How to

4 manieren om gratis apps winstgevend te maken

0

Een succesvolle app bestaat uit een goed idee, een goede uitvoering en de juiste marketing. Maar ook een passend verdienmodel is belangrijk voor het succes. Hoe werkt dit dan bij apps die gratis te downloaden zijn? In dit artikel deel ik vier manieren om gratis apps winstgevend te maken.

Winstgevende app maken

Niet iedereen die een app maakt heeft als doel om er direct aan te verdienen. Er worden bijvoorbeeld ook apps gemaakt:

 • om processen te versoepelen,
 • voor intern gebruik,
 • ten behoeve van branding, of
 • om de mobiele ervaring van de website te verbeteren.

Ben je van plan een app te maken (of te laten maken) waarbij je wél een winstoogmerk hebt? Denk dan goed na over het verdienmodel. In dit artikel deel ik verschillende mogelijkheden.

Gratis of betaalde app?

De eerste keuze die je moet maken is of jouw app gratis of voor een prijs te downloaden is. Ongeveer 92% van de apps in de App Store zijn gratis te downloaden. In de Play Store is dat zelfs ruim 96%.

Van de apps die het meest opbrengen, is het merendeel gratis te downloaden. In de top 50 meest verdienende iPhone games staat zelfs maar één betaalde game.

Voordeel van een betaalde app

Het voordeel van een betaalde app is dat je direct verdient aan elke download. Wel zul je gebruikers vooraf moeten overtuigen dat jouw app de moeite waard is om te gebruiken. En dat is lastiger dan je denkt! Waar mensen zonder moeite 5 euro voor een kop koffie betalen, blijkt het in de praktijk nog steeds lastig om datzelfde bedrag voor een app neer te leggen die je dagelijks gebruikt.

Gratis apps

Voordeel van een gratis app

Het grootste voordeel van een gratis app is dat je de drempel verlaagt. Gebruikers hoeven niet eerst te wikken en wegen of ze die paar euro wel uit willen geven. Ze kunnen de app gewoon meteen downloaden, gebruiken en ervaren. Wanneer ze de app eenmaal gebruiken (en besluiten om hem te blijven gebruiken), zijn er verschillende verdienmodellen waarmee je je investering terug kunt verdienen.

Verdienmodellen voor gratis apps

Voor gratis apps zijn er verschillende modellen beschikbaar om toch winstgevend te worden. Ik beschrijf vier populaire manieren.

1. In-app aankopen

Met in-app aankopen bedoel ik de digitale producten of diensten die als aanvulling dienen op de bestaande app.

We kunnen kortweg onderscheid maken tussen drie soorten in-app aankopen:

 • Credits. Digitale producten die de gebruiker maar één keer kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan virtueel geld, punten of een ander soort credits. Dit wordt veelal gebruikt in games.
 • Extra functies. Digitale producten die één keer betaald worden en je vervolgens kunt blijven gebruiken. Denk aan extra filters in een fotobewerkingsapp of speciale wapens in een game.
 • Abonnement. De gebruiker ontvangt op maandelijkse basis extra functies, content of andere voordelen zolang er maandelijks betaald wordt. Zodra er niet meer betaald wordt valt de gebruiker weer terug naar de gratis app met beperkte mogelijkheden.

Apps abonnement

De uitdaging voor apps die deze strategie hanteren, ligt in het evenwicht tussen de gratis en de betaalde onderdelen. Je wil dat de app interessant genoeg is om te gebruiken zonder in-app aankopen, maar de extra’s moeten wel zo verleidelijk zijn dat gebruikers het niet kunnen weerstaan om de aankoop tóch te doen.

2. Freemium apps

Met ‘freemium’ wordt ‘gratis tot op een bepaalde hoogte’ bedoeld.

Bekende varianten van het freemium model zijn:

 • Premium functionaliteiten. De app is in de basis gratis te gebruiken, maar voor aanvullende functies moet je betalen. Strava is een goed voorbeeld: de simpele functies zijn voor iedereen beschikbaar, maar voor analyse en data over je prestaties moet je de betaalde versie nemen.
 • Premium content. Alle functionaliteiten zijn gratis te gebruiken, maar om de content te zien moet eerst betaald worden. Een slimme tactiek is om een klein deel van de content gratis weg te geven zodat gebruikers wel kunnen ervaren hoe het kan zijn om betalende klant te zijn. Netflix en Storytel zijn goede voorbeelden.
 • Geen advertenties. Alle content is beschikbaar, maar wordt regelmatig onderbroken door advertenties. Vaak in combinatie met aanvullende extra functionaliteiten. Dit is vooral populair bij media-apps als YouTube en Spotify.

Spotify

Ook bij het freemium-model is de uitdaging om een goede balans te vinden tussen de gratis en de betaalde versie. Het moet voor gebruikers duidelijk zijn wat de meerwaarde van de betaalde app is, maar zij moeten niet het gevoel krijgen dat de gratis variant nutteloos is.

Een tip is om een gratis proefperiode toe te voegen zodat gebruikers gratis de premium versie kunnen proberen. Na de proefperiode kunnen zij zelf bepalen of ze de aanvullende functies of content de moeite waard vinden.

3. In-app advertenties

Wil je dat jouw app gratis te downloaden is? En dat alle functionaliteiten gratis te gebruiken zijn? Kies dan voor in-app advertenties.

Verschillende soorten in-app advertenties zijn:

 • Banners. Statische of bewegende afbeeldingen in een vast formaat. De banners worden tussen de content door geplaatst of op een vaste plaats onder- of bovenaan het scherm. Als je erop klikt opent een link in de browser.
 • Overlay. Op bepaalde momenten wordt het hele scherm gevuld door een advertentie. Bijvoorbeeld aan het eind van een activiteit of voor het starten van een nieuwe ronde in een game.
 • Rich media. Een combinatie van video, audio, beeld en tekst.
 • Native ads. Een volledig geïntegreerde advertentie in de huisstijl van de betreffende app. Dit kan in verschillende vormen voorkomen.
 • Audio en video. Een advertentie voor of na het afspelen van bepaalde media. Denk aan advertenties op YouTube of Spotify.

Advertenties worden over het algemeen als storend ervaren door gebruikers. Toch accepteren de meesten het wel als ruilmiddel voor het gratis gebruik van de app. Het advies is om het niet té gek te maken.

In-app advertenties

4. Sponsoring

Apps die door middel van sponsoring verdienen, koppelen hun partners aan onderdelen of functionaliteiten van de apps. Sponsoring doe je door bepaalde content of aanbieders uit te lichten in de app. Denk bijvoorbeeld aan Funda of Zalando, die bepaalde producten (van gesponsorde partners) bovenaan plaatsen.

Sponsoring in apps

Een ander voorbeeld is Strava. Zij lichten hun sponsors uit in zogenaamde challenges en bieden korting aan iedereen die de uitdaging succesvol voltooit.

Challenges in apps

Er zijn verschillende creatieve manieren om sponsors onder de aandacht te brengen bij de gebruikers van jouw app. Een tip is om wel een goede balans te houden tussen de ‘normale’ content en de gesponsorde content. Gebruikers willen niet het gevoel hebben dat ze alleen maar naar reclame kijken.

Ga voor gratis apps!

Zoals je kunt zien zijn er veel mogelijkheden om te verdienen aan gratis apps. Welke soort het beste bij jou past, is altijd afhankelijk van het soort app dat je maakt. Bij simpele functionaliteiten is het moeilijk om een freemium-model of in-app aankopen aan te koppelen. Advertenties werken dan beter. Apps met rijke content of unieke functionaliteiten werken juist wel weer beter met deze strategieën.

De belangrijkste tip is om vooral vooraf goed na te denken over je verdienmodel. Zo kun je zorgen dat het op een logische manier onderdeel uitmaakt van jouw app.