Social media

Zo zet je TikTok in voor jouw bedrijf

0

Er zitten nog bizar weinig Nederlandse bedrijven op TikTok. Voelen we ons daar nog niet welkom, omdat er nog geen specifieke features zijn voor bedrijven? Of vinden we het eng, omdat het toch wel een beetje uit onze comfortzone is? Wees gerust, na het lezen van dit artikel weet je hoe je TikTok in kunt zetten voor jouw bedrijf. En je hoeft er niet eens altijd zelf voor in beeld te komen!

Wat is TikTok?

TikTok is simpelweg een platform met kleine grappige filmpjes. Het begon onder de naam Muscial.ly, maar inmiddels gaat de content een stuk verder dan enkel liedjes playbacken. Tegenwoordig komen er gekke challenges voorbij, maar ook hashtags. Neem bijvoorbeeld de hashtag die vraagt om holiday hacks. Gebruikers delen tips om kerst- en  eindejaars-struggles makkelijker te maken. En dat allemaal verpakt in korte filmpjes en ondersteunende muziek.

Voor wie is TikTok?

TikTok is enorm populair onder jongeren tussen de 10 en 19 jaar. En ook steeds meer YouTubers en influencers vinden hun weg op het platform. Voor de influencers die zich richten op jongeren, is dit uiteraard een goed platform om hun doelgroep te bereiken.

Tot nu toe zijn er nog niet veel bedrijven te vinden op TikTok. De meeste bedrijven komen uit het buitenland. Bijvoorbeeld de McDonald’s uit Frankrijk. Maar dat wil niet zeggen dat er geen enorme kansen zijn voor bedrijven uit Nederland die zich richten op jongeren.

7 tips voor het inzetten van TikTok voor jouw bedrijf

Zoals ik eerder al schreef, heeft TikTok nog geen aparte features voor bedrijven of bijvoorbeeld een speciaal bedrijfsaccount. Maar dat betekent niet dat je TikTok nog niet zakelijk kunt inzetten. Ik denk dat als je nu instapt en het goed doet (!!), jongeren juist meer respect en waardering voor jouw bedrijf gaan krijgen. Dus geef ik je een paar tips om optimaal gebruik te maken van TikTok.

1. Neem een Pro-account

Als je een account aanmaakt bij TikTok, krijg je een standaardaccount. Stap over naar een Pro-account. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, is dit gewoon gratis. Met een Pro-account krijg je toegang tot uitgebreide statistieken, zoals aantal videoviews, volgers, profielweergaven, jouw meest trending video’s en inzicht in jouw volgers, qua geslacht en locatie. Eigenlijk net zoiets als bij Instagram.

2. Gebruik hashtags

Ook op TikTok maak je gebruik van hashtags om je bereik te vergroten. De gemiddelde post bevat zo’n 2 tot 6 hashtags, maar er zijn ook mensen die 12 hashtags gebruiken. Je hebt op TikTok niet erg veel ruimte voor een uitgebreide tekst, waardoor hashtags ook direct in beeld komen. En eerlijk is eerlijk, het staat wel een beetje gek om je video te pushen met bijvoorbeeld 30 hashtags, iets dat we op Instagram relatief normaal vinden. Ik zou dan ook adviseren om niet te veel hashtags te gebruiken. Gebruik alleen de belangrijkste hashtags. 

Het kan slim zijn om je eigen campagne-hashtag te bedenken, zoals je dit ook vaak ziet bij influencercampagnes op Instagram. Zo zijn alle posts van één campagne terug te vinden onder een hashtag en als je het heel goed doet, zou jouw hashtag zelfs naar voren kunnen komen in de trending hashtags.

Want ook daar geeft TikTok je inzicht in: de trending hashtags. Zo weet je wat er op dit moment interessant is op TikTok en welke challenges hip en happening zijn, zodat je hierop kunt inspelen en eraan kunt deelnemen. Vergeet dan ook niet de hashtag van de challenge toe te voegen aan je video! 

3. Gebruik ondertiteling

In de videomarketingwereld pleit iedereen voor ondertiteling in je video’s, omdat veel mensen video’s kijken op hun telefoon met hun geluid uit. En hoewel een video op TikTok tussen de 15 en 60 seconden duurt en veelal ondersteund wordt door muziek, wordt ook hier gebruik gemaakt van ondertiteling. Het is niet bij elke video nodig, bijvoorbeeld wanneer de video voor zich spreekt qua gebaren. Maar het is wel slim om in te spelen op de mensen die video’s kijken zonder geluid.

4. Koppel YouTube of Instagram aan je account

Op TikTok is het nog niet mogelijk om een link naar je website toe te voegen. Je zou hem kunnen typen in je biografie, maar deze link is dan niet aanklikbaar. Wat wél kan, is je YouTube-kanaal of Instagram-profiel koppelen. Als je dit doet krijg je een snelkoppeling op je profiel naar dit account. Zo kun je toch vanuit TikTok mensen leiden naar een van je andere accounts en wellicht vanuit daar doorsturen naar je website.

Je ziet veel bekende YouTubers en Instagrammers hier gebruik van maken. Hieronder zie je twee voorbeelden van bekende YouTubers die zich ook begeven op TikTok. Zij zijn al bekend in het videowereldje en TikTok zal voor hen maar een kleine stap geweest zijn. Maar op hun accounts zie je ook heel duidelijk de verschillen tussen hun YouTube-account en hun TikTok-profiel. Op YouTube ziet alles er gelikt uit, TikTok staat echt in het teken van fun, realiteit en niet te professioneel.

5. Adverteren

Zoals altijd is online adverteren voor een bedrijf de manier om snel bereik te vergroten. Helaas moet ik je teleurstellen: op dit moment kun je nog niet adverteren in Nederland. Het zit er wel aan te komen. Je kunt al wel adverteren in deze Europese landen: Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Polen, Verenigd Koninkrijk en Rusland. Als je wil starten met adverteren dan moet je dit aanvragen op een aparte site van TikTok en zij bepalen dan of jouw account wordt goedgekeurd voor adverteren of niet.

Er zijn hierbij verschillende mogelijkheden van adverteren, bijvoorbeeld in-feed advertenties, brand takeovers, gepromote hashtag-challenges en het beschikbaar stellen van 2D- of 3D lenzen of augmented reality-features. Een beetje zoals je het kent van Snapchat.

6. Zet een influencer in

Oké, je kunt dus nog niet adverteren in Nederland, maar je kunt natuurlijk wel ‘adverteren’ via een influencer. Influencers zijn al massaal te vinden op TikTok en zijn ze er ook al bezig met betaalde campagnes. Jongeren bereiken via een influencer op TikTok is ideaal als je zelf als bedrijf moeite hebt met in de TikTok-vibe te komen. Het zal voor veel bedrijven een grote stap zijn om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van jongeren op TikTok en echt mee te gaan in de grappige filmpjes. Voor een influencer is dit heel anders, zij hebben hun eigen persoonlijkheid en geen ‘statisch’ bedrijfsimago. Daardoor is het voor hen hoogstwaarschijnlijk makkelijker.

Er zijn verschillende soorten influencers te vinden op TikTok. Veelal zijn dit jongeren, je kunt echter onderscheid maken tussen mensen die al bekend zijn geworden via andere platformen, en mensen die groot zijn geworden via TikTok. Ik heb er even twee uitgepikt die enorm groot zijn op TikTok, zoals je kunt zien hebben ze al meer dan een miljoen volgers. Met die reden hebben zij van TikTok ook een vinkje gekregen, om te laten zien dat zij ‘status’ hebben en een populaire creator zijn.

Ook artiesten weten hun weg te vinden. Wellicht omdat je video’s kun koppelen aan muziek. Een ideale manier om je eigen muziek te promoten? Maar ook om meer van de realiteit te laten zien en humoristische filmpjes te maken in het dagelijks leven. Want hoe vaak zie jij Armin van Buuren bowlen en in de goot gooien? 😉

 

7. Get out of your comfortzone

Laat je niet tegenhouden door het feit dat TikTok spannend, nieuw en iets heel anders is dan wat je nu gewend bent. Ik durf met zekerheid te zeggen dat jongeren je meer zullen waarderen als je er in slaagt om in de TikTok-vibe te komen, en je het aandurft om met jouw bedrijf en personeel humoristische video’s te maken en mee te doen aan de challenges. Ik geloof ook dat je niet bang hoeft te zijn voor jouw bedrijfsimago op TikTok. Ja, het is een kwestie van goed nadenken hoe je het wil aanpakken. Maar als jouw doelgroep bestaat uit jongeren in de categorie 10 tot 19 jaar en je slaagt erin om TikTok goed in te zetten, dan zal het jouw imago juist versterken. Want moet je kijken hoe cool dat bedrijf is!

Een ding is in ieder geval zeker, begin niet aan TikTok als je van plan bent om te blijven doen wat je altijd al deed. Je komt hier echt niet weg met een ‘normale’ informatieve video.

Voorbeelden van Nederlandse bedrijven die gebruik maken van TikTok

Influencers weten inmiddels de weg naar TikTok goed te vinden en TikTok kent ook al zijn eigen influencers. Daarnaast zijn er een paar stoere Nederlandse bedrijven die de stap naar TikTok al hebben gezet. Het zijn er nog niet veel, maar laat je vooral inspireren door deze bedrijven. Om het vervolgens zelf uit te proberen! 

My Jewellery

My Jewellery begeeft zich op TikTok. Logisch, want zij richten zich ook op jonge meiden. Het leuke is dat zij niet alleen samenwerkingen aangaan met influencers op TikTok, maar het ook zelf hebben aangedurfd om een TikTok-account aan te maken en bij te houden.

Samenwerking van My Jewellery: influencer x bedrijf

Het lijkt me goed om je ook even een samenwerking van een bedrijf te laten zien. In dit geval een samenwerking tussen TikTokker Nina Schotpoort en My Jewellery. Influencer Nina plaatste een winactie op TikTok. Het zal ongetwijfeld een uitdaging zijn geweest voor My Jewellery, want hoe promoot je op een ‘serieuze’ winactie op een humoristisch platform als TikTok. Maar het lijkt een succesvolle winactie te zijn geweest met 224K videoweergaven, 42,2K hartjes en 3883 reacties. De resultaten van dit bericht zijn daarmee gemiddeld in vergelijking met haar andere video’s.

Screenshot: winactie op TikTok Nina Schotpoort en My Jewellery.

 

Ajax

En dan hebben we Ajax. Opvallend om te zien dat een voetbalclub zich ook al op TikTok bevindt. Aan de ene kant showen zij grappige filmpjes van bekende voetballers, maar ook kleine stukjes uit wedstrijden. Want ja, voetbal is voetbal.

Ajax op Tiktok.

Vice

Ook Vice probeert op een geheel eigen wijze nieuwtjes te delen vanuit de journalistiek op TikTok. Dit is echt een voorbeeld van een startend account, met op dit moment een kleine 30 volgers. Zij willen echt dicht bij hun bedrijf te blijven met vrij ‘serieus’ ogende video’s. Ze proberen echter wel te vermaken door grappige stukjes uit het nieuws te delen.

Rode Kruis

Last, but not least: het Rode Kruis. Had jij hen verwacht op TikTok? Waarschijnlijk niet. Maar ze doen het wel echt ontzettend leuk. Ze blijven dicht bij hun missie door dingen te delen over bijvoorbeeld EHBO, maar ze proberen het wel op een grappige manier uit te voeren en dat lijkt te werken. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op hun profiel voor meer inspiratie.

 

Ik hoop dat je met dit artikel meer inzicht hebt gekregen in hoe je TikTok zou kunnen inzetten voor jouw bedrijf en wat voor mensen en bedrijven je op dit moment al kunt vinden op TikTok. Nu ben ik wel benieuwd: zie jij kansen om TikTok in te zetten voor jouw bedrijf?

Meer lezen over TikTok? Hier vind je de nieuwste artikelen.