Advertising

Na Google nu ook op Bing Shopping-advertenties: zo ga je aan de slag

0

Microsoft Shopping (in het verleden ook wel Bing Shopping genoemd) is beschikbaar in Nederland. Hiermee wordt het mogelijk om naast tekstadvertenties ook Shopping-advertenties in te zetten. Een mogelijkheid om meer verkeer en opbrengsten via Bing te krijgen. Microsoft Shopping was eerder al beschikbaar in verschillende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Amerika. Nu volgt Nederland.

Er is nog weinig bekend over het nieuwe Shopping in Bing, maar het heeft een prominente plek in de zoekresultaten. Net als bij Google. Bij de introductie van Shopping in Google zagen we dat een deel van het zoekverkeer van tekstadvertenties verschoof naar shoppingadvertenties. Maar ook dat er via Shopping nóg meer verkeer via advertenties kwam en minder via organische resultaten. Shopping resultaten hebben door hun plek en afbeeldingen een hoge(re) attentiewaarde. Dit effect verwacht ik ook in Bing. Belangrijk om zo snel mogelijk de plekken in Microsoft Shopping in te nemen, alvorens concurrenten dit doen.

Net als bij Google sturen de shoppingresultaten van Bing de bezoekers door naar productpagina’s van de adverteerders. Shopping wordt getoond bij koopgerichte zoekopdrachten en bezoekers landen op productpagina’s. Daardoor liggen de conversieratio’s van shoppingcampagnes vaak hoger dan bij zoekcampagnes. De shoppingresultaten worden gevoed door productfeeds van adverteerders, met daarin alle vereiste productinformatie, zoals producttitel, productomschrijving, productafbeelding, prijs en bestemmingspagina.

 

Shopping-resultaten in Bing, screenshot van de resultatenpagina.

Shopping-resultaten in Bing, boven de betaalde en organische resultaten

Shopping-resultaten in Bing aan de rechterkant, screenshot.

Shopping-resultaten in Bing, naast de betaalde en organische resultaten

Verschillen met Google Shopping

Hoewel Microsoft Shopping op Google Shopping lijkt, zijn er ook verschillen.

 • In Google Shopping is het mogelijk om aanbieders en prijzen te vergelijken, in een apart tabblad. Deze functie heeft Microsoft Shopping niet.
 • Doordat Google Shopping een vergelijkingsfunctie betreft heeft Google de veiling ook opengesteld voor andere vergelijkers (Comparison Shopping Services).
 • Met een marktaandeel in Nederland van (volgens eigen zeggen) bijna 10 procent heeft Bing een veel kleiner aandeel ten opzichte van Google. Hoewel het aandeel van Bing veel kleiner is dan Google, betreft dit in absolute aantallen een mooie aanvulling in verkeer en opbrengsten.
 • Momenteel wordt Microsoft Shopping enkel op dekstop en tablet getoond in Nederland.

Implementatie Microsoft Shopping

Wil je aan de slag met Microsoft Shopping? Momenteel is het in bèta beschikbaar, wat inhoudt dat je een whitelisting via Microsoft nodig hebt. Heb je deze (via een online agency) gekregen, dan moet je nog een aantal stappen doorlopen.

 1. Maak een Microsoft Merchant Center aan. Deze kan je in jouw Microsoft Ads-account vinden onder de tab ‘tools’
 2. Maak een ‘Winkel’ aan. De naam die je invoert voor de winkel, wordt onder elk shoppingresultaat getoond.
 3. Claim het domein. Claimen kan het meest eenvoudig via de UET-tag of anders via Bing Webmasters Tools
 4. Zorg voor een productfeed. Hiervoor heb je twee opties:
  – Stel handmatig een productfeed via Catalogusbeheer. Dit kan een bestaande feed zijn die je ook voor Google Shopping gebruikt of een nieuwe feed speciaal ingericht voor Microsoft Shopping
  – Kies voor het automatisch importeren van het Google Merchant Center
 5. Zet shoppingcampagnes op. Ook hiervoor heb je twee opties:
  – Maak handmatig nieuwe campagnes aan
  – Importeer bestaande shoppingcampagnes vanuit Google Ads.

Hier vind je meer informatie over het implementeren van Microsoft Shopping Campagnes.

Wacht niet langer en zorg dat jouw producten ook via Microsoft Shopping worden getoond. Dit is de kans om als eerste de posities in te nemen, je concurrentie voor te zijn én het verkeer via Bing naar jouw webshop te behouden en de resultaten mogelijk te verbeteren. Bedenk bij het implementeren van Microsoft Shopping goed of je dezelfde strategie, feeds en campagnes als Google Shopping wil gebruiken.