Social media

Twitter: welkom terug chronologische tijdlijn & 4 andere ontwikkelingen

0

Wie dacht dat Twitter op sterven na dood was, heeft het mis. Het platform had in Q2 van dit jaar nog zo’n 335 miljoen actieve gebruikers. Niet gek dus dat het medium zich blijft ontwikkelen. Ik licht 5 belangrijke Twitter-ontwikkelingen uit en deel nog wat handige tips om direct mee aan de slag te gaan.

Weten hoe je je Twitter-engagement kunt verbeteren (wie niet?) en welke ontwikkelingen rondom dit sociale medium je in de gaten moet houden? Lees dan snel verder!

De vernieuwingen in het kort:

  • De chronologische feed is terug
  • Meer overzicht
  • Livevideo’s bovenaan in je timeline
  • Nieuwe desktop-lay-out
  • Nieuwe optie voor adverteerders

1. Chronologische feed vs. toptweets

Heb jij behoefte aan een meer persoonlijke Twitter-feed? Je bent niet de enige. Gebruikers van het medium klagen al even over meer behoefte aan controle over de eigen timeline. En daar lijkt Twitter nu gehoor aan te willen geven. Het platform geeft aan momenteel hard te werken aan een makkelijkere manier van switchen tussen een chronologische feed en een timeline met relevante tweets.

Klinkt goed toch, zodra je Twitter opent zien wat jouw eigen netwerk bezighoudt? Check tip 1 onderin om te zien hoe je hier direct mee aan de slag kunt!

Let op! Een customized feed kan zeker wenselijk zijn. Wel moet je er volgens The Verge dan rekening mee houden dat bepaalde hot topics aan je voorbijgaan.

2. Meer overzicht

Fijn dat bepaalde tweets zoveel reacties uitlokken, maar raak jij ook wel eens (al dan niet letterlijk) de draad kwijt? Dan is er goed nieuws! Twitter test momenteel een nieuwe vormgeving voor replies, waardoor de zogenaamde threads overzichtelijker worden.

Meer real-time interactie

Zo wordt er geëxperimenteerd met aparte kleuren voor verschillende personen die deelnemen aan een Twitter-conversatie (net als in WhatsApp) en aan het bundelen van gesprekken binnen één ‘Twitter-draadje’. Maar ook denkt het platform aan green dots (zoals we ze kennen van Facebook Messenger en Google Hangouts) om aan te duiden wie er op dat moment actief is op het medium. Op die manier wil Twitter meer real-time interactie ontlokken bij gebruikers. Deze optie is, zoals ook geldt voor de blauwe WhatsApp-vinkjes, naar wens aan of uit te zetten.

Op dit moment zijn bovenstaande toepassingen nog niet live, maar worden ze getoetst aan het Twitter-publiek. Weten hoe je direct orde in de chaos schept? Check dan snel tip 2 onderaan dit artikel.

3. Livevideo’s direct in beeld

Het prominenter in beeld brengen van video’s van je vrienden en breaking news-streams is een tweede nieuwe feature die Twitter onlangs aankondigde. Met de nieuwe functie kun je in één klap real-time zien wat er gebeurt in jouw netwerk. Zo mis je geen belangrijke videocontent. Livevideo’s van mensen die je gemute hebt krijg je uiteraard niet te zien. Zelf aan de slag met livevideo op Twitter? Open dan een nieuwe tweet en klik simpelweg op het ‘live’-icoontje (zie hieronder).

4. Nieuwe lay-out voor desktop

De desktopversie van Twitter krijgt een ander uiterlijk. En wat voor één! Volgens Business Insider is het de grootste make-over sinds tijden. Wat is er nieuw?

Als je Twitter veel opent op mobiel, dan zie je waarschijnlijk weinig verschil met de desktopversie waar nu aan wordt gebouwd. Met de nieuwe desktopversie is het mogelijk te scrollen door de Explore-sectie en zie je de trending tweets in een aparte balk aan de rechterkant. Verder is de profielbalk (met bijvoorbeeld je Twitter-bio en het aantal volgers) straks verdwenen op desktop. Ook kun je na uitrol van het nieuwe desktopuiterlijk kiezen voor de nachtmodus bij gebruik van Twitter op je pc of laptop. En wat vind je van de nieuwe lay-out van de compose tweet-box (zie hieronder)?

Foto: Business Insider

Vind je het nieuwe design helemaal niks? Dan kun je vooralsnog ook gewoon kiezen voor de originele versie.

5. Jouw advertentie via Twitter-feed op sites van derden

Volgens Business Insider kunnen adverteerders hun gesponsorde content binnenkort afstemmen op bezoekers van bepaalde websites die een Twitter-feed hebben embed. En dus op publiek met bepaalde specifieke interesses. Twitter mikt op maximaal vier advertenties tussen de top 20 tweets in een dergelijke embedded timeline. De omzet die voortkomt uit de ads wordt gelijkmatig verdeeld tussen Twitter en de adverteerders.

Direct actie met deze 3 tips

Nu je op de hoogte bent van een aantal belangrijke ontwikkelingen in Twitter-land, is het tijd voor een aantal tips waar je nu al mee aan de slag kunt.

1. DIY: een meer gepersonaliseerde timeline

Nog even over het weer controle krijgen over je eigen timeline: @EmmaKinema heeft de gouden tip. Als je Twitter opent en bij ‘Genegeerde woorden’ suggest_recycled _ tweet_inline en suggest_activity_tweet invult, wordt je feed weer chronologisch en worden suggesties als ‘X en Y hebben dit geliked’ er direct uit gefilterd.

Zo kom je bij ‘Genegeerde woorden’:

  • Op desktop: Instellingen & privacy > Genegeerde woorden
  • Op mobiel: Instellingen > Berichtgeving > Genegeerd > Genegeerde woorden

2. Overzichtelijke interactie met Treeverse

Zodra mensen binnen een ‘Twitter-draadje’ met elkaar in discussie gaan, kan het gesprek al gauw onoverzichtelijk worden. Gelukkig is er Treeverse, een Chrome-plugin die gesprekken bínnen een discussie overzichtelijk bundelt. Deze tutorial leert je hoe je deze handige tool gebruikt.

3. Meer engagement door retweets eigen content

Het klinkt zo simpel, maar volgens Buffer werkt het echt: het retweeten van je eigen content kan een enorme boost aan je Twitter-engagement geven. Buffer testte het met zijn beste tweets en concludeerde onder meer dat de geretweette tweets 122 procent meer gezien werden, 85 procent meer engagement opleverden en 90 procent meer clicks op links als gevolg hadden. Retweeten van eigen content kan een oplossing zijn voor het nieuws dat Twitter sinds februari strenger is geworden op het posten van dubbele tweets, om zo spammers een halt toe te roepen.

Conclusie: Twitter geeft zich niet zomaar gewonnen en luistert goed naar zijn gebruikers. Welke van bovenstaande tips ga jij meteen toepassen? En mis je nog belangrijke ontwikkelingen in dit rijtje? Ik ben benieuwd!