How to

Waarom UX-writing onmisbaar is voor je website

0

UX-writing: een veelgehoorde term in content-land op dit moment. Maar wat houdt het precies in? Wat maakt een UX-copywriter anders dan een ‘gewone’ copywriter? In deze blog duik ik in deze nieuwe term en laat ik je zien waarom je niet zonder een UX-writer kunt.

UX-writing: de gebruikerservaring verbeteren met goed doordachte copy

Zoals de naam al verklapt, heeft UX-writing te maken met User Experience, ofwel de gebruikerservaring. Het doel van een UX-copywriter is om de digitale gebruikservaring te optimaliseren met sterke copy, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren door een website of app. UX-writing is dus eigenlijk hetzelfde als UX-design, maar dan met woorden.

De UX-copywriter doet vooraf onderzoek naar de doelgroep. Wie zijn zij en waarom komen zij op deze pagina terecht? Voor welk probleem zoekt de bezoeker een oplossing en hoe kan ik diegene daar het beste mee ondersteunen? Hij probeert zich dus zo goed mogelijk in te leven in de eindgebruiker, en op basis daarvan de teksten te schrijven.

UX-writing is dus eigenlijk hetzelfde als UX-design, maar dan met woorden.

Ik hoor je denken, ‘doen alle copywriters dat niet?’. Dat klopt. Het verschil is dat de UX-copywriter de focus legt op microcopy.

Wat is microcopy?

Microcopy is een korte zin of een enkel woord dat bezoekers helpt om door de website te navigeren. Bijvoorbeeld:

  • Buttons
  • Headers
  • Menu-items
  • Instructies
  • Formuliervelden
  • Call-to-actions

Hoewel een copywriter zich ook bezighoudt met microcopy, legt de UX-copywriter de nadruk specifiek op microcopy. Waar een ‘gewone’ copywriter de gebruikerservaring wil verbeteren met sterke copy, doet een UX-copywriter dit met behulp van goed doordachte microcopy. Je kunt microcopy op vier manieren inzetten.

  1. Informeren: ‘Door te registreren, ga je akkoord met onze voorwaarden’
  2. Twijfels wegnemen: ‘Niet tevreden, geld terug’
  3. Overtuigen: ‘Al 2.000 klanten gingen je voor’
  4. Activeren: ‘Bestel nu!’

De kracht van UX-writing

Hoewel microcopy op het eerste oog amper opvalt in de website, heeft het wel degelijk grote invloed op de gebruiksvriendelijkheid en daarmee het conversiepercentage van je website. Kies je het juiste woord voor een button? Dan kan dit al het verschil betekenen tussen 20 en 200 leads. Zo liet UX-designer Jared M. Spool de jaaromzet van een klant stijgen met 300 miljoen dollar door simpelweg de tekst van de button te veranderen van ‘register’ naar ‘continue’.

Microcopy is al helemaal onmisbaar als je bedenkt dat een bezoeker vaak maar een klein gedeelte van de website echt leest. En waar kijkt de bezoeker dan naar? Inderdaad, naar de header, tussenkopjes, buttons en call-to-actions.

Hieronder twee voorbeelden van bedrijven die microcopy succesvol inzetten.

Voorbeeld 1: Netflix

In dit voorbeeld van Netflix zie je duidelijk hoe je met slechts een paar woorden de bezoeker informeert, twijfels wegneemt, overtuigt én activeert.

UX-writing voorbeeld Netflix

Informeren: ‘Klaar om te kijken? Voer je e-mailadres in om je lidmaatschap te starten of te hernieuwen.’

Twijfels wegnemen: ‘Altijd opzegbaar.’

Overtuigen: ‘Onbeperkt series, films en meer kijken.’

Activeren: ‘Aan de slag’

Voorbeeld 2: Simplicate

Ook in dit voorbeeld zie je dat microcopy de bezoeker begeleidt naar een conversie. Door de bezoeker te informeren, twijfels weg te nemen en te overtuigen, probeert Simplicate hem of haar te activeren om de software gratis te proberen.

UX-writing voorbeeld Simplicate

Informeren: ‘Eenvoudige en krachtige business software. Krijg inzicht in prestaties en ervaar een efficiënt bedrijfsproces.’

Twijfels wegnemen: ‘Geheel vrijblijvend. Geen creditcard nodig.’

Overtuigen: ‘Vertrouwd door 1.000+ organisaties’

Activeren: ‘Probeer gratis’

Wie het kleine niet eert…

Hoewel microcopy misschien kleine tekstjes zijn, heeft het dus wel degelijk grote invloed op het succes van jouw website. Je maakt dan ook een grote fout als je de kracht van deze copy onderschat. Hoe goed is jouw digitale gebruiksvriendelijkheid? Investeer in UX-writing en navigeer je bezoekers door de website met aantrekkelijke, overtuigende microcopy.