Contentmarketing

It’s a match! 7 overeenkomsten tussen online daten en contentmarketing

0

Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige op het gebied van online daten. Al jarenlang ben ik op zoek naar die droomvrouw. Tinder, Happn, Bumble, Hinge, The Inner Circle en Badoo: ik heb ze allemaal geprobeerd. Helaas zonder blijvend succes. Wat ik ondertussen wel leerde, is dat datingapps en contentmarketing nogal op elkaar lijken. In dit artikel deel ik de overeenkomsten.


De populariteit van de datingindustrie gaat door het dak. The Inner Circle, Happn en Tinder: ze kwamen allemaal met positieve cijfers in 2020.

Swipe verdienen

Online daten is meer dan een vleeskeuring. Je bent je eigen merk en je wil, nee, je moet die swipe naar rechts verdienen. Daarvoor zijn verschillende elementen belangrijk: tekst, beeld, maar uiteindelijk ook een juiste call-to-action. Het lijkt wel contentmarketing! Deze zeven tips voor mijn dateleven kan ik ook gebruiken als redacteur.

1. Houd het kort en bondig

Op je datingprofiel moet je in één of twee zinnen de aandacht trekken van je potentiële droompartner. Uniek, eerlijk, persoonlijk, humoristisch en positief zijn kernwoorden die ik uit tips van een datingcoach haal.

‘Tafeltenniskampioen camping Beau Rivage 2005/2006’ wordt het. Daar spreekt humor uit, het vertelt wat over mij (kampeerder en sportief), het is uniek en bondig.

Wie kent ‘Even Apeldoorn bellen’ niet?

Ook bij contentmarketing trek je de aandacht door kort en krachtig te zijn. Neem ‘Even Apeldoorn bellen’. Wie kent deze slogan niet? Qua authenticiteit is de Belastingdienst een goed voorbeeld: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ En die oude klassieker van Bolletje: ‘Daar zou ik weleens een beschuitje mee willen eten.’ Probeer de aandacht te trekken door te laten zien wie jij bent.

2. Laat zien wie je bent

Foto’s zijn enorm belangrijk op de datingapps. Gelukkig hoef je niet op zoek naar het perfecte plaatje. Uit een artikel van tijdschrift Glamour trek ik opnieuw de conclusie: laat zien wie je bent.

Ik selecteer zes foto’s, die mij in allerlei verschillende hoedanigheden laten zien. Tennissend, maar ook tussen mijn vrienden.

Authentiek zijn

Mijn collega Saskia Beers schreef al eens een artikel over de juiste fotografie voor je merk. Ook zij verkiest authenticiteit boven een te gepolijst beeld. We onthouden een merk beter als het gekoppeld is aan een individu. Het liefst eentje met een minder aantrekkelijk gezicht. Kies dus voor spontaan! Zo gaf Harry Piekema Albert Heijn weer een aardige uitstraling.

3. Speel het algoritme uit

Datingapps hebben hun eigen algoritmes. Tinder werkt bijvoorbeeld met een aantrekkelijkheidsscore. Ik zie vooral potentiële matches met een soortgelijke score. Zo is de kans groter dat ik iemand tegenkom die bij mij past.

Optimaliseer je content

Ook als contentmarketeer zoek je klanten die bij jouw merk passen. Het is belangrijk dat je bepaalt wie jouw doelgroep is, voor je content gaat maken. Wat zijn de behoeften? Hoe speel je daarop in met je content? Welke tone of voice en taal gebruik je? En via welk kanaal is jouw doelgroep het best te bereiken?

Met geoptimaliseerde content scoor je goed binnen de algoritmes van zoekmachines en sociale media. Denk daarbij aan zoekmachineoptimalisatie.

4. Like op het juiste tijdstip

Er is inmiddels flink wat bekend over het gebruik van datingapps. Zo weten we dankzij een onderzoek van het Britse softwarebedrijf Reincubate wanneer welke doelgroepen swipen. De zaterdagavond blijkt het populairst voor mijn ‘doelgroep’: vrouwen van tussen de 25 en 34 jaar.

Als contentmarketeer kun je jouw content ook zorgvuldig plannen. De statistieken van de verschillende social media laten zien wanneer deze platformen het drukst bezocht worden. Kijk wanneer jouw doelgroep online is en post dan je content.

5. Schrijf een pakkende openingszin

Yes, ik heb een leuke match aan de haak geslagen! Maar wat nu? Met mijn eerste zin kan ik deze ontluikende romance maken of kraken. Belangrijke tips uit het tijdschrift Viva: niet meer dan achttien woorden gebruiken, je match aanspreken bij zijn of haar naam en vragen stellen. Datingapp The Inner Circle helpt gebruikers een handje.

Accepteer cookies

Ik ga voor: ‘Hey Julia, wat een leuke foto bij dat concert! Wie is je favoriete artiest?’

Verleid je lezers

Als contentmarketeer is het zaak je lezers te verleiden met je eerste zin. Geef ze het gevoel: je bent hier op de juiste plek. Dat kun je doen door een probleem te schetsen dat bij je doelgroep leeft en gelijk de oplossing te geven in je intro. Of alvast een samenvatting van wat de lezer in jouw tekst kan vinden te geven. Een prikkelende anekdote kan ook goed werken! In dit artikel lees je vier formules voor een pakkende inleiding.

Houd je intro in ieder geval kort en bondig. En spreek je lezer direct aan, bijvoorbeeld door ‘jij’ of ‘u’ te gebruiken.

6. Houd de interesse van je crush vast

Is het gesprek op gang gekomen? Dan volgt misschien wel de grootste uitdaging: hoe houd ik de interesse van deze spetter vast? Belangrijk advies van datingsite Pepper: kom niet wanhopig over, maar reageer ook weer niet te weinig.

Deel niet te veel

Ik stuur niet te veel berichten, maar stel wel regelmatig een vraag en vertel wat over mezelf.

Ook voor de datingmarkt geldt: kwaliteit boven kwantiteit.

Net als op de datingsapps wil je ook als contentmarketeer niet te veel berichten delen. Daarmee wek je irritatie bij je publiek, in plaats van dat je jouw merk promoot. Het is wel goed om een band op te bouwen met jouw doelgroep. Laat met relevante content zien wie jij bent, wat jouw missie is en ga het gesprek aan.

Zowel voor de datingmarkt als contentmarketing geldt: kwaliteit boven kwantiteit. De vraag die je jezelf steeds moet stellen is: heeft dit bericht toegevoegde waarde? Voor de meeste kanalen geldt een maximum van twee posts per dag, Twitter en Pinterest zijn uitzonderingen volgens dit onderzoek van Blog2Social.

7. Ga voor een duidelijke call-to-action

We naderen het moment suprême: ik ga mijn match op date vragen. Volgens een onderzoek van Tinder kun je dit het best twee tot zeven dagen na de gespreksopener doen.
Ik stel voor uit te zoeken of onze virtuele klik ‘in het echt’ overeind blijft. Met een wandeling, inclusief koffie to go.

Heb je als contentmarketeer een band opgebouwd met je doelgroep? Dan wil je overgaan tot conversie. Dat doe je via een call-to-action, vergelijkbaar met mijn vraag om op date te gaan. Belangrijk is dat deze duidelijk is. Misverstanden kunnen we in deze fase niet gebruiken. Geen ‘klik hier’, maar ‘ontvang direct ons gratis e-book’ of ‘vraag nu een offerte aan’. Woorden als ‘nu’, ‘direct’ en ‘vandaag’ werken goed, net als het benadrukken van de voordelen voor de lezer.

En ja, ze stemt in! Op naar, hopelijk, een onuitwisbare indruk die beklijft. En een duurzame relatie tussen het merk en ‘de klant’.