Content

Wat journalisten willen: 7 tips voor een grotere kans op publicatie

0

Jij weet goed wat je wil van een journalist, namelijk: gratis publiciteit. Maar wat wil een journalist van jou? Deze zeven tips van journalisten vergroten je kans op publicatie en een goede relatie met de pers.

Verplaats je eens in een journalist. Zij krijgen namelijk elke dag, de hele dag door, een bombardement van persberichten in hun mailbox. Daarom is het belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met een journalist. Als je de zeven tips in dit artikel opvolgt, dan staan journalisten vaker open voor jouw content. Zo bouw je met succes een relatie met de pers op.

Deze tips komen tot stand op basis van een rapport van Cision, dat onderzoek deed onder zo’n 3000 journalisten in vijftien landen.

1. Doe je huiswerk

Een persbericht is bedoeld voor een specifieke doelgroep, zoals IT’ers of managers. Uit het Cision-onderzoek blijkt dat 61 procent van de journalist het heel belangrijk vindt dat je je doelgroep kent. Zorg dat je niet alleen weet wie je doelgroep is, maar zorg ook dat je begrijpt wat nu relevant is voor deze groep.

Dat blijkt niet altijd te lukken. 99 procent van de berichten zou afkomstig zijn van mensen die geen idee hebben waar de betreffende journalisten over schrijven. Check dus voor je een journalist mailt, wie jouw doelgroep is en wat zij nu relevant vinden en of deze specifieke redacteur hier ook over schrijft. Verdiep je dus in het werk van de journalist die je benadert.

2. Loop vooruit op het nieuws

Voor een journalist is het van belang te schrijven over actuele en interessante gebeurtenissen die de doelgroep graag volgt. Zorg dus dat jouw persbericht hierop aansluit. Door monitoringtools te gebruiken kun je zien wat de meest recente trends zijn voor jouw doelgroep.

Pas je persbericht aan op deze trends, zodat jouw content relevant en actueel is. Dit vergroot de kans op publicatie, want het zijn deze trends die journalisten willen verslaan.

Datacenter-bedrijf Equinix haakte bijvoorbeeld goed in op de Pokémon-app. Het bedrijf wist uit te leggen waarom de app destijds illustratief was voor de opkomst van AR. Het bedrijf maakte slim gebruik van een hype, om een relatief complex product (cloud computing) over het voetlicht te brengen.

Voorbeeld van nieuwsitem dat inspeelt op de behoeften van journalisten.

3. Zorg voor een goede timing

Je wil natuurlijk de kans op publicatie zo groot mogelijk maken. Maak daarom gebruik van een goede timing. Je zal het vast wel herkennen: een mailtje dat om 17:00 uur binnenkomt pak je minder snel of serieus op dan een mailtje dat je om 09:00 uur binnen ziet komen.

Journalisten zijn net mensen, die werken net als jij en ik. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de journalisten het liefst een persbericht ontvangt op maandag. De sweetspot qua tijdstip is tussen 8:00 en 12:00 uur.

4. Heb geduld voor een follow-up

Als je een relevant en goed voorbereid persbericht hebt ingediend (met de juiste timing) is het vervolgens een kwestie van geduld hebben. De meeste journalisten zeggen tussen de twee á drie dagen, soms zelfs langer, nodig te hebben om een persbericht te bekijken.

Als je een follow-up wil sturen, wacht dan een dag of vier.

Als je dus een follow-up wil sturen, wacht dan een dag of vier. Anders kom je al snel opdringerig over. Dat helpt niet mee bij je kans op publicatie, want het zorgt alleen maar voor irritaties. Weer hierbij ook niet dwingend, maar informeer alleen of het bericht in goede orde ontvangen is, er vragen zijn en/of je ergens mee kunt helpen.

5. Plan je nieuws

Het is voor jou fijn om een relatie aan te gaan met een journalist, maar andersom is dat ook zo. Heb je een PR-agenda waarop perscampagnes of PR-stunts gepland staan? Stuur deze dan mee met je persbericht.

Door je nieuws te plannen en delen, heeft een redacteur een voorsprong op zijn concurrentie. Zo ziet een journalist dat je voor een langere tijd in zee wil gaan. Dit is voordelig voor beide partijen en verhoogt daarom ook de kans op publicatie of een relatie met journalisten.

6. Voeg multimedia toe

Naast een creatief en relevant persbericht is het nodig om ook ondersteunende multimedia te delen met journalisten. De kans op publicatie neemt hierdoor flink toe. Ruim 82 procent van de journalisten geeft aan graag een afbeelding te ontvangen bij een persbericht.

Er zijn ook andere vormen van multimedia die je mee kunt sturen. Misschien heb je recentelijk een post op social media geplaatst die goed aansluit bij je persbericht, of heb je ondersteunende infographics? Ook dit draagt bij aan een hogere kans op publicatie. Soms is de infographic zelfs de aanleiding tot een publicatie, zoals het geval was bij Orderchamp. In onderstaande afbeelding deelt de startup veel kennis over bestelgedrag op Black Friday.

Voorbeeld van een infographic als multimedia bij je persbericht voor journalisten.

7. Geef ze wat ze willen

Een relatie werkt het beste als je elkaar geeft wat je wil. Jij wil een publicatie in de media, maar wat wil de journalist? Je kunt helaas geen gedachten lezen, dus is onderzocht wat journalisten het liefst ontvangen. Dat is:

  • 78 procent geeft aan dat persberichten voor hun de hoogste nieuwswaarde hebben.
  • 68 procent geeft aan dat researchrapporten zoals trends, ontwikkelingen en data uit de markt te willen ontvangen.
  • 45 procent van de journalisten wordt graag uitgenodigd voor (pers)evenementen.
  • 43 procent geeft aan ideeën te willen ontvangen voor storytelling, denk hierbij vooral aan een interview.

Helpen deze tips je op weg? Of mis je nog goede tips om met PR aan de slag te gaan? Laat het me weten in de comments!