Content

Instagram Reels: nieuwe feature gaat de strijd aan met TikTok

0

De populariteit van TikTok is niet aan Mark Zuckerberg voorbij gegaan, hij ziet het videoplatform als sterk groeiende concurrentie. Dat kon je al merken aan de introductie van Lasso en nu komt hij met iets nieuws: Instagram Reels.

Er duiken de laatste tijd steeds vaker berichten op over de populaire nieuwkomer TikTok. Niet alleen blogs, maar ook YouTube staat vol met video’s over het platform. Nog niet zo lang geleden is de TikTok-hype vanuit China de hele wereld overgevlogen en veroverde het Generatie Z. Zo heeft Nederland volgens het Creator Network al 3 miljoen actieve gebruikers, gevolgd door België met 1 miljoen gebruikers. Om de cijfers compleet te maken: TikTok heeft inmiddels wereldwijd maar liefst 800 miljoen gebruikers.

Wat is Instagram Reels?

Instagram Reels is een kopie van TikTok, die momenteel in Brazilië aan het uitrollen is. Het is een in-app-bewerkingstool – en ja je raadt het al – om korte video’s te creëren (15 seconden) in synchronisatie met muziek en andere elementen. Het helpt je om creatieve content te maken. Het is geen geheim dat Instagram van TikTok heeft afgekeken. Danny Stein, director of product management bij Instagram, geeft TikTok zelfs credits.

I think Musically before TikTok, and TikTok deserve a ton of credit for popularizing this format.

Net als TikTok moedigt Reels gebruikers aan om content creators te worden en zichzelf te zijn. Facebook, het moederbedrijf van Instagram, heeft veel samenwerkingen met muziekmaatschappijen, waardoor er zeer waarschijnlijk onwijs veel keus zal zijn in de muziekbibliotheek van Reels. Als de uitrol in Brazilië succesvol blijkt te zijn, dan zal het niet lang duren voordat Reels ook beschikbaar wordt in andere landen. De feature kun je gebruiken als je je Instagram-camera opent en zal te vinden zijn tussen andere features zoals live, super-zoom en boomerang.

Zoek de verschillen

TikTok moest hard werken om populariteit te winnen en is een video-platform met één focus: het creëren en delen van korte, creatieve video’s. Voor Reels is het een stuk makkelijker om aan gebruikers te komen. De nieuwe Instagram-functie wordt namelijk geïntegreerd in Instagram Stories – nog een kopie van een ander platform, namelijk Snapchat – dat wereldwijd al heel wat actieve gebruikers heeft. Op deze manier kan Reels gepromoot worden bij de biljoenen gebruikers die Instagram al heeft.

Accepteer cookies

Beide platformen bieden advertentiemogelijkheden. Adverteren op Instagram kan via Facebook Business Manager met uitgebreide targeting-opties, zoals interesses, specifieke locatie, opleiding en look-a-like-lijsten. De targeting-mogelijkheden van TikTok staan nog in de kinderschoene, er wordt getest met het targeten op interesses en look-a-like-lijsten. Daarnaast is het adverteren op Instagram een stuk toegankelijker als je niet over een al te groot budget beschikt, want adverteren op TikTok is best prijzig.

Instagram is een copycat

Het is niet de eerste keer dat Instagram haar concurrentie kopieert. Dit hebben ze ook al eerder met Snapchat gedaan, waar Instagram Stories uit is geboren. Het verschil is dat Snapchat meer een persoon-tot-persoon-platform is waar je je snaps naar je vrienden kunt sturen en aan je status kunt toevoegen. TikTok is een sociaal platform dat focust op het creëren en delen van video’s. Daarnaast hebben ze veel kapitaal en winnen ze het op populariteit in landen als India nu al van Instagram.

Zal het verhaal zich toch opnieuw afspelen net als met Snapchat? Of zal TikTok Instagram Reels in het niets doen vallen?