Digital marketing

Google Video Reviews: breng je merk nog beter in beeld [nieuw]

0

Reviews zijn hot and happeningMaar liefst 91 procent van de consumenten geeft aan reviews te lezen voordat ze een bedrijf bezoeken of product kopen. Google komt nu met een nieuwe functie die reviewen tot een hoger niveau zal tillen: Video Reviews. Met video reviews kunnen zowel consumenten als ondernemers hun ervaring met een product of service in beeld brengen. Als je wil weten hoe het werkt, lees dan vooral even verder!

In mijn vorige artikel schreef ik al over de nieuwe ontwikkelingen die Google aan het doorvoeren is rondom haar platform Google Mijn Bedrijf en bespraken we de Google Posts.

Maar er komt weer iets nieuws aan. Onlangs heeft Google ‘stilletjes’ aangekondigd dat zij haar gebruikers video’s laat toevoegen aan reviews op Google Maps. De video reviews worden nu langzaam maar zeker door Google uitgerold. Deze Amerikaanse blog meldt dat Google als eerste de deelnemers van het ‘Local Guides’-programma een e-mail stuurt om ze van deze nieuwe functie op de hoogte te stellen.

Waarom Local Guides?

Het Local Guides Program is opgericht door Google om haar Google Maps-platform te laten verbeteren door gebruikers, die in ruil voor toevoegingen of opmerkingen (Google Suggestions) punten kunnen verdienen.

Voor diegenen die zich afvragen wat het Local Guides Program precies inhoudt, volgt hier een korte samenvatting.

Met Local Guides past Google gamification van haar platform toe om te zorgen dat zowel Google als haar gebruikers daarvan profiteren. Waar het op neerkomt, is dat Google ervan uitgaat dat mensen betere informatie kunnen verschaffen over plaatsen op de kaart, dan Google dat zelf kan met haar algoritmes.

Doordat mensen foto’s, reviews en kennis kunnen toevoegen van en over plaatsen (bedrijven, attracties, horeca, etc.) kunnen ze andere mensen inspireren om daar ook heen te gaan. De catch is natuurlijk dat Google hiermee organisch haar platform verbetert, waardoor nog meer mensen het zullen gebruiken.

Je kunt er ook iets mee winnen. Met een puntensysteem behaal je niveaus die van 1 tot 10 gaan en ontvang je verschillende cadeaus, zoals een Google Play Store Card. Op deze manier probeert Google ervoor te zorgen dat mensen actief foto’s, reviews en kennis toevoegen.

Zoals Google zelf schrijft:

The possibilities are really exciting: take viewers on a mini tour of a store you love, or show the bustling scene at your favorite neighborhood restaurant.

Video: het medium van millennials

Tot nu toe konden er alleen foto’s worden toegevoegd aan locaties van Google Maps. De nieuwe toevoeging van Google lijkt een logische stap te zijn. Millennials en gebruikers anno nu zijn al gewend dat ze op de meeste sociale netwerken gebruik kunnen maken van korte videofragmenten. Zo delen ze hun ervaring met de rest van de wereld.

Persoonlijk denk ik ook dat dit een nieuwe deur opent naar veel meer videogerichte content van Google, zoals wellicht streetview in realtime. Maar dit zal voorlopig nog niet gelanceerd worden.

Gebruikers van Google Local Guides kunnen op twee manieren video reviews toevoegen aan de reviewpagina van locaties: ze kunnen direct 10 seconden uploaden vanuit de app van Google Maps of een video van 30 seconden toevoegen vanuit hun videobibliotheek.

Hoe werkt het?

  1. Ga naar een locatie op de kaart binnen Google Maps
  2. Navigeer naar het onderdeel reviews
  3. Klik op ‘Voeg een foto toe’
  4. Klik op het camera-icoontje
  5. Houd je opnameknop in en upload een video van 10 seconden (je kunt ook een video zelf uploaden van 30 seconden die je van tevoren hebt gemaakt).

Wat betekenen Video Reviews voor jouw bedrijf?

Voor organisaties betekent dit dat consumenten nu hun grootste influencers worden. Ze kunnen nu met één klik laten zien hoe de sfeer is van jouw locatie of hoe jij het eten serveert. Het plaatst natuurlijk een extra gewicht op je schouders: een negatieve ervaring van een klant kan ervoor zorgen dat duizenden anderen dit via een filmpje te zien krijgen. Dit zal je hopelijk aanzetten om nog meer in te zetten op een positieve ervaring voor je klant.

Google Video Reviews kunnen ook gebruikt worden door bedrijfseigenaren. Je kunt een video review plaatsen van je eigen producten of service en deze direct uploaden naar je eigen pagina binnen Google My Business. Degenen die op je pagina belanden, kunnen deze meteen terugvinden (als ze op jouw locatie klikken in Google of Google Maps). Dit kan ervoor zorgen dat je meer mensen direct kunt warm maken voor hetgeen dat je aanbiedt. Naar mijn mening kan dit zeker helpen in het verhogen van verkeer naar jouw (fysieke) winkel!

Google Video Reviews

Een voorbeeld van een bedrijfseigenaar die haar eigen restaurant promoot

Een aantal voorbeelden

Ik schreef in mijn vorige post al over de Google Posts, een eveneens nieuwe functie van Google die korte berichten toont in de zoekresultaten. Ik denk dat dit mooi op elkaar aansluit. Je kunt bijvoorbeeld mensen trekken met een foto van een nieuw product of een product die je kunt krijgen met korting in de zoekresultaten.

Daarna kun je een video review plaatsen van ditzelfde product waarin je mensen nog eens kort vertelt wat er zo speciaal aan is of hoe ze de korting kunnen toepassen. Als bedrijven dit goed op elkaar laten aansluiten, zou de click-through rate (CTR) en conversie weleens kunnen stijgen.

Enkele andere voorbeelden die we waarschijnlijk veel zullen terugzien:

  • Filmhuizen en bioscopen die een review maken van hun films
  • Een restaurant dat zijn sfeer wil laten zien met video reviews
  • Een serviceverlener die een klant aan het woord laat
  • Een museum dat een korte sneak peek geeft in de nieuwe collectie

De mogelijkheden zijn eindeloos en het is maar wachten totdat we kunnen meten wat het resultaat zal zijn.

Wat is jouw mening?

Persoonlijk denk ik dat Google Reviews voor zowel veel positiefs als negatiefs kan zorgen. Voor bedrijven vind ik het een geweldige manier om zichzelf te branden en om op een heel effectieve manier mensen te enthousiasmeren over hun bedrijf, product of service.

Ik denk dat als het eenmaal is gelanceerd, er veel bedrijven gebruik van maken. En als het voor het publiek duidelijk is hoe de video reviews werken, dan denk ik dat het een groot succes wordt!

Aan de andere kant vraag ik me af of mensen nu niet makkelijker bedrijven kunnen schandaliseren en mensen ongevraagd op de film kunnen zetten. Er is nog geen duidelijkheid vanuit Google hoe dit wordt aangepakt. Wat is jouw mening over de nieuwe manier van reviewen?