Digital marketing

#Boos Polertiek, Kamergotchi & Vice: opvallende verkiezingscampagnes

0

Europa, zorg, integratie: er staat veel op het spel tijdens de verkiezingen van vandaag. Naast de campagnes van partijen, zien we ook (online) campagnes van merken en influencers voorbijkomen. Waarom zouden ze dit eigenlijk doen? Mijn antwoord lees je op het einde van deze post. Eerst een aantal opvallende campagnes van de afgelopen tijd!

Tim Hofman – #BOOS Polertiek

Niet echt een campagne, maar hoort wel in dit rijtje thuis. ‘Polertiek’ is onderdeel van het YouTube-kanaal #BOOS. Het maakt politiek begrijpelijk voor jongeren en wil daarmee ook meer jongeren naar de stembus krijgen. Polertiek is eind 2016 begonnen met uitzenden, ruim op tijd voor de verkiezingsperiode. Iedere aflevering neemt Tim een gast mee naar de Tweede Kamer, om het onderwerp waarover diegene boos is, te bespreken met een politicus. Tim slaagt er volkomen in om van politieke praat begrijpbare YouTube-content te maken. Geheel in eigen stijl overigens, de uitleg tussendoor en inserts tijdens de video’s zijn totaal krankzinnig. Dat maakt het nog leuker. Als je nog niet bekend bent met #BOOS, bekijk dan even onderstaande video. Het is de moeite waard.

Accepteer cookies

Naast de normale afleveringen van Polertiek is er ook een app gebouwd. In deze app kun je checken welke partij jou het minst boos maakt, oftewel: op wie je moet gaan stemmen. De belangrijkste standpunten van partijen zijn er terug te vinden, er is een poll-optie ingebouwd waar meningen van volgers verzameld worden en er is Broccoli (kijk zelf maar)! Veel voer voor de fans in deze app.

verkiezingen boos polertiekZondag met Lubach – Kamergotchi

Deze kan je haast niet gemist hebben. Arjen Lubach heeft in zijn programma Zondag met Lubach geen enkele moeite om politiek leiders figuurlijk af te maken. Dat zal hij ook gedacht moeten hebben toen deze app werd bedacht. Inmiddels zijn er meer Kamergotchi’s gesneuveld dan dat er slachtoffers waren tijdens de slag van Waterloo. Een heus politiek slagveld…

De Kamergotchi is afgeleid van, hoe kan het ook anders, de Tamagotchi. Het immens populaire digitale huisdier dat je aan je sleutelbos kon hangen, om het vervolgens overal mee naartoe te nemen. Totdat het noodlot toesloeg en jij je Tamagotchi was vergeten. Dan ging ‘ie dood en kon je opnieuw beginnen. Net als met je eigen lijsttrekker!

verkiezingen kamergotchi

Als we uitgaan van de Kamergotchi-app, wordt Geert Wilders de nieuwe minister-president. Voor hem is namelijk het beste gezorgd. Komt dat omdat we hem echt zo lief en leuk vinden? Nee, ik denk eerder omdat we het grappiger vinden wanneer Geert zegt:  “Ik heb zin in mini-frikadelletjes”, dan wanneer dat bijvoorbeeld gezegd wordt door Henk Krol.

Hoewel deze app weinig toevoegt aan onze kennis over partijen of iets doet omtrent voorlichting, zijn de cijfers erg indrukwekkend. Het spel was meer dan 750 duizend keer gedownload. Hieronder het filmpje met de resultaten.

Accepteer cookies

Ben & Jerry’s

Ben & Jerry’s speelt in op het feit dat veel jongeren niet stemmen. Volgens hun website maar liefst 1 miljoen jongeren, wat gelijk staat aan 15 zetels. Volgens de video die ze plaatsten, heeft in Amerika 50 procent van de jongeren niet gestemd. Schokkend. Ouderen bepalen de toekomst van jongeren. Daarom start Ben & Jerry’s deze voorlichtingscampagne: ‘Ja, ik beloof te gaan stemmen.’ Ben & Jerry’s heeft verschillende blogposts gemaakt, winacties georganiseerd, video’s geplaatst, alles om jongeren er van te overtuigen dat stemmen op 15 maart belangrijk is. ‘Ijs je stem op’ aldus Ben & Jerry’s, leuk!

Verkiezingen Ben & Jerry's

 

Verkiezingen Ben & Jerry's

Kritisch en belangrijk punt op deze campagne is dat hij niet helemaal op jongeren gericht lijkt. Zo is er in het share-gedeelte alleen een Facebook- en Twitter-optie te vinden (waar is WhatsApp en Insta?). Ook is er een winactie gehouden waarvoor je posters voor het raam moet hangen om te laten zien dat je gaat stemmen. Als je voor zoiets kiest, en je wilt jongeren bereiken, laat hun dan bijvoorbeeld hun profielfoto veranderen. Groter bereik en nog goedkoper ook.

Kiezen met VICE: interviews met lijsttrekkers

Ook gericht op jongeren zijn de interviews met lijsttrekkers van VICE. In een ongedwongen huiskamersetting worden lijsttrekkers geïnterviewd over onderwerpen die jongeren aangaan. Denk aan: stufi, drugsbeleid, klimaat, discriminatie en vertrouwen in de politiek.

Accepteer cookies

Over de interviews heerst een prettig laid back-sfeertje, lekkere Chesterfield-stoelen, stropdas af en niet te lang blijven hangen op een onderwerp. Dit maakt de politici super-aimabel, goed voor hen en goed gedaan, door VICE.

Women’s March – Amsterdam

Sinds Trump president is, zijn er een aantal protestmarsen (Women’s March) geweest door mannen en vrouwen over de hele wereld. Deze Women’s Marches strijden voor onderwerpen die veelal te maken hebben met gelijkheid en dus ook de gelijkheid tussen man en vrouw. De march is ook in Amsterdam gehouden. Er kwamen maar liefst 20.000 mensen op af én niet alleen vrouwen. Geen grote campagne, maar niet onbelangrijk. Check hun Facebook voor een impressie.

Verkiezingen Women's March

THUMP Nederland: Stem van de Nacht

Laat op 15 maart zien wat de dag van de nacht kan leren. Dat is de boodschap van THUMP Nederland (onderdeel van VICE) in deze video. Wederom een oproep om meer jonge mensen naar de stembus te trekken. Ze hebben een erg gave video gemaakt, die, als je het mij vraagt, de doelgroep zeker naar de stembussen trekt.

Stem van de Nacht

Laat op 15 maart zien wat de dag van de nacht kan leren.

Geplaatst door THUMP Nederland op maandag 13 maart 2017

Accepteer cookies

BN’ers UNITE!

Stemmen, stemmen, stemmen! Ga nou stemmen! De boodschap van deze BN’ers samengevat.

STEM 15 MAART!

Laat jouw stem horen woensdag 15 maart, dus pak dat rode potlood en GA STEMMEN! ? #stem Hulp nodig? Doe de stemwijzer >www.stemwijzer.nl

Geplaatst door Klapstoel op dinsdag 14 maart 2017

Accepteer cookies

Digitale aanwezigheid van partijen

Naast dat merken reclame voeren óm te gaan stemmen, doen partijen dat juist om voor hén te gaan stemmen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Sterker nog, de tv-reclames zijn meestal om te huilen. Daarom is het goed om te zien dat niet alle partijen alleen tv gebruiken als communicatiemiddel.

Politieke partijen zijn ook online! Nog lang niet goed genoeg, maar ze zijn er wel. Hieronder een aantal opvallende campagnes op digitaal gebied:

GroenLinks: Jesse Klaver was live

Vanuit het AFAS Live hield GroenLinks een ‘meetup’ en zond deze live uit op Facebook. Naast dat er 5.000 mensen in de vroegere Heineken Music Hall waren, trok de livesessie op Facebook maar liefst 220.000 kijkers. Eén van de grootst aangepakte Facebook-livestreams die ik heb gezien.

De Meetup

Het is zover. Meer dan 5000 mensen in AFAS Live zijn er klaar voor. Het is tijd voor De Meetup. Het is tijd voor verandering.

Geplaatst door Jesse Klaver op donderdag 9 maart 2017

Accepteer cookies

CDA: loze beloften-bingo

Het CDA werd niet uitgenodigd bij het debat van EenVandaag, dat daarom alleen tussen Rutte en Wilders ging. Het CDA speelt hierop in middels een online activatie: De Boze & Loze Beloften Bingo. Tijdens het debat kon je loze beloftes van beide heren afstrepen. De ‘Bingo!’ kon je vervolgens delen via Facebook en Twitter. Nee, niet via WhatsApp inderdaad.

Verkiezingen CDA bingo

50PLUS: HeliHenk

De lijsttrekker van 50PLUS gaat in stijl door het land in een helikopter. Hij vliegt langs verschillende steden om zijn partij te promoten, leuk Henk. Maar nog veel leuker is de hashtag: #HeliHenk die al snel trending was. Niet alle tweets zijn positief, wél hilarisch.

Concluderend zijn de digitale campagnes die van partijen komen zijn niet erg verrassend. Terwijl op digitaal gebied waarschijnlijk het meeste stemmen te winnen zijn. Jongeren zien je campagnes eerder online dan tijdens het reclameblok van het Carré-debat.

Je kunt je afvragen waarom merken zich überhaupt bezig houden met politiek. Het antwoord is simpel: maatschappelijke verantwoordelijkheid. Alle opvallende campagnes zijn gericht op jongeren. En dat is niet gek, gezien 1 miljoen jongeren niet naar de stembus gaan. Daarom is het extra belangrijk dat merken als Ben & Jerry’s en VICE, of influencers als Lubach en Hofman zich inzetten om politiek simpeler te maken, minder elitair en meer voor jongeren. Dat gezegd hebbende denk ik dat het tijd is voor een <28-partij, gericht op jongeren en die alleen digitaal marketing voert! Wat een topidee, who’s in?