How to

Jouw producten in no-time op pagina 1 van Amazon

0

Ga eens bij jezelf na, hoe vaak kom je als consument met een zoekopdracht verder dan de eerste pagina? Voor bedrijven is het belangrijk om op pagina 1 van de zoekresultaten te eindigen. De cijfers liegen er niet om. Zo komt 90% van de bezoekers van Google en Amazon nooit verder dan pagina 1 en liggen de conversiepercentages van Amazon op de eerste pagina boven de 10%. Niet verkeerd dus, om daar als verkoper een plek op pagina 1 te bemachtigen. Daarom leg ik je in dit artikel uit hoe je daar terechtkomt. 

Het mag duidelijk zijn: als je niet op de eerste resultatenpagina staat, bestaat de kans dat je veel geld laat liggen. In dit artikel leg ik je daarom uit wat je kunt doen om organisch op de eerste resultatenpagina van zoekopdrachten in Amazon te komen.

Conversiepercentages van enkele van mijn producten op pagina 1 van Amazon

Conversiepercentages van enkele van mijn producten op pagina 1 van Amazon

De zoekmachine van Amazon

Ik begin met een korte uitleg over de werking van de zoekmachine van Amazon. Net als bij de zoekmachine van Google, spelen bij die van Amazon veel factoren een rol. De factoren relevantie en sales zijn voor dit onderwerp veruit het belangrijkst.

Dit is niet vreemd. Voor Amazon is de klant heilig en Amazon heeft dan ook baat bij het tonen van relevante producten als de klant een bepaalde zoekopdracht gebruikt. Stel, een klant zoek op ‘yogamatten’, dan zal Amazon yogamatten willen tonen en geen hardloopschoenen. Verder is Amazon natuurlijk een commerciële organisatie die zoveel mogelijk geld wil verdienen. Producten waar ze het meest aan verdienen, plaatsen ze graag op de eerste pagina.

Amazon versus Google

De kunst is om organisch op pagina 1 te komen. Dat zijn immers de gratis plekken. Op Google duurt het vaak maanden voordat je op SEO-vlak echt progressie boekt. Ook speelt op Google de autoriteit van websites een belangrijke rol. De vraag is of je tegenwoordig met een wat kleinere webshop überhaupt nog op de eerste pagina kunt komen met de moordende concurrentie van grote jongens zoals bol.com en Coolblue.

Op Amazon werkt dit anders. Daar speelt autoriteit geen rol. Op Amazon geldt: hoe meer jij voor hen opbrengt, hoe hoger je verschijnt in de zoekresultaten. Of je nu een merkproduct bent dat al jaren op Amazon verkoopt of een volledig onbekend merk bent dat net start, dat maakt niet uit. Als jij als onbekend merk meer verkoopt dan het bekende merk, sta jij hoger in de zoekresultaten. Daarnaast werkt SEO op Amazon snel. In tegenstelling tot Google, kun je op Amazon binnen een week op pagina 1 van de zoekresultaten staan.

Binnen een week op pagina 1 staan van de grootste reus op gebied van e-commerce met conversiepercentages van boven de 10% en veel gratis verkeer, ligt dus echt binnen handbereik. Dat maakt Amazon voor mij een fantastisch platform.

Op Amazon geldt: hoe meer jij voor hen opbrengt, hoe hoger je verschijnt in de zoekresultaten.

Relevantie van je producten

Relevant zijn is dus erg belangrijk op Amazon. Maar waar kijkt Amazon naar op dat gebied? Kort gezegd: naar de woorden in je producttitel. Het volgende is hierbij belangrijk:

  • Een goed zoekwoordenonderzoek om te bepalen op welke zoekwoorden veel gezocht wordt. Vervolgens kun je besluiten op welke van die woorden je graag gevonden wil worden. Deze woorden zet je in je titel.
  • Het gebruiken van het maximale aantal karakters in de titel dat Amazon biedt. Dit maakt de kans dat je gevonden wordt een stuk groter. Lange titels zijn dus juist goed. Zorg wel dat je titel goed leesbaar blijft en en het geen opeenstapeling van zoekwoorden wordt. Dat is niet gebruiksvriendelijk en heeft een averechts effect.
Voorbeeld van een lange titel met veel relevante zoekwoorden

Voorbeeld van een lange titel met veel relevante zoekwoorden

Heb je een sterke titel gemaakt maar nog woorden over waarop je graag gevonden wil worden? Plaats deze in de zoekwoordenvelden aan de backend van het Amazon-systeem. Hiervoor geldt een maximum van 250 karakters.

Invulvelden extra zoekwoorden aan backend Amazon-systeem

Invulvelden extra zoekwoorden aan backend Amazon-systeem

Product listing

Naast een relevante titel is een goede product listing belangrijk. Deze bevat:

  • bulletpoints die de voordelen van je product goed uitleggen
  • een goede, commerciële omschrijving van het product die consumenten beweegt jouw product te kopen
  • goede foto’s

De foto’s zijn het belangrijkste. ”Een beeld zegt meer dan 1000 woorden” is een bekend gezegde en op Amazon is dit niet anders. Investeer in goede foto’s en maak hiermee het verschil.

Product listing met goede foto's en duidelijke bulletpoints

Product listing met goede foto’s en duidelijke bulletpoints

Hou in je achterhoofd dat een product van goede kwaliteit de basis blijft. Verkoop je een product van bedenkelijke kwaliteit, dan heeft de strategie die ik in dit artikel deel weinig zin. Je krijgt dan namelijk snel slechte reviews en zal daardoor snel dalen in de zoekresultaten.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Sales brengen je naar pagina 1

Een goede titel en mooie product listing zijn noodzakelijk voor je product, maar brengen je nog niet ver. Je hebt nog geen historie en zult voor de belangrijkste zoekwoorden waarschijnlijk op pagina 30 (of verder) van de zoekresultaten terechtkomen. Geen consument die je product vindt. Je hebt sales nodig om snel te stijgen in de zoekresultaten. Maar hoeveel sales heb je nodig om op pagina 1 komen?

Allereerst bepaal je voor welk zoekwoord je graag op pagina 1 wilt komen. Stel dat je yogamatten verkoopt. Termen die consumenten zouden kunnen gebruiken om dit product te vinden zijn onder andere ‘fitness mat’, ‘yoga mat’, ‘yogamat’, ‘gymnastiekmat’, ‘pilates mat’, ‘sportmat’ en het meervoud hiervan.

In dit voorbeeld gebruik ik ‘yogamat’ en kies ik ervoor deze op Amazon Duitsland te lanceren. Om te bepalen hoeveel sales ik nodig heb om voor dit woord op pagina 1 te komen, kijk ik naar de gemiddelde hoeveelheid sales die de huidige verkopers op de eerste pagina realiseren. Hiervoor gebruik ik zelf de Chrome Extensie van Jungle Scout. Een andere goede tool is Market Intelligence van Viral Launch.

Vergelijking met concurrentie

Hoe werkt het? Ik vul in de zoekbalk van Amazon het woord ‘yogamatte’ (Duitse vertaling van yogamat) in. Vervolgens zie ik een overzicht van de verkopers die de meeste sales genereren op het woord ‘yogamatte’. Als ik nu op de Jungle scout Chrome extensie klik, krijg ik precies te zien hoeveel iedere verkoper die op pagina 1 staat, per maand verkoopt. Ook zie ik hun gemiddelde aantal verkopen per maand.

Aantal verkopen op Amazon Duitsland voor het zoekwoord 'yogamatte' via Jungle Scout

Aantal verkopen op Amazon Duitsland voor het zoekwoord ‘yogamatte’ via Jungle Scout

Op dit moment zouden dat er 362 zijn. Per dag komt dit neer op 12 sales. Conclusie: om voor het woord ‘yogamatte’ op pagina 1 te komen heb je 12 sales per dag nodig.

Is één dag 12 stuks verkopen voldoende om op de eerset pagina te komen? Nee. Dit aantal zul je minimaal zeven dagen achter elkaar moeten verkopen. In dit geval moet je dus 84 matten in een week verkopen.

Het benodigde aantal sales realiseren

Een lanceeractie is een effectieve methode om het aantal sales te bereiken dat je nodig hebt. Hoe werkt zo’n lanceeractie? Zeven dagen lang bied je jouw product met een zeer hoge korting aan. Dit doe je aan een groep mensen die het product op Amazon kan kopen met een kortingscode. Deze mensen kun je vinden op Amazon-aanbiedingensites. Dit zijn externe aanbiedingensites die je kunt vergelijken met dagaanbiedingensites, maar dan alleen met producten van Amazon-verkopers. Voorbeelden hiervan zijn www.vipon.com en www.amzstars.com.

Producten lanceren

Stel nu dat je het yogamatje voor €16,95 wil gaan verkopen op Amazon. Om de vereiste 84 sales in een week te realiseren bied je het matje eerst voor bijvoorbeeld €1,95 aan op een externe aanbiedingensite. Mensen die interesse hebben, ontvangen een kortingscode waarmee ze het product op Amazon voor €1,95 kunnen kopen. Het product is op Amazon dus gewoon geprijsd als €16,95. Alleen met de kortingscode kunnen mensen het product voor €1,95 kopen.

Bij de aanbiedingensites kun je aangeven dat je bijvoorbeeld maximaal 12 codes per dag wilt weggeven en dat de codes gelijk gebruikt moeten worden. Je wil immers wel de 84 sales binnen een week hebben. Omdat niet iedereen die een kortingscode aanvraagt deze ook gebruikt, zal je waarschijnlijk rond de 15 codes per dag beschikbaar moeten stellen om aan die 12 sales te komen. Na ongeveer vier dagen zul je zien dat je flink begint te stijgen in de zoekresultaten voor het woord ‘yogamatte’ en na zeven dagen bereik je pagina 1.

Je moet er zeker van zijn dat je deal zo geweldig is dat consumenten het product willen hebben. Stel dat je een aanbieding doet van €7,95 in plaats van €1,95. Dit is minder aantrekkelijk voor consumenten. De kans dat er daardoor bijvoorbeeld maar zes codes per dag gebruikt worden in plaats van de 12 die je nodig hebt, is zeer groot. Het resultaat zal zijn dat je wel stijgt in de zoekresultaten maar ongeveer op pagina 3 uitkomt. En aangezien daar maar weinig consumenten komen, zal je maar weinig sales realiseren. De hele lanceeractie is dan eigenlijk voor niets geweest.

Lanceeracties als reclame

Grote kans dat je nu denkt: allemaal leuk en aardig, maar bij een prijs van €1,95 maak ik flink verlies. Dat klopt. Naar mijn mening moet je dit zien als advertentiekosten. Als je ergens een restaurant opent, maak je ook reclame om mensen te laten weten dat je bestaat.

Je maakt dus verlies op een lanceeractie maar het bereiken van de eerste pagina is veel waard. Je zal je investering snel terugverdienen. Voorwaarde is wel dat je een goede product listing hebt gemaakt, zoals ik eerder aangaf. Dan is de kans namelijk groter dat je op pagina 1 blijft staan.

Je krijgt immers meer bezoekers dan verkopers op pagina 2. De kans dat iemand jouw product koopt is dus groter dan de kans dat iemand een product van de tweede pagina koopt. Dat je meer sales genereert dan de verkopers op pagina 2 zorgt ervoor dat Amazon meer aan jou verdient dan aan de ander. Amazon heeft er dus baat bij om jou hoger te plaatsen

Unieke producten

Bovenstaande strategie werkt alleen als je producten verkoopt die alleen door jou verkocht kunnen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld private label-producten zijn. Hierover vertelde ik eerder in een ander artikel.

Als anderen jouw product ook kunnen verkopen is er een kans dat jij de investering doet om hoger te komen in de zoekresultaten en dat een concurrent daar de vruchten van plukt. De concurrent kan namelijk zijn verkoopprijs onder de jouwe te zetten en daarmee alle verkopen naar zich toetrekken.

Binnenkort sta jij op 1

Op de eerste pagina van de zoekresultaten van Amazon eindigen is belangrijk. Als je daar niet te vinden bent, heb je al onzettend veel omzet verloren. Gelukkig blijkt op pagina 1 van de zoekresultaten van Amazon komen helemaal niet zo lastig! Eigenlijk kun je het in no-time gerealiseerd hebben. Het belang van de wil om te investeren in een lancering is hierbij groot.

Ben jij actief op Amazon? Laat me dan weten wat jouw strategie is om op pagina 1 terecht te komen.