Social media

Rustige zomer? Tijd voor een socialmedia-schoonmaak!

0

De zon schijnt al een flinke tijd, elke week kun je wel een collega uitzwaaien en klanten trekken ook wat minder aan de bel. De vakantieperiode breekt nu echt aan. En hoewel die zomerse rust vaak ook iets overdreven wordt (immers: van ongeveer hetzelfde werk met minder mensen wordt het niet heel veel rustiger), is dit toch een mooi moment om een stapje terug te doen en eens naar een groter geheel te kijken. Kies eens een moment dat je de uitvoering even laat voor wat het is, en met een wat tactischer blik naar je socialmedia-kanalen kijkt. Er zijn ongetwijfeld onderdelen die een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Geen opzienbarende tips, wél goed om weer eens aandacht aan te besteden!

Pak allereerst je strategie of jaarplan er eens bij. Of je nu een heel plan voor één kanaal hebt, of als social media een hoofdstuk is in je marketingplan: het idee is hetzelfde. Wat waren je plannen voor dit jaar? Waar sta je nu? Waar moet je nog extra energie in steken? Of zijn er inmiddels misschien nieuwe inzichten, waardoor bepaalde punten uit het plan niet meer relevant zijn?

Als je aan de hand van je plan actiepunten hebt opgesteld, is het goed om met een frisse blik naar je kanalen te kijken.

LinkedIn

Achtergrondfoto

Heeft jouw bedrijfspagina nog steeds de standaard-achtergrondfoto van LinkedIn? Hoog tijd om dat aan te passen. In dit artikel lees je wat het ideale formaat is en waar je verder op moet letten.

Samenvatting

Check de samenvatting: is die nog scherp en precies waar je bedrijf voor staat? En kloppen de specialismen nog wel? Zeker als je merkt dat activiteiten verschuiven, is het slim om dit aan te vullen.

Daarnaast is het verstandig om hashtags toe te voegen aan je samenvatting. Kies een paar die belangrij zijn voor jouw organisatie en laten zien voor welke onderwerpen mensen jouw Company Page moeten volgen?

Instagram

Story Highlights

De stories die je uitgelicht hebt staan (‘hoogtepunten’) zeggen veel over jouw account en bedrijf. Stralen ze nog uit wat bij jou past of waar je naartoe wil? Heb je je belangrijkste nieuwe story’s al toegevoegd? En heeft elk hoogtepunt een mooie cover?

Hashtags toevoegen

Ook ‘oude’ foto’s kunnen nog steeds gevonden worden, als iemand zoekt op hashtags. Ben je onlangs nieuwe hashtags gaan gebruiken? Voeg deze dan ook toe aan oudere foto’s. En het kan geen kwaad om je foto’s sowieso eens te checken op hashtags. Hier vind je veel inspiratie.

Linktree opschonen

Linktree is een ideale tool om ‘link in bio’ makkelijker te maken. In je bio heb je nog maar één linkje nodig, in Linktree zet je een lijstje met links. Zo kunnen volgers die oudere foto’s van je zien, ook nog steeds doorklikken naar de bijbehorende link. Wel is het goed om de lijst af en toe op te schonen. Om maar wat te noemen: je volgers zitten in de zomer niet meer te wachten op oude acties uit de winter of een verlopen aanbieding. Houd het dus relevant!

meisje zomers smartphone

Twitter

Blokkeer bots

Twitter hield in juli een opschoonactie, waarbij vergrendelde accounts niet meer tellen in je volgersaantal. Gemiddeld kregen de meeste accounts te maken met een daling van 2 procent. Een mooie aanleiding om eens door je volgers te scrollen. Heb je bots of spam-accounts als volger? Blokkeer ze dan.

Vastgemaakte tweet

Is de vastgemaakte (pinned) tweet nog wel relevant? Of heb je hem vastgezet en ben je hem vervolgens vergeten? Kies zonodig een andere tweet om bovenaan vast te zetten.

Coverfoto

Hetzelfde geldt voor je coverfoto: is die nog wel relevant? Als het een teamfoto is: werkt iedereen nog wel bij je bedrijf? Zo nee: plan alvast een datum voor een nieuwe teamfoto (na de vakantie). Passen de kleuren en de boodschap ervan bij het account en bij het bedrijf?

Facebook

Coverfoto

Ook bij Facebook is de coverfoto belangrijk. Het is het eerste dat mensen zien van je pagina, als ze je bedrijf opzoeken op Facebook. Hier geldt dus hetzelfde als bij Twitter, met het verschil dat je een video kunt toevoegen aan de coverfoto.

Post vastzetten

Nog een herkenbare: ook op Facebook kun je een post vastzetten. Kijk of dat nodig is, en of de vaste post aan de bovenkant nog wel geschikt is.

Inrichting van de pagina

Zeker als je veel verkeer of leads via je Facebookpagina krijgt, kan het verstandig zijn om naar de ‘inrichting’ van de pagina te kijken. Staan de tabjes aan de linkerkant op een logische volgorde? Of mag een specifiek onderdeel wel wat naar boven, voor wat meer aandacht?

Kijk dan ook meteen even naar je call-to-actionbutton onder de coverfoto. Wil je dat mensen zich inschrijven, gaan shoppen of misschien wel een video bekijken?

ananas smartphone

YouTube

Titels

Besteed je net zoveel tijd aan je titels op YouTube als aan je de titels van je blogartikelen? Doe maar wel: YouTube werkt immers als zoekmachine. Neem de tijd om nieuwe titels te bedenken, als dat nodig is.

Keywords

Welke keywords zijn belangrijk voor je? En komen die ook terug in de titel, omschrijving en tags van je video’s?

Afspeellijsten

Als je video’s maakt met verschillende thema’s en onderwerpen, doe je er goed aan om afspeellijsten te maken. Zo heb je alle video’s over dat onderwerp overzichtelijk bij elkaar. Heb je al afspeellijsten? Controleer dan of ze compleet zijn, en of de belangrijkste of recentste als eerste afspeelt.

Heb jij nog schoonmaaktips voor de socials? Deel ze hieronder!

Bron:   geïnspireerd door Social Media Today