Online marketing

7 tips om influencers in te zetten tijdens de feestdagen

0

De zomer is net afgelopen en de feestdagen komen weer in zicht. Hét moment om te pieken voor iedereen die online zaken doet. Wil je tijdens de feestdagen succes behalen met je merk of webshop? Begin dan zo vroeg mogelijk met de voorbereidingen.

De feestdagen zijn een drukke tijd voor iedereen, maar vooral voor consumenten en marketeers. Merken en adverteerders strijden om de aandacht van de consument. Hoe maak je contact met je klanten als ze het zo druk hebben? Hoe vang je hun aandacht op een innovatieve manier en bouw je merkliefde op? Maar vooral: hoe onderscheid je je van de rest?

Uit een onderzoek blijkt dat 58% van de millennials liever gesponsorde berichten van influencers zien, dan ‘normale’ reclame. Ook blijkt uit recent onderzoek van Nielsen Company dat mensen gemiddeld 6,58 uur per week op social media zitten. Daar ligt dus een enorme kans om aandacht te creëren voor je merk. Wil jij ook influencers inzetten tijdens de feestdagen? De volgende dagen zijn het meest interessant om op in te haken.

Interessante feestdagen voor influencer marketing

  • Singles Day – 11 november
  • Black Friday – 29 november
  • Cyber Monday – 2 december
  • Kerst – 24 – 26 december
  • Oud en Nieuw – 31 december

Nu je weet welke dagen belangrijk zijn om influencers in te zetten, is het goed om je te realiseren wat er speelt onder je doelgroep. Naast consumenteninzichten zijn er ook influencer-marketingtrends.

Wat zijn de influencertrends voor deze feestdagen?

De twee grootste trends die je de komende feestdagen gaat zien, zijn het creëren van synergie met content op de verschillende socialmedia-kanalen en content over duurzaamheid. Als content op een bepaald kanaal goed werkt, is het een goed idee om deze ook op andere kanalen te verspreiden. Op deze manier verzilver je kansen om content op de verschillende kanalen elkaar te laten versterken.

Het is wel aan te raden om te kijken naar de context van de kanalen. Elk kanaal heeft zo zijn eigen eigenschappen. Een blogpost kun je bijvoorbeeld niet klakkeloos overzetten naar een Facebookpost. Er zijn altijd wel een paar kleine aanpassingen nodig om de content geschikt te maken voor de andere kanalen.

Een andere grote trend is duurzaamheid en ‘goed doen’. Het klimaat en vriendelijk met elkaar omgaan zijn grote thema’s dit jaar. Dit uit zich in de aandacht voor klimaatvriendelijke producten en het welzijn van de mens. Vooral bij jongere doelgroepen zie je een enorme stijging in sociaal bewustzijn. Er wordt verwacht dat dit in de toekomst nog belangrijker zal worden.

Nu je weet hoe belangrijk influencer marketing tijdens de feestdagen is en nu je op de hoogte bent van de meest relevante trends, volgen 7 tips om influencers in te zetten tijdens de feestdagen.

Tip 1: een influencer als merkambassadeur

Een goede manier om tijdens de feestdagen succes te boeken met influencers, is door een influencer voor langere tijd aan je merk te binden met een ambassadeurs-deal. Een zogenoemd merkambassadeur bindt zich voor een bepaalde periode aan jouw merk. Deze persoon zet meerdere malen een bericht op zijn/haar socialmedia-kanalen om de volgers met jouw merk of product in aanraking te laten komen. De kracht van herhaling plus een exclusieve samenwerking met een influencer staat garant voor succes

Merkambassadeurs worden meestal benaderd om producten en diensten van merken onder de aandacht te brengen en het publiek te informeren over relevant merknieuws. Ook verschijnen merkambassadeurs vaak op evenementen van het merk.

Dylan Haegens als merkambassadeur

Een goed voorbeeld van een Nederlandse influencer die wordt ingezet als merkambassadeur, is Dylan Haegens. Dylan is met 1.7 miljoen abonnees één van de grootste YouTubers in Nederland. Hij werkt onder andere als merkambassadeur voor de merken Disney en Lego.

Accepteer cookies

Tip 2: e-mailmarketing en influencers

E-mailmarketing blijft één van de krachtigste vormen van online marketing. Dit komt door de persoonlijke een-op-een communicatie. De mensen die mails van je ontvangen hebben al een groot vertrouwen in je merk.

Tijdens de feestdagen kun je dit goed inzetten. Je kunt je doelgroep herinneren aan speciale dagen, evenementen of acties. E-mailmarketing is de meest persoonlijke en directe manier om je klanten te benaderen. Het wordt alleen nog niet veel gecombineerd met influencers. Doordat een influencer je merk of product promoot, wordt de aanbeveling ook als meer waardevol beschouwd.

Influencer content in e-mailmarketing

Door content over feestdagen die gemaakt is door influencers in nieuwsbrieven en e-mailcampagnes te gebruiken, krijg je toegang tot creatieve en goed geproduceerde foto’s en kun je sneller inspelen op nieuwe trends zonder dat je de dure fotografen moet inschakelen.

Je kunt hierbij denken aan influencers die een toffe post maken met daarin je producten. Wij gebruiken zelf interviews met influencers in onze nieuwsbrief.

Met video’s van influencers kun je zorgen voor kruisbestuiving tussen je online marketing en je -mailmarketing. Je kunt hier gif-images van maken en deze in je nieuwsbrief plaatsen.

Interview Influencer

Voorbeeld interview met influencer in de nieuwsbrief

Tip 3: gebruik influencers om in te spelen op wensenlijsten

Veel mensen maken een verlanglijst om zich voor te bereiden op de feestdagen. Je kunt influencers gebruiken om in te haken op het maken van zo’n lijstje.

Het beste platform om online in te haken op het gebruik van verlanglijsten is Pinterest. Pinterest wordt door veel mensen al gebruikt als een wensenlijst. 55% van de gebruikers van Pinterest gebruikt het platform op deze manier.

Mediacom x Pinterest

Een goed voorbeeld van een wensenlijst campagne is die van Mediacom en Pinterest uit 2017. Je zou hier een variant op kunnen maken met influencers die hun volgers oproepen om een verlanglijstje of moodboard te maken tijdens de feestdagen.

Populaire categorieën voor maken verlanglijst

Overzicht populaire categorieën op Pinterest

Business of Apps maakte een overzicht met de meest populaire categorieën op Pinterest. Zo kun je zien in welke sectoren je de meeste kans op slagen hebt.

Tip 4: gebruik micro-influencers voor je campagne

Zoals eerder aangegeven bij manier 4 heb je geen enorm budget nodig om met influencers aan de slag te gaan. Dit komt mede door de opkomst van micro-influencers. Micro-influencers hebben niet het miljoenenbereik van sterren zoals Enzo Knol en Dylan Haegens, maar kunnen wel een net zo groot effect hebben.

Door rechtstreeks contact te leggen met hun volgers, hebben micro-influencers persoonlijke relaties opgebouwd die zij gebruiken om gesponsorde content te promoten. Dit gevoel van een persoonlijke en directe connectie is wat micro-influencers onderscheidt van macro-influencers. Hierdoor hebben micro-influencers ook vaak een hogere engagement.

#KeepsakeIt

Een goed voorbeeld van hoe je micro-influencers kunt inzetten tijdens de feestdagen is de Hallmark-case. Om hun nieuwe collectie sieraden te promoten werkte Hallmark samen met een aantal kleinere, gezinsvriendelijke Instagram-influencers.

Het doel was om persoonlijke, authentieke momenten van het gezin te delen. Met behulp van de hashtag #KeepsakeIt deelden zij berichten met hun volgers over herinneringen van vroegere feestdagen, het opvoeden van hun kinderen of andere geluksmomentjes. In de posts zaten ook hashtags en links naar de website van Hallmark waar volgers hun eigen aandenken konden kopen.

Hashtage promotie Hallmark feestdagen

#KeepSakeIT campagne van Hallmark

Tip 5: zet je medewerkers in als influencers

De medewerkers van je bedrijf zijn de beste ambassadeurs. Zij zijn een weerspiegeling van de werkomgeving en een verpersoonlijking van je merk. Dus wie kunnen het beste je merk of bedrijf promoten dan de medewerkers zelf?

Sommige bedrijven zijn aan het experimenteren met het inzetten van medewerkers als influencers. Ook tijdens de feestdagen kun je creatieve ideeën verzinnen om je eigen medewerkers in te zetten. Uit onderzoek blijkt dat je personen die je kent eerder gelooft en vertrouwt, dan dat je de reclame van een merk gelooft. Hierdoor is de invloed van ‘gewone’ mensen enorm groot. Je medewerkers inzetten als influencers kan dus een juiste stap in de goede richting zijn om meer vertrouwen te creëren voor je merk.

Sephora-medewerkers als fashion-modellen

Een voorbeeld van hoe dit kan werken is het merk Sephora. Zij hebben hun eigen medewerkers ingezet als fashionmodels. Er zijn uiteraard nog meerdere manieren om je medewerkers in te zetten, zoals op evenementen of als verkoper van je merk.

Sephora Campagne

Sephora campagne

Tip 6: laat influencers je account overnemen

De eerste vijf manieren hebben betrekking op het verschijnen van je merk op het kanaal van een influencer. Bij de zesde manier is het juist omgekeerd en verschijnt de influencer op jouw kanaal. Het kan ook erg goed werken als je het kanaal laat overnemen door werknemers.

Vaak gebruiken merken hiervoor influencers vanuit hun netwerk met bestaande influencer-relaties. Kijk dus naar de influencers waarmee je in het verleden al hebt samengewerkt. Let wel op: het is heel belangrijk dat de influencer goed past bij je merk.

Ook kun je het beste kiezen voor een iets bekendere influencer, al hoeft dit niet per se. Meestal duurt de overname een dag, maar heel soms is het langer: bijvoorbeeld tijdens of in aanloop naar speciale evenementen.

TJ Maxx-takeover

Bij een Instagram- of YouTube-takeover kun je denken aan de volgende ideeën: laat een influencer zich opmaken voor Kerst, een unboxing video maken of één van je producten testen. TJ Maxx is een merk dat veel takeovers doet. Zij zijn hiermee in 2016 begonnen, waarbij de eerste tijdens kerst was. Momenteel vinden de meeste takeovers van dit merk plaats via Instagram Stories.

Screenshot takeover

TJ Maxx takeover tijdens kerst

Het mooie van influencer marketing-campagnes is dat je out of the box mag denken. Striphelden zijn ook influencers bijvoorbeeld.

TIP 7: Organiseer een livestream

Momenteel zijn video’s en livestreams enorm populair. De statistieken liegen er niet om. Zo gebruikt nu 87% van de marketeers video bij de marketing en 63% van de jeugd geeft aan wel eens een livestream gezien te hebben. Live video’s worden ook als authentieker gezien dan andere vormen van content.

Om op deze trend in te spelen kun je een influencer een livestream laten hosten of een live shoppingsessie laten houden. Om de livestream te promoten, kan de influencer hierover vloggen in aanloop naar het evenement. Hierdoor creëer je van te voren al wat buzz. Je kunt ook posten op je andere social media-accounts of een e-mail sturen naar je lijst.

Kohl’s Livestream voor Black Friday

Kohl werkte samen met vlogger ItsJudyTime om de Black Friday-verkoop via Facebook Live te promoten. Judy nam haar moeder mee op een Black Friday-kooptrip, waarin ze bespraken hoe makkelijk het is om alles in één winkel te kopen.

Daarna plaatste Judy het op haar pagina om extra verkeer te genereren tijdens de feestdagen. In de beschrijving nam ze links op naar alle producten die ze kocht en herhaalde ze de Cyber ​​Monday-deals die haar kijkers konden krijgen bij Kohl.

Screenshot influencer ItsJudyTime

ItsJudyTime promoot tijdens BlackFriday

ItsJudyTeam doet wel vaker livestreams voor Black Friday. Hieronder zie je een voorbeeld uit 2017.

Accepteer cookies

Zelf aan de slag met influencers

Hopelijk heb ik je met dit artikel geïnspireerd om influencers in te zetten tijdens de feestdagen. Ik heb van alles behandeld, van korte shoutouts en gesponsorde content tot langdurige ambassadeursrelaties. Als je vragen of comments hebt dan hoor ik het graag.