Communicatiemanagement

Blijf (juist nu) ook niet-coronagerelateerde persberichten sturen [3 redenen]

0

Is het zinvol om nu persberichten naar media te sturen over onderwerpen die niet met het coronavirus te maken hebben? Het is een vraag die ondernemers steeds vaker aan mij stellen. Het korte antwoord is: ja, juist nu zelfs.

Het coronavirus domineert al maandenlang het nieuws, wat logisch is gezien de impact ervan op de maatschappij. Veel mensen willen de ontwikkelingen op de voet volgen. Toch is en blijft er ruimte voor ander nieuws. Ruimte die stukje bij beetje groter wordt.

En wel om 3 redenen.

1. Mensen worden of zijn coronamoe

Sommige mensen hebben meer dan genoeg van het coronavirus, en vooral van de berichtgeving daarover. Er is dus een groeiende behoefte aan ander nieuws. Radiostation Qmusic speelt er al enige tijd op in, nadat het hierover opmerkingen kreeg van luisteraars. De deejays begonnen spontaan met een apart nieuwsjournaal waarin alles behalve coronanieuws werd gemeld.

2. De komkommertijd komt eraan

De journalistieke komkommertijd is die periode in de zomer waarin ondernemers via persberichten – vaak met succes – hun kans op publiciteit grijpen. Je ziet dan ook vaak zeer opmerkelijke nieuwsberichten voorbijkomen. En in tegenstelling tot veel evenementen, gaat de journalistieke komkommertijd wel door, hetzij in aangepaste vorm. Immers, de handel ligt voor velen het hele jaar al stil of op een lager pitje, in plaats van enkel in de zomermaanden. Het parlement gaat straks nog steeds met reces, dus is er even geen politiek nieuws. En ook Nederlanders zullen nog steeds vakantie houden. Natuurlijk kunnen eventuele nieuwe uitbraken van het coronavirus de boel omgooien, dus timing is alles. Kijk daarom goed naar wat er speelt, vlak voordat je het persbericht wil versturen.

komkommertijd persberichten

3. 2020 wordt het jaar van vakantie vieren in eigen land

Zelfs al openen landen hun grenzen weer, dan nog zullen veel Nederlanders niet naar het buitenland gaan. En dat is goed nieuws voor de publiciteit, want het betekent dat het bereik dit jaar tijdens de journalistieke komkommertijd hoger zal zijn dan in voorgaande jaren.

Wat verder ook nog belangrijk is om in het achterhoofd te houden, is dat in de maanden na de zomer diverse politieke verkiezingen, waaronder de Tweede Kamerverkiezingen, worden gehouden. Politieke partijen zullen na de zomer zich langzamerhand opmaken om te strijden voor de stem van de kiezer. Dat betekent dat het politieke nieuws tot in ieder geval april de boventoon zal voeren, naast het nieuws over het coronavirus.

Wie nieuws te melden heeft, doet er goed aan om nu een professioneel persbericht te (laten) schrijven en dit naar de media te versturen. De komende drie maanden, juni, juli, augustus, biedt ondernemers de beste kansen op aandacht van de journalist.