Social media

Snapchat overweegt compleet andere koers met permanent content

0

Snapchat komt mogelijk met iets nieuws! Het platform dat bekend staat om content die na 24 uur verdwijnt, overweegt een functie waarbij berichten niet meer automatisch verdwijnen. En dat zou niet de enige verandering zijn. Hoe zit dat?

Permanente content

Hét kenmerk van Snapchat, content die beperkt houdbaar is, verdwijnt misschien. Nu verdwijnen de snaps nog binnen een paar seconden en blijft een verhaal 24 uur staan. Maar volgens Reuters gaat dat veranderen. Het platform zou een paar updates aan de app overwegen, te beginnen met ‘permanente snaps’.

Van afgeschermde naar openbare accounts

Een andere verandering die Snapchat wil doorvoeren is het openbaar maken van mensen die publiekelijke berichten delen. Met deze functie zou het mogelijk moeten zijn om foto’s en video’s ook buiten de app om te kunnen delen.

Deze twee veranderingen samen zouden een grote stap betekenen in het streven van Snapchat om bestaande gebruikers te behouden en nieuwe gebruikers te trekken.

Hoe zit het met privacy op Snapchat?

Momenteel denkt Snapchat zorgvuldig na over de gevolgen van het doorvoeren van deze veranderingen met oog op privacy. Vooral na het privacy-schandaal van Facebook in 2018 is het voor elk bedrijf van belang om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens.

Voor nu geldt dat alleen openbaar gedeelde foto’s en video’s, in ‘Ons verhaal’, ook buiten Snapchat om zichtbaar zijn en gedeeld kunnen worden. De optie om berichten gewoon te kunnen verwijderen, blijft.

Lengte van verhalen

Snapchat heeft de houdbaarheid van snaps in ‘Ons verhaal al verlengd. Dit zijn foto’s en video’s van verschillende Snapchatters uit de hele community, gebundeld op één plek. Deze snaps blijven tot 90 dagen live staan.

Het nóg langer maken van verhalen of het bekend maken van gebruikers die ze maken, past eigenlijk niet bij Snapchat. Daarmee wijkt het platform alleen maar verder af van haar identiteit. 

Wat wil de doelgroep?

Toen ik over deze mogelijke veranderingen las, vroeg ik me af of de gebruikers hier wel op zitten te wachten. Snapchat is voornamelijk populair onder tieners. Zij vinden het leuk om gekke, grappige foto’s en video’s naar elkaar te sturen, juist omdat deze na een aantal seconden weer verdwijnen.

Hoge concurrentie van Instagram

Veel Snapchat-gebruikers bevinden zich ook op Instagram. Met de komst van Instagram Stories is dat netwerk nóg populairder geworden. Snapchat moet haar best blijven doen om aantrekkelijk genoeg te blijven. En dan te bedenken dat Snapchat als eerste verhalen introduceerde. Net als de filters die Instagram ook klakkeloos heeft overgenomen.

De kracht van verdwijnende content

De populariteit van content die slechts korte tijd online staat en dan verdwijnt, neemt toe. Snapchat startte hiermee en wist een grote groep jonge gebruikers aan zich te binden. De kracht van deze soort content? Verdwijnende content speelt in op fear of missing out (FOMO), zodat gebruikers geneigd zijn om regelmatig terug te keren (naar het platform én naar telkens nieuwe content).

Kledingmerk Guts & Gusto deelt in onderstaand voorbeeld items van de nieuwe collectie. Ook laten ze in een aantal snapchats weten dat er iets staat te gebeuren. Mensen zijn vaak bang om de nieuwste collectie-updates of sales-aankondigingen te missen en daar haakt Guts & Gusto goed op in.

Via Snapchat maken ze de doelgroep alvast warm en brengen ze hen op de hoogte van wat komen gaat.

Nog even afwachten

Wanneer én of Snapchat de nieuwe functie daadwerkelijk doorvoert, is nog niet bekend. We houden het in ieder geval in de gaten. Denk jij dat Snapchat er goed aan doet als zij de functie met betrekking tot permanente content doorvoeren? Laat het me weten in de reacties, ik ben erg benieuwd!