Contentmarketing

Dit ultieme geheim om je bedrijf te laten groeien vind je nergens op het internet

0

Column – Ik heb als marketeer weinig unieke dingen te zeggen. Het is hard maar waar, maar er is bijzonder weinig origineels te vinden in de artikelen die ik schrijf en de projecten die ik uitvoer.

Ik reciteer de conclusies van onderzoeken die door grotere marketingbedrijven zijn gedaan. Ik spiegel de meningen van machtige marketeers die voor grote multinationals werken, en dus niet (zoals ik) voor kleine en middelgrote bedrijven uit België en Nederland. En ik pas technieken toe die reeds door honderdduizend andere marketeers zijn toegepast (soms met meer succes dan ik, soms met minder).

De waarheid moet gezegd worden: als marketeer ben ik eerder een volger dan een leider.

Betekeniseconomie

O, zeker heb ik af en toe een unieke gedachte die ik vervolgens ijverig op papier zet. In 2010 bedacht ik de benaming ‘betekeniseconomie‘ tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie. Deze scriptie heeft jarenlang gecirculeerd op Google Books, met tot gevolg dat de term ‘betekeniseconomie’ anno 2020 ruim 33.000 resultaten op Google geeft, waaronder een boek genaamd ‘De Betekeniseconomie‘ (aff.) van ene Aaron Hulst. (Overigens kan het gewoon zijn dat deze man mijn studieschrijfsel nooit heeft gezien en de term zelf heeft bedacht; dezelfde ideeën ontspruiten soms op twee verschillende plaatsen.)

En in een andere vlaag van inspiratie concipieerde ik de opvolger van de betekeniseconomie, de no-nonsense-economie. Mijn artikel op Frankwatching over dit onderwerp is inmiddels 11.000 keer bekeken.

Maar los van deze twee geïsoleerde momenten van originaliteit doe ik vooral wat andere marketeers doen, zeg ik vooral wat andere marketeers zeggen, en spendeer ik bovenal erg veel tijd in het lezen van artikelen van mensen die een stuk slimmer zijn dan ik (en bovenal meer data hebben om zinnige onderzoeken mee te kunnen uitvoeren).

meisje met paraplu gele muur

Het is onmogelijk dat iedereen een revolutionair is

Ik weet zeker dat het gros van alle marketeers in Nederland en België zich in mij herkent, want het is nu eenmaal onmogelijk dat iedereen die binnen een bepaald vakgebied werkt er een revolutionair in is.

Daarom verbaast het mij dat ik op het internet honderden Nederlandstalige kennisdocumenten voorbij zie komen die titels dragen als ‘De ultieme manier om jouw bedrijf te laten groeien’, ‘Met deze tip is jouw eenmanszaak binnen 12 maanden een miljoenenbedrijf’, en ‘Pas deze ene simpele truc toe en het goud stroomt je morgen uit de oren’.

Ik wantrouw de authenticiteit van deze kennisboeken omdat ik het onwaarschijnlijk acht dat zoveel Nederlandse en Belgische marketeers de tijd, het budget en de genialiteit hebben om tot inzichten te komen die niemand anders ooit heeft verkondigd.

Als ik deze titels zie en vervolgens besef hoe weinig originele ideeën ik zelf heb (en ik ben toch echt geen domme of fantasieloze jongen!), denk ik: hoe kan het zijn dat al die duizenden Nederlandse en Belgische marketeers (vaak van kleine bureaus in de middle of nowhere) allemaal zulke klaarblijkelijk unieke inzichten hebben die zulke grootse titels verdienen?

Regent het genialiteit in de Lage Landen? Is er sprake van een regelrechte vloedgolf aan weergaloze denkwijzen bij onbekende marketeers uit plaatsen als Herentals, Urk, Veldhoven en Tessenderlo?

Nee, natuurlijk is niets van dat alles het geval.

Marketeers maken zich groter dan ze zijn

Want wat deze marketeers doen, is zichzelf groter maken dan ze zijn. Het is haantjesgedrag (al maken ook vrouwen zich er schuldig aan): je pretendeert de wijsheid in pacht te hebben met als gewenst resultaat dat iemand je gelooft.

Deze marketeers verzamelen informatie uit blogs, krantenartikelen en kennisboeken van vakgenoten (niet zelden de Verenigde Staten, want de grotere bureaus aldaar willen nogal eens met een inzicht of onderzoek op de proppen komen dat geen kattenpis is). En vervolgens geven ze er hun eigen twist aan.

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb mij ook schuldig gemaakt aan deze manier van blogs schrijven en kennisboeken samenstellen. Bij tijd en wijle maak ik mij er nog steeds schuldig aan. En daar ben ik niet altijd trots op. Maar hypocriet kan je mij niet noemen: ik weet wanneer ik niet werkelijk de bedenker van een idee ben.

Ik heb in het verleden een artikel geschreven met als titel ‘Websitetips en -tricks die direct geld opleveren’. Het is een titel die nogal wat pretentie heeft, zeker gezien het feit dat ik die tips en tricks niet zelf bedacht heb. Ze zijn het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van duizenden marketeers wereldwijd en behoren (bij ons in de marketingwereld) tot de algemene kennis.

Verspreiding van kennis

Waarom ik ze dan toch publiceer? Omdat ik mijn klanten wil helpen. En ik weet dat de verspreiding van kennis mijn klanten helpt, zelfs al heb ik die kennis niet altijd uit mijn eigen mouw geschud.

Deze meerwaarde is ook van toepassing op menig ander artikel van mijn hand, zoals ‘Leer in 10 minuten de basics van hyperpersonalisatie‘ en ‘9 belangrijke adviezen voor het schrijven van supersterke blogtitels‘. De waarde van deze artikelen zit in het feit dat ze kennis verspreiden, en niet in de originaliteit. Dat geldt ook voor tienduizenden artikelen die door andere marketeers worden gepubliceerd, in alle landen op aarde.

Mijn collega Chiele publiceerde laatst nog het kennisboek ‘De ultieme vergelijking van e-mailmarketingtools’, een uiteenzetting over mailingprogramma’s. Er zit (gelukkig!) in dit geval een flinke dosis eigen onderzoek in. Maar tegelijkertijd is veel informatie afkomstig uit externe bronnen die meer tijd, geld en data hebben voor grootschalig onderzoek. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Dat is de realiteit voor een communicatiebureau dat bestaat uit slechts acht brave, hardwerkende zielen. De grootse titel is tegelijkertijd eerder een knipoog en een grap dan een serieus statement. Natuurlijk is dit kennisboek niet de ultieme vergelijking van e-mailtools. Dat kan gewoonweg niet. Maar het is wel degelijk een nuttig boekje voor ondernemers die met e-mailmarketing willen beginnen. En dat is waar de meerwaarde zit van dit boekwerk, niet in de originaliteit ervan.

blije jongen

Bescheidener opstellen

Wat is er mis mee om de klant tegemoet te treden met de bescheiden boodschap: ‘Ik weet niet alles, en niet alles wat ik weet heb ik zelf bedacht, maar ik ben ervan overtuigd dat ik jouw bedrijf kan helpen groeien’?

Mensen zullen dit waarderen, is inmiddels mijn ervaring. Ik begon mijn carrière als marketeer in 2010 en sindsdien ben ik mij steeds bescheidener gaan opstellen. Dit heeft de volgende positieve gevolgen:

  • Ik heb minder gewetenswroeging, want ik hoef niet te bluffen tegen klanten (en met bluffen bedoel ik: liegen);
  • De projecten die ik aflever zijn van betere kwaliteit omdat ik eerder hulp durf in te schakelen van collega’s als  mijn eigen kennis tekortschiet (door je ego opzij te zetten zul je veel eerder je eigen tekortkomingen herkennen!);
  • Ik ben een stuk meer ontspannen omdat ik heb ingezien dat het écht niet nodig is om als marketeer van een kleinschalig Antwerps marketingbureau ieder stukje kennis te bezitten (hetgeen erg wordt gewaardeerd door mijn lieftallige vriendin, die mij voorheen iedere avond naar het computerscherm zag staren omdat ik meende dat de avonduren het geschikte moment waren om mij nóg meer in marketing te verdiepen).

Geloof mij, mensen weten dat jij, de marketeer, niet alles weet. En ze beseffen terdege dat jij niet de uitvinder van alle marketingtechnieken en -inzichten bent. Wanneer jij een zak heerlijke appels koopt bij de fruithandel verwacht je toch ook niet dat je fruithandelaar dat appelras zelf gecreëerd heeft? Welnee, dat hebben andere mensen gedaan – slimmere mensen, mensen met meer macht of geld, mensen met wetenschappelijke kennis. En daarmee is niets mis. Zolang de appel maar lekker is.

En zolang de resultaten maar goed zijn van jouw marketingwerk, is het helemaal niet erg dat jij niet degene bent geweest die linkbuilding heeft uitgevonden, of de abandoned cart mailing heeft bedacht, of hebt ingezien dat Google Ads automatisch een punt plaatst in je advertentie wanneer je die weglaat in je eerste tekstveld, waarmee je dus (heel nice!) een leesteken kunt besparen.

Je begrijpt dat ik een veranderd marketeer ben. En daarmee een veranderd mens.

Verandering op privégebied

Op dit moment in het verhaal vraag jij je als lezer mogelijk af waarom deze verandering is ingetreden. Daalden er engelen neer uit de hemel die mij vertelden dat ik een andere richting in moest slaan? Had ik bijna-doodervaring en zag ik aan het einde van de tunnel een bord waarop stond ‘Vincent, wees niet zo’n blaaskaak’?

Niets van dat alles. Mijn verandering op professioneel gebied begon met een verandering op privégebied.

Jarenlang probeerde ik richting mijn romantische wederhelften de schijn hoog te houden dat ik de perfecte man was. Ik zag het als mijn taak om mijn vriendinnen zo min mogelijk te belasten met mijn eigen mentale beslommeringen.

Ik schoof problemen voor mij uit in plaats van oplossingen te zoeken. Tegelijkertijd bouwde ik geen constructieve methodes op om confrontaties af te handelen, ongeacht of dat met een vriendin was of met de demonen in mijn kop (iedereen heeft ze, geef maar toe).

Het gevolg? Vrouwen leerden mij nooit echt kennen, want ik hield een groot deel van wat er in mij omging verborgen. En omdat ik mijn ware gevoelens ook richting mijzelf wilde verdoezelen, leerde ik ook mijzelf niet kennen. Met als gevolg dat ik weinig initiatief nam (of gewoon niet wist) hoe ik van mijzelf een stabielere, aangenamere, betrouwbaardere persoon moest maken.

Stephen Covey

De verandering begon nadat ik enkele jaren geleden het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap‘ (aff.) van Stephen Covey herlas. Ik had dit boek reeds onder ogen gekregen op de prille leeftijd van 21. Ik weet dat ik het boek toen al geniaal vond, en dat ik dacht: ‘Ja, dit is hoe ik mijn privéleven en zakelijk leven voor eeuwig en altijd sturing zal geven!’ Waarna ik dat vervolgens natuurlijk niet deed.

Ik ga in dit artikel niet te diep in op de inhoud van het boek, al zal ik verklappen dat Covey concreet advies geeft om doelen te bereiken, ongeacht of dat op persoonlijk of zakelijk gebied is. Ik wil duidelijk maken dat het een boek is dat tijdens de eerste leesbeurt al indruk op mij maakte, en een paar jaar geleden bij herlezen wederom voor een tsunami aan aha-momenten zorgde.

Met het verschil dat ik de wijsheid uit het boek deze keer daadwerkelijk begon toe te passen.

Ik nam de stap om mij open te stellen richting mijn huidige vriendin. Ik maakte haar deelgenoot van mijn ware angsten en hopen. We begonnen te praten over ervaringen uit mijn verleden. En raad eens? Ze rende niet in angst of afkeer weg, daarbij op cartooneske wijze een gat in mensenvorm achterlatend in het hout van de deur. Ze keek niet op mij neer omdat ik allesbehalve perfect ben. (Ja, alsof ze dat ooit had gedacht!)

Als gevolg van mijn openheid begon ook zij zich meer te openen. Mijn nieuwe manier van leven (ik klink nu als een hippie!) zorgde ook voor verandering bij haar. In de erop volgende maanden en jaren merkten we dat we beiden meer ontspannen werden, er waren minder conflicten tussen ons, en de conflicten die er waren hadden minder negatieve impact op onze gevoelens voor elkaar.

Zakelijk een beter mens worden

Aangezien deze nieuwe aanpak overduidelijk werkte voor mijn privéleven, begon ik mij af te vragen of ik ook op zakelijk gebied een beter mens kon worden. Raad eens? Natuurlijk kon dat.

Ik gaf mijn werk-ik een grondige analyse en concludeerde dat ik ook als marketeer trachtte over te komen als de meest perfecte, foutloze vent. Ik stak overdreven veel tijd in het vergaren van kennis over onderwerpen die maar marginaal relevant zijn voor mijn dagelijkse professie. (En zoals ik reeds vermeldde, resulteerde dit in een Vincent die ook in de avond door zijn werk was geobsedeerd.)

Wanneer ik merkte dat ik in een gesprek met een klant of collega een stukje kennis miste, loste ik dat op door te bluffen of op een ander onderwerp over te gaan. Dat terwijl er veel meer te winnen valt door op dat moment te zeggen: ‘Sorry, dat weet ik niet.’ Want de kans bestaat dat iemand anders in de kamer wél die kennis heeft en met je deelt. En als dat niet zo is, dan zoek je het op.

meisje-zonnebril geheim

Jezelf wijzer maken

Jezelf wijzer maken gebeurt nooit door jezelf wijs te maken dat je al wijs genoeg bent.

Sinds ik deze veranderingen heb ondergaan wantrouw ik iedereen die té foutloos wil overkomen. Alles wat neigt naar bluf neem ik kritisch onder de loep. En ‘growth gurus’ die beweren een ultiem geheim te kennen vallen daar zeker en vast onder.

Er zit een groot gevaar in mensen die beweren dat een bepaald resultaat kan bereikt worden op één snelle manier die niemand anders kent: als die ene manier niet (of niet genoeg) tot een goed resultaat leidt, is er geen back-upplan.

Terwijl iemand die simpelweg eerlijk zegt dat succes op eender welk vlak een optelsom is van oneindig veel individuele handelingen, overstapt op een andere methode wanneer de eerste manier niet werkt.

Geen ultieme methode

Er is geen ultieme methode. Voor geen enkele situatie.

Het succes van een bedrijf hangt af van 1001 factoren, die als puzzelstukjes in elkaar moeten vallen. Ondernemers kunnen onmogelijk ieder puzzelstukje zien. De stukjes liggen ongeordend op een hoop. Sommige zijn op de grond gevallen en moeten opgeraapt worden. Sommige puzzelstukjes zijn loodzwaar en kunnen onmogelijk door één persoon getild worden.

Een goede marketeer weet dat al deze puzzelstukjes bestaan en hun plek verdienen in het grotere geheel. Hij zal zijn best doen om de ondernemer te helpen met het optillen en goedleggen van die stukken.

Een slechte marketeer daarentegen denkt dat er een snelle methode is om een complexe puzzel op te lossen. Hij zal de ondernemer op het verkeerde spoor zetten, met als gevolg teleurstelling en geldverspilling.

Dit ultieme geheim bestaat niet

Ik heb bewust gekozen voor ‘Dit ultieme geheim om je bedrijf te laten groeien vind je nergens op het internet’ als naam van dit artikel. Ik wil de mensen lokken die warm worden van dit soort titels, want zij zijn degenen die moeten weten dat ze zulke boodschappen moeten wantrouwen. (Zoals ze alles moeten wantrouwen wat té makkelijk of té goed lijkt.)

Er is geen ultiem geheim. En al zou het er wel zijn, dan kunnen jij en ik er geen weet van hebben. Anders zou het immers geen geheim meer zijn.

Ook een ultieme truc om een bedrijf succesvol te maken zal je niet vinden. Ultieme trucs of makkelijke oplossingen bestaan niet – niet in de liefde, niet in de zakenwereld.

Vertrouw op het woord van iemand die zelf lange tijd aan de verkeerde kant van de lijn heeft gestaan.