Social media

Deze bedrijven snappen IGTV

0

Nog maar recent kwam Instagram met een nieuwe functie, namelijk IGTV. Voorheen mochten video’s op Instagram maximaal 60 seconden duren, maar met de komst van IGTV is dit limiet fors verhoogd. Veel ondernemers en marketeers zijn al in de nieuwe functie gedoken en hebben de vele voordelen en mogelijkheden ontdekt. Maar wat doen bedrijven nu precies met IGTV en wat levert het op? In dit artikel geven wij aan de hand van acht voorbeelden een dosis inspiratie om IGTV op een goede manier in te zetten.

De kunst van goede content op IGTV

Maar eerst willen we even stilstaan bij het feit wat er nu eigenlijk voor nodig is om IGTV optimaal in te zetten. Wil jij op de juiste manier gebruik maken van IGTV? Neem dan je tijd om video’s op te nemen in de verticale stand die langer duren dan 60 seconden. Zorg naast de juiste specificaties er ook voor dat je boeiende content maakt met bijvoorbeeld tips, tutorials, inspiratie, humor of herkenning. Maak ook gebruik van de handige link-functie in je Stories naar je IGTV-video’s, om het bereik van de video’s te boosten.

Zie je het nog niet helemaal voor je? Zet dan je (IG)TV even aan, want deze bedrijven hebben het goed begrepen.

1. Netflix

Heb je altijd al een uur lang iemand een hamburger willen zien eten? Dan is dit je kans. Ter ere van IGTV heeft Netflix een video gemaakt van Cole Sprouse die een uur lang een hamburger eet. Een typische silly one-off, maar toch wel bijna één miljoen weergaven en duizenden reacties. Enjoy!

Netflix

2. BuzzFeed

IGTV is een superrelevante functie voor een digitaal mediabedrijf als BuzzFeed en dat hebben ze zelf ook goed in de gaten. BuzzFeed schiet dagelijks entertainment- en nieuwscontent into the world wide web. Dit doen ze tegenwoordig ook via hun IGTV-channel. Op Snapchat hebben ze al een tijdje kunnen oefenen met verticale video’s, waardoor IGTV voor hen gesneden koek is. Ze geven de kijkers dezelfde ervaring als op een echte tv – vermakelijke shows om er even bij te ontspannen, zoals het raden van hondenrassen door ze geblinddoekt te aaien. Check ook eens hun IGTV-channel en wie weet haal je er leuke ideeën uit voor je eigen kanaal.

BuzzFeed

3. Louis Vuitton & Gucci

Ook de grote modemerken zoals Louis Vuitton en Gucci kunnen natuurlijk niet achterblijven. Voor de fashionbranche biedt IGTV veel interessante kansen. Zo maakt de nieuwe functie van Instagram het nu mogelijk om hele modeshows te uploaden en volgers op de hoogte te houden van de nieuwste collecties. Dat is precies wat Louis Vuitton en Gucci doen op hun IGTV-channel.

Mode

4. Allerhande

En dan nu een voorbeeld van de Nederlandse bodem: allerhande van Albert Heijn. Als er een supermarktketen is die goed na heeft gedacht over hun marketingstrategie, dan is dat Appie wel. Het inzetten van IGTV is voor Albert Heijn dan ook een appeltje-eitje. Ben je nieuwsgierig naar de diepste keukengeheimen van professionele koks? Ontdek het op IGTV van allerhande. Op hun kanaal staat een reeks aan keukengeheimen klaar om te bingewatchen. Wie weet zijn dit de ingrediënten die jij nodig hebt.

Allerhande

5. MTV

Vandaag de dag gaan televisienetwerken het niet redden door enkel op de beeldbuis te blijven bestaan. Dat heeft MTV goed begrepen. Zij haken in op de nieuwste trends en waren dus ook op IGTV direct aanwezig. Speciaal voor hun jonge doelgroep creëert MTV vermakelijke content met celebrity’s, influencers maar ook ‘echte mensen’ in de hoofdrol. Op het IGTV-kanaal beantwoorden ervaringsdeskundigen vragen die jongeren belangrijk vinden, zoals ‘Doet het pijn om een tatoeage te laten zetten?’.

Daarnaast hebben ze een rubriek ontwikkeld die vaker terugkeert, genaamd ‘Greatest Party Story Ever’. In deze video’s delen celebs hun meest bizarre feest-ervaringen. En alle video’s worden gepimpt met te gekke visuals en animaties. Learning van deze case? Speel met animatie en maak een terugkerende rubriek om kijkers aan je kanaal te binden.

MTV

6. Nike Football

Voor een allesomvattend merk als Nike kan het lastig zijn om een eenduidig IGTV-kanaal op te richten. Het sportmerk heeft immers veel verschillende doelgroepen. Daarom hebben zij voor voetballiefhebbers een speciaal IGTV-kanaal opgericht waarin bekende voetballers aan het woord komen in de inspirerende rubriek ‘Believe’. Net als bij MTV, wordt in onderstaande video van Nike gespeeld met animatie. Zo bootsen ze een bekende goal van Ronaldo na en zetten ze op humoristische wijze ‘Ronaldo’ en ‘Ronaldon’t’ tegenover elkaar.

Heb jij ook meerdere diensten of productlijnen en vind je het lastig om dit te combineren in één IGTV-kanaal? Dan is het opsplitsen van segmenten het overwegen waard. Just do it.

Nike Football

7. Tastemade

Kom je op Facebook een creatieve foodvideo tegen om je vingers bij af te likken? Grote kans dat je kijkt naar videocontent van Tastemade. Naast Facebook, hun eigen app en talloze andere platformen, is Tastemade nu ook te vinden op IGTV. De video’s die het entertainmentbedrijf daar plaatst zijn voornamelijk humoristische challenges en tests, zoals de ‘No Hands Baking Challenge’ of de geblinddoekte ‘French Fry Challenge’. Voor ieder socialmedia-kanaal weet Tastemade hun content in een originele en passende (bak)vorm te gieten.

Tastemade

8. Creatieve bureaus

Ook in de marketingwereld zien we steeds meer bureaus experimenteren met IGTV. Zo gaven wij zelf op het WebNL-kanaal een kijkje achter de schermen tijdens een projectweek met de klant. Communicatiebureau RauwCC pakt het anders aan en lanceert wekelijks de rubriek ‘Kennis met Dennis’, waarin hun socialmedia-designer een social update geeft over de belangrijkste nieuwtjes van de afgelopen week. DEPT Agency gebruikt hun IGTV-kanaal juist om een evenement, DEPT festival, aan te kondigen. En zo zien we nog veel meer creatieve ideeën voorbij komen.

Creatieve bureaus

Grijp je kans met IGTV

IGTV is nog vrij nieuw, waardoor het nog niet helemaal overspoeld is met content. Veel bedrijven weten nog niet zo goed wat ze ermee aan moeten. Voor jou dus een kans om relatief snel jouw bereik op een organische manier te vergroten door er nu iets interessants mee te gaan doen. De verschuiving van horizontale video’s naar verticale video’s is een goede stap om in te spelen op het groeiende smartphonegebruik wereldwijd. Het zou goed kunnen dat IGTV dé nieuwe hotspot op het internet wordt voor influencers en merken die een beetje klaar zijn met YouTube. Bedenk dus snel wat je met IGTV zou willen bereiken en begin vandaag nog met het maken en uploaden van video-content.

Heb jij nog interessante aanvullingen op dit artikel? Laat het dan weten in een reactie.