Content

World Emoji Day: waarom 17 juli, de meestgebruikte emoji & meer [infographic]

0

Het is vandaag World Emoji Day! 😃 Al jaren maakt de online generatie volop gebruik van emoji’s om bepaalde gevoelens te benadrukken. Rond het jaar 2000 gebeurde dat bijvoorbeeld volop via Hyves en MSN.☝️ Maar waarom vieren we World Emoji Day eigenlijk op 17 juli? Welke emoji wordt het meest gebruikt? Hoe kunnen emoji’s jouw contentstrategie versterken? En wat is er nog meer bekend over dit communicatiemiddel waar we inmiddels niet meer zonder kunnen? 🧐

Op 17 juli is het World Emoji Day. Maar waarom eigenlijk op die dag? Dat komt omdat Apple op 17 juli 2002 voor het eerst zijn Agenda-app aankondigde (die daarom ook standaard op 17 juli staat). De makers van andere besturingssystemen namen die gewoonte over en gebruikten de datum van 17 juli bij het creëren van de agenda-emoji (waar er inmiddels 2 van bestaan). Dat leidde tot een internationale Emoji Day op 17 juli.

De meest gebruikte emoji

Zoals ook te zien in de infographic hieronder, bestaan er anno 2018 zo’n kleine 3700 smiley’s en ruim 2800 officiële emoji’s (de meer grafische variant van de smiley). De smiley is ooit bedacht door Nicolas Loufrani, CEO van The Smiley Company. Inmiddels worden er per dag 6 miljard emoji’s of stickers verzonden via mobiele messaging-apps. De meest gebruikte emoji is de emoji die huilt van het lachen: 😂

Ontwikkeling van emoji’s

Hoe heeft ons emoji-gebruik zich de afgelopen jaren nog meer ontwikkeld? Cijfers uit nationaal Twitter-onderzoek van Coosto tonen bijvoorbeeld aan dat we op het medium steeds vaker blije emoji’s inzetten. Daarbij blijken we in het voorjaar het fanatiekst als het gaat om emoji-gebruik, tweeten mannen vaker met emoji’s dan vrouwen en wordt er op berichten mét emoji’s meer gereageerd dan op berichten zonder.

Emoji’s in je zakelijke communicatie

Dat emoji’s elk bericht dat we willen overdragen versterken, las je al in dit artikel van auteur Brenda Speelman. Wil je emoji’s zo effectief mogelijk inzetten in je zakelijke communicatie? Dan is het volgens Brenda belangrijk na te gaan of de emoji’s die je voor ogen hebt wel voldoende matchen bij je doel en doelgroep. Vergeet daarbij niet via Emojipedia te checken of je doelgroep een bepaalde emoji hetzelfde interpreteert als jij.

Overigens: less is more! Ook om misinterpretatie tegen te gaan, kan het slim zijn maximaal 2 tot 3 emoji’s per communicatie-uiting te gebruiken. Toch is het gebruik van meerdere emoji’s ook geen verkeerde strategie. Uit onderzoek van Wall, Kaye en Mallone (2016) blijkt namelijk dat emoji-gebruikers aangenaam en meegaand zijn. Daarbij zijn ze vaker sociaal ontvankelijker en empathischer. Goed om in je achterhoofd te houden als je emoji’s zakelijk gaat inzetten. 😎

Het onderzoek van Coosto bevestigt tot slot dat een hoog percentage negatieve emoji’s in berichten over jouw bedrijf op ontevreden klanten duidt. Emoji’s vormen dus een mooie tool voor het analyseren van het gevoel van jouw doelgroep ten opzichte van jouw organisatie.

Infographic

Wat weten we nog meer van de emoji’s zoals we ze al jaren massaal gebruiken? Dat leer je uit de infographic hieronder van The Smiley Company (klik op de infographic voor een groter formaat) !

Wat is jouw favoriete emoji? Laat het weten via een reactie op dit artikel! We zijn benieuwd. 😉