Social media

Leer je buren kennen: 9 digitale buurtplatforms vergeleken

0

De wereld verstedelijkt, steeds meer mensen wonen in de stad. En in de stad wonen mensen vaak anoniemer. Ze kennen hun buren over het algemeen minder goed. Dat heeft voordelen, maar ook bewezen nadelen. Het is inmiddels bekend dat verbinding en sociale relaties belangrijk zijn voor het welzijn van de mens. En verbindingen in de buurt zijn dichtbij en praktisch. Welke online én offline initiatieven bestaan er op dit gebied?

Buurtinitiatieven

Diverse hulpmiddelen en initiatieven moeten buren anno 2018 weer dichter bij elkaar brengen. Denk aan tools zoals websites en apps, die mensen helpen hun buren beter te leren kennen. Ook bieden ze een overzicht van activiteiten in de buurt en kunnen mensen via deze platforms hun buren om hulp vragen. In deze participatiemaatschappij is dat nodig, om de verminderde overheidsbemoeienis te ondervangen. Douwe Egberts was in 2006 een van de eerste partijen die het burendomein claimde met de Burendag.

Offline initiatieven

In Amsterdam zijn er sinds 2009 stadsdorpen in wijken en buurten. Dit zijn verenigingen die het dorpsgevoel willen creëren in een stadswijk. Het BankjesCollectief stimuleert bewoners om actief gebruik te maken van de stoep en de aanwezige bankjes om elkaar daar beter te leren kennen. Sinds 2017 bestaat daarbij Buurtgids, een organisatie die buurttrips organiseert voor nieuwe bewoners, zodat die elkaar, maar óók de omgeving kunnen leren kennen. Allemaal mooie, offline, concepten.

Online initiatieven

Uiteraard is er ook van alles online te vinden. Diverse actieve bewoners en organisaties zijn, vanuit verschillende invalshoeken, aan de slag gegaan met apps en sites. Anno 2018 zijn er zeker 9 in Nederland actief. Ik bestudeerde ze, bevroeg ze, vergeleek ze en zet ze in dit artikel voor jou, als burger, op een rij. Aan het eind van het artikel vind je een handige tabel die mijn conclusies samenvat.

buren

Buurtplatform voor jouw buurt

De bestaande buurtplatforms hebben veelal dezelfde basisfunctionaliteiten. Er zijn wel verschillen te vinden in aanbod of in achtergrond, werkwijze en gebruiksvriendelijkheid. Het ene initiatief richt zich op individuele bewoners, het ander op een groep kartrekkers die lokale bewoners moeten enthousiasmeren.

Ben je van plan zelf gebruik te maken van een buurtplatform? Dan heeft het zeker zin om er even voor te gaan zitten en te bepalen wat je precies zoekt. Daarna kun je de opties vergelijken.

Basisfunctionaliteiten

De basisfunctionaliteiten van een buurtplatform zijn:

 • Agenda
 • Activiteit kunnen plaatsen
 • Nieuwsbericht kunnen plaatsen
 • Bewonersoverzicht
 • Overzicht van bedrijven en organisaties
 • Prikbord (vraag en aanbod)
 • E-mailnieuwsbrief

Hieronder vind je de 9 buurtplatforms die ik onder de loep heb genomen. Ik zal alleen de afwijkingen op bovenstaand basisaanbod en opvallende extra’s meenemen in mijn bevindingen.

1. Mijnbuurtje.nl – platform en methodiek met ‘buurtverbinders’

De organisatie achter Mijnbuurtje.nl is een sociale onderneming uit Nijmegen. Het doel van dit platform is het stimuleren van betrokken buurten, waar mensen en organisaties elkaar vinden, meer samen doen, meedenken en optimaal gebruikmaken van wat er te vinden is.

Mijnbuurtje.nl wordt niet ‘los’ geleverd, maar is onderdeel van een bewezen methodiek, waar ook Asset Based Community Development (ABCD) onder valt. De methodiek bestaat uit training en coaching voor bewoners, ambtenaren en sociale professionals, die daarmee de rol van ‘buurtverbinder’ op zich nemen. Deze buurtverbinders zijn zowel offline als online actief en verenigd in een landelijk netwerk.

Mijnbuurtje.nl biedt de basisfunctionaliteiten van een buurtplatform en heeft daarbij sociale kaarten, een module om inwoners te betrekken bij beleid.

Het platform kent opstartkosten en jaarlijkse kosten. Op dit moment maken zo’n 40 gemeenten gebruik van Mijnbuurtje.nl.

Wat vind ik ervan?

Een prettig ogend en goed werkend platform. Voor buurten die ook graag ondersteuning willen bij de invoering.

2. MijnBuurtWelzijn – voor samenredzaamheid

Het doel van MijnBuurtWelzijn is het stimuleren van samenredzaamheid. Een sociaal betrokken Nederland, waarin inwoners eenvoudig met elkaar in contact komen en met hulp van buren langer zelfstandig kunnen wonen.

Het platform is in 567 buurten actief. Dat betekent in dit geval dat minimaal één bewoner uit die betreffende buurt zich bij het platform heeft aangesloten.

MijnBuurtWelzijn is een stichting met ANBI-status, opgericht in 2014, met het oog op de komst van de WMO. MijnBuurtWelzijn werkt graag samen met gemeenten en welzijnsorganisaties om het platform succesvol te implementeren. Door giften, subsidies en deelnemende gemeenten wordt de stichting gefinancierd.

De website van MijnBuurtWelzijn heeft alle basisfunctionaliteiten. Daarbij kun je als deelnemer groepen aanmaken. Ook is er een app (‘MijnBuurtagenda’) beschikbaar met een overzicht van activiteiten in de buurt en dagelijkse notificaties. MijnBuurtWelzijn werkt samen met lokale initiatieven aan een volledig overzicht, waardoor het hét platform van de buurt wordt. Deze app wordt aangevuld met papieren versies, om ook mensen te kunnen informeren die minder online vaardig zijn.

De app en website zijn voor gebruiker en organisatie gratis inzetbaar. Ondersteuning in implementatie en doorontwikkeling van zowel de app als de website kost wel geld. De aanpak van MijnBuurtWelzijn richt zich zowel op individuele bewoners als op wijkorganisaties, en heeft dus een duidelijk welzijnsdoel.

Wat vind ik ervan?

De site is helder en overzichtelijk. Welke organisatie erachter zit, is nog wat onduidelijk. Omdat je als individu kunt starten, is de site van mijn eigen buurt nog vrij minimaal. Als ik me niet geroepen voel mijn buren te enthousiasmeren, ben ik als gebruiker snel weer weg.

buren

3. WijkConnect – met ambassadeurs die mee-ontwikkelen

Ook WijkConnect wil mensen in de wijk verbinden. Dit platform is gestart in Utrecht in 2012 door een buurtbewoner die zijn buurt beter wilde leren kennen.

WijkConnect helpt bewoners, non-profitorganisaties en lokale bedrijven om te ontdekken, ontmoeten en organiseren. Inmiddels is het platform in meer dan 30 wijken en dorpen actief, waaronder alle Utrechtse wijken. WijkConnect is een social start-up, een netwerkorganisatie bestaande uit samenwerkingen met organisaties in het sociale en commerciële domein.

WijkConnect vindt laagdrempeligheid belangrijk. Als een gemeente wil starten met het platform, moet er een ambassadeur(sgroep) uit de wijk betrokken zijn. Het netwerk van ambassadeurs kan mee-ontwikkelen en meedenken met de planning en functionaliteit.

Er zijn diverse hulpmiddelen aanwezig om het platform succesvol te lanceren. WijkConnect hanteert jaarlijkse licentiekosten.

De basisfunctionaliteiten zijn aanwezig, op die van de e-mailnieuwsbrief na. Daarbij is er een API om WijkConnect te koppelen aan bijvoorbeeld een website, wijkkrant of digitaal scherm.

Wat vind ik ervan?

Heldere site, speels ontwerp. Door hulp bij de implementatie naar behoefte aan te bieden, is er voor elk wat wils.

4. Gebiedonline – gebruikers zijn leden van de coöperatie

Gebiedonline is een buurtplatform in coöperatief eigendom. Het platform is begonnen in 2016 in de nieuwe wijk IJburg in Amsterdam. Inmiddels maken zo’n 15 buurten en dorpen er gebruik van. Het platform ondersteunt bottom-upinitiatieven via informatie-uitwisseling, door verbindingen te leggen en door mensen te activeren en te helpen meer zelf te doen. Gebiedonline ziet lokaal georiënteerde netwerken als een motor van noodzakelijke maatschappelijke en democratische vernieuwing.

Als je wil starten als buurt of wijk, zijn er twee beheerders nodig. Dit kunnen bewoners of professionals zijn. Zij komen met de andere beheerders maandelijks bij elkaar om kennis te delen en te beslissen over nieuwe functionaliteiten.

Het platform biedt de basisfunctionaliteiten en een aantal extra’s: stemmen over bewonersplannen of gemeentebeleid, klussenlijst en een veilingmodule.

Er zijn geen opstartkosten, alleen een jaarlijkse contributie aan de coöperatie.

Wat vind ik ervan?

Het platform heeft veel mogelijkheden, het ontwerp is wat minimaal. Het coöperatieve eigendom is erg sympathiek, al vergt het wel een actieve betrokkenheid van de leden.

5. BUURbook – Facebook voor je buurt

BUURbook is een platform waarop bewoners, ondernemers en professionals samenwerken aan een betere buurt. Het platform is in 2013 als onderneming opgericht door twee enthousiaste Rotterdammers.

Ze hebben duidelijk gekeken naar Facebook, want ook bij BUURbook heb je je persoonlijke pagina, ‘Mijn BUURbook’. Dit is het dashboard waarop je je buren kunt volgen en activiteiten vindt.

Dit platform richt zich vooral op samenwerking aan een betere buurt en ‘plannen’ zijn dus belangrijk. Elke gebruiker kan een plan delen. Elk plan krijgt een eigen pagina met foto’s, video’s of weblinks. Elke andere gebruiker kan hierop reageren of er iets aan toevoegen. Dit platform richt zich dus minder op vragen als ‘Wanneer is er yoga in de wijk?’, ‘Wie heeft mijn poes gezien?’ en ‘Wie kan mij helpen met deze klus?’

Elke individuele bewoner kan zich aanmelden. Wil je als wijk goed starten, dan kan BUURbook helpen met het verkrijgen van subsidie, het trainen van professionals en bewoners, het inrichten van een digitale wijkgids en het verzorgen van de communicatie. BUURbook is nu actief in 13 buurten.

De basisfunctionaliteiten zijn er. Ook kun je besloten groepen aanmaken, levert BUURbook gratis een flyerontwerp, A3-raamposter of roll-upbanner in PDF en is er BUURstand, een tool om snel een rapportcijfer te geven aan 10 aspecten van de buurt. BUURbook is er in web- en appvorm. Er zijn opstart- en jaarlijkse kosten.

Wat vind ik ervan?

Een heldere site met Facebook als inspiratiebron. Ook hier bestaat het risico dat een individuele bewoner in een niet-actieve wijk snel afhaakt. 

6. Buurtlink – samen met lokale fondsenwerving

Buurtlink brengt mensen in de buurt online bij elkaar. Buurtlink.nl is de opvolger van Buurtenonline.nl (offline) en wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

Op de site kun je andere buren zien en berichten en beeldmateriaal met andere buren delen. Berichten worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • kalenderbericht
 • te koop
 • foto
 • video
 • hulpvraag
 • oproep
 • verhaal
 • vermist

Het platform biedt als extraatje een overzicht van het huizenaanbod in de buurt, met zowel koop- als huurwoningen. Alleen non-profitbuurtorganisaties kunnen een organisatieprofiel aanmaken, commerciële boodschappen mogen (nog) niet. Op deze site tref ik wel landelijke Google-advertenties aan. Het platform richt zich op de individuele bewoner.

Er is een samenwerking tussen Stichting Buurtlink en de Stichting Lokale Fondsen Nederland. Bewoners die zich in willen zetten voor de eigen omgeving, kunnen een lokaal fonds oprichten en lokaal geld inzamelen en daarmee buurtinitiatieven ondersteunen.

Wat vind ik ervan?

Aardige site, met Google-advertenties. Ook voor dit platform geldt dat ik bang ben dat het zonder een lokaal aanjaagteam niet echt gaat leven.

7. KopjeSuiker – bewoners die elkaar helpen

KopjeSuiker heeft ook als doel om buren te verbinden en de buurt gezelliger te maken. Het is een initiatief van enkele buurtbewoners. In 2012 geboren, in 2014 live gegaan. Er zijn voor elke postcode groepen klaargezet, dus er zijn 696 buurtgroepen. Echt actief zijn ze vooral in de gemeente Bergen, mede dankzij steun van de wijkvereniging.

Drie jonge bewoners hebben dit platform opgezet naast hun eigen baan. Ze werken graag samen met wijkverenigingen en gemeenten, maar individuele bewoners kunnen zichzelf ook aanmelden op de site.

De basisfunctionaliteiten zijn aanwezig, behalve het overzicht van bedrijven en organisaties. KopjeSuiker richt zich echt op de bewoners die elkaar kunnen helpen. KopjeSuiker is gratis voor gebruikers. Wil een buurt gebruikmaken van extra functionaliteiten? Dan kan dat tegen betaling.

Wat vind ik ervan?

KopjeSuiker is een klein initiatief met een wat gedateerde vormgeving. Ook hier zal een individuele bewoner snel afhaken als hij een lege buurt met alleen wat voorbeeldberichten treft.

8. Nextdoor – de buurtapp uit Silicon Valley

Nextdoor is een app voor een betere buurt. Als gebruiker plaats je steeds een kort bericht dat in een tijdlijn te lezen is. Er zijn 6.000 wijken ‘actief’, ongeacht of daar actieve gebruikers zijn.

Nextdoor heeft alle basisfunctionaliteiten, maar is dus alleen via een smartphone te gebruiken. Ook kun je besloten groepen aanmaken. Met de stemfunctie kunnen bewoners stemmen over ideeën, wensen of projecten. Er zijn push-notificaties bij Dringende Waarschuwingen.

De app kent leden en Topleden. Voor Topleden is er een forum beschikbaar waarop ze met andere Topleden tips en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook zijn er regionale bijeenkomsten voor Topleden. In elke provincie reikt Nextdoor jaarlijks een Gouden Buur Award uit.

Nextdoor is een bedrijf uit Silicon Valley met, sinds 2016, een kantoor in Amsterdam. De organisatie biedt het platform gratis aan de gebruikers aan en maakt gebruik van advertenties om geld te verdienen. In de 5 pagina lange ledenovereenkomst staat onder meer:

“Het leveren van gepersonaliseerde content en advertenties is essentieel voor het leveren van onze Diensten en kernonderdeel van onze Overeenkomst met jou. (…) Je geeft ons toestemming om jouw Content te gebruiken, te kopieren en te publiceren.”

Je moet als gebruiker niet alleen akkoord gaan met de ledenovereenkomst, maar ook met het privacyreglement van 13 pagina’s én het Cookiebeleid van 3 pagina’s lang.

Wat vind ik ervan?

Jammer genoeg matcht de naam die Nextdoor aan mijn buurt geeft niet helemaal met hoe ik mijn buurt zie. Nextdoor is verder een goed werkende en uitgebreide app, die qua indeling en functie lijkt op een kruising van Facebook en Marktplaats. Overzichten die de webplatforms wel bieden, mis ik een beetje in de app. Het is vooral een tijdlijn om door heen te scrollen. Nextdoor is van een commerciële partij uit de Verenigde Staten, die jouw data gebruikt om geld mee te verdienen. Daar moet je als gebruiker wel akkoord mee gaan.

9. Buurtapp – de Nederlandse Nextdoor

Het doel van Buurtapp is het vergroten van meer binding en vertrouwen in buurten door mensen meer en makkelijker met elkaar in contact te laten komen.

De BuurtApp richt zich op de individuele bewoner en biedt alleen het digitale platform, dus geen ondersteuning aan trekkers in de buurt. BuurtApp is onderdeel van BV Buurtcontact.nl, komt uit Utrecht en bestaat sinds 2015.

BuurtApp lijkt op Nextdoor, maar is toch anders. Je kunt als gebruiker zelf 5 afstandsniveau’s instellen en zelf de omtrek van je buurt aangeven. Het verdienmodel is een advertentiemodel: wijkorganisaties, gemeenten en buurtwinkels betalen voor berichten die op wijk- en gemeenteniveau geplaatst worden.

Wat vind ik ervan?

De app ziet er goed uit, het logo is leuk gevonden. De interface is helder, de functionaliteit echter beperkt. Ik kan alleen bewoners en berichten zoeken.

De verschillen

De platforms hebben dus veel gemeen. De verschillen zitten voornamelijk in de volgende aspecten:

 • het businessmodel
 • de mate van commercie
 • de vormgeving
 • de extra functionaliteiten
 • en gericht op de individuele bewoner (die dus vaak in een relatief leeg online buurtje terechtkomt) óf op ‘trekkers’ die ondersteund worden bij de implementatie

Ben je op zoek naar een platform voor jouw buurt? Dan loont het om even met wat mensen samen te zitten en te bedenken wat voor jouw buurt de beste oplossing is. Gebruik de tabel hieronder om snel je keuze te kunnen maken.

Naam platformKernproductDoelgroepBusinessmodelHulp bij implementatieOrganisatie
Mijnbuurtje.nlWebsiteTrekkersOpstart- en jaarlijkse kosten VeelSociale onderneming
MijnBuurtWelzijnWebsite en appTrekkersGiften en subsidiesTegen betalingStichting
WijkConnectWebsiteTrekkersJaarlijkse kostenOp verzoekSociale onderneming
GebiedonlineWebsiteTrekkersJaarlijkse kostenAlleen helpdeskCoöperatie
BUURboekWebsite en appIndividuele bewonersOpstartkostenJaCommercieel bedrijf
BuurtlinkWebsiteIndividuele bewonersGiftenNeeStichting
KopjeSuikerWebsiteTrekkersGratisTegen betalingSociale onderneming
NextdoorAppIndividuele bewonersAdvertentiesNeeCommercieel bedrijf
BuurtappAppIndividuele bewonersAdvertentiesNeeCommercieel bedrijf

Welk platform past het best bij jouw buurt? In elk geval alvast veel plezier met je buren gewenst!