sterre Steins Bisschop. Klik voor een uitvergroting

Van drie woorden een verhaal maken

Het doet denken aan Aristoteles, die in zijn Poëtica beschrijft waaraan een klassiek drama moet voldoen; het zijn de eenheden van tijd, plaats en handeling. Je smartphone weet alles; je tijd, je plaats, je handeling. De mens als een klassiek drama, en dat wordt gevangen in drie woorden. De uitdaging is dan om van die drie woorden een verhaal te maken.

Het succes van what3words is afhankelijk van de penetratiegraad van smartphones. De gedachte van de drie woorden voor negen vierkante meters biedt ongelooflijk veel toepassingen, zeker in een wereld waar 75 procent van de bewoners geen adres heeft, in een wereld waar drones met een verticale precisie van een paar vierkante meters goederen kunnen leveren.

En de reden dat ik het er over heb is Spinvis. De muzikant Erik de Jong heeft een nieuw album en een nieuw theaterprogramma. Het heet Trein / Vuur / Dageraad. Drie woorden. In een interview in NPS Kunststof zegt hij: “Het zijn willekeurige woorden die de toeschouwers moeten prikkelen om hun eigen verhaal te maken. Het hadden ook drie andere woorden kunnen zijn. Bij drie woorden lijkt er altijd wel een verhaaltje in te zitten, soms is het verstopt.”

Het element toeval

Natuurlijk meteen opgezocht waar je uitkomt als je op what3words Trein/Vuur/Dageraad, train.fire.dawn intikt. Je landt in California, zo’n veertig minuten ten noorden van Los Angeles, in een bosrijk onherbergzaam gebied. “Het programma gaat over toeval”, zegt Erik de Jong. Iedereen maakt zijn eigen verhaal. Er zitten vijfhonderd mensen in de zaal, die anderhalf uur lang aandacht luisteren naar de ‘originele en eigenzinnige Spinvis’ (NRC’s lovende recensie). Een dergelijke voorstelling voldoet aan alle wetten van het klassieke Griekse drama, de eenheid van tijd, plaats en handeling.

Altijd nieuwe verhalen maken

Alleen al daarom is what3words een prachtig idee. 57 biljoen combinaties van drie willekeurige woorden. Laten we de oceanen en dunbevolkte gebieden niet meetellen, maar laten er dan nog (schatting) 1 biljoen bewoonde what3words-vierkantjes van negen meter zijn met een drie-woordige aanduiding. Hier kunnen altijd nieuwe verhalen bij worden gemaakt, en dat zal waarschijnlijk ook wel gebeuren. Al was het alleen maar omdat je drie woorden makkelijker onthoudt als je er een verhaal bij construeert, dan wanneer je ze gewoon moet onthouden.

Een paar combinaties als voorbeeld. Als inspiratie. Kijk op map.what3words.com.

Glorified.bodily.passage, een weiland in Aalburg, Noord Brabant. Hier is een mooie akker-thriller bij te bedenken.

Beats.member.daily, een omhekte woonwijk ergens in Long Island, waar de bewoners elkaar al jaren het leven zuur maken.

Pigs.pigs.pigs, ergens in Loveland, Colorado. Je voelt het verhaal van de drie biggetjes komen.

Shame.without.regret, in Noorwegen, ten zuiden van Oslo. Maar je hebt ook regret.without.shame, en dan ben je in Alaska. Welk verhaal is het mooist te maken? Dat van de spijtloze schaamte of dat van de schaamteloze spijt?

Credit.card.denied is te vinden in Ontario. Aan de rand van een meer. Een visser die hengelt met een plastic card als aas, en een Canadese trekzalm die er hautain langs zwemt.

Neck.insiders.opposite is een vierkantje op het binnenhof. Er is wat van te maken.

Summer.sunshine.happy en je bent midden in Peking, op een dag waar het smog-alarm alle verkeer op straat verbiedt.

Forgotten.previous.husband ligt ergens midden in de zuid-Atlantische oceaan. Mooie plaats voor een zeemansgraf en een luguber verhaal.

En imaginary.future.partner bevindt zich ergens in Rusland. Iets voor een reisorganisatie die onvrijwillige alleenstaanden uit hun zompig bestaan willen trekken?

Geef me drie willekeurige woorden en ik geef je een verhaal.

Ik vind het een mooie uitdaging voor 2017.

Met dank aan Spinvis. In de openlucht te zien in juli.

Lees ook mijn vorige column over what3words.