Communicatie

Krachtig overkomen voor een camera: 5 tips!

0

Meetings, presentaties en interviews gaan tegenwoordig steeds vaker via de cameralens. Maar via een camera communiceren is toch heel wat anders dan face-to-face. Ik sta dagelijks voor de camera en geef je 5 tips om jouw boodschap krachtig over te brengen.

Het komt voor de meeste mensen niet vanzelf: ontspannen en zelfverzekerd voor de camera staan. Je boodschap duidelijk overbrengen in een virtuele omgeving voelt anders. Vaak vergeten mensen in de cameralens te kijken en expressie en lichaamstaal te gebruiken. En daardoor wordt de communicatie een stuk minder krachtig.

Net als met communicatie in ‘real life’ draait het vaak niet om de precieze woorden die je gebruikt, maar met name HOE je iets vertelt. Ik geef je daarom graag 5 praktische tips die je meteen kunt toepassen op hoe je overkomt in virtuele meetings, video-interviews en livestreams.

Accepteer cookies

1. Gebruik de kracht van lichaamstaal en expressie

In videomeetings en livestreams zijn we vaak enorm gefocust op de inhoud van het gesprek, maar vergeet je niet ook juist de non-verbale communicatie? Tijdens reguliere gesprekken doen we het vaak automatisch: een vriendelijke glimlach en simpelweg oogcontact maken, of met je handen spreken. Maar voor een camera valt dit vaak weg. Vergeet dus niet:

 • In de cameralens te kijken om oogcontact te maken. Juist tijdens momenten dat je iets duidelijk wil overbrengen.
 • Af en toe te glimlachen. Ook als je niet aan het woord bent kun je met gezichtsexpressie non-verbaal reageren op wat er wordt gezegd.
 • Een open houding te houden. Zit bijvoorbeeld niet met je armen over elkaar, achterover geleund, maar juist met je armen open en met je lichaam naar voren geleund.

2. Kom krachtig over met je stem

Een van de beste instrumenten die je bezit? Je stem! Je kunt juist met goed gebruik van je stem de aandacht trekken, de aandacht houden, en een boodschap goed overbrengen.

Het zit dus vaak niet in de precieze woorden die je gebruikt, maar hoe je iets vertelt. Bij goed stemgebruik blijf je als luisteraar geboeid, en komt de boodschap echt binnen. Dit zit ‘m meestal in variatie in stemgebruik:

 • Varieer in tempo en volume. Spreek soms sneller, en bij echt belangrijke stukken juist langzaam. Laat het spreektempo ook afhangen van het tempo van de meeting en/of het interview. Pas je tempo aan op een ander.
 • Lagere stemmen komen vaak duidelijker en krachtiger over. Ben je zenuwachtig en spreek je hoog? Probeer dan rustig adem te halen en juist met een lage stem (vanuit je onderbuik) te spreken.
 • Zorg voor de juiste intonatie: een afwisselende melodie in je stem. Een monotoon verhaal is erg lastig om de aandacht bij te houden. Bedenk van tevoren op welke woorden je echt graag nadruk wil leggen.
 • Wees niet bang voor stiltes. Het kan enorm goed werken om juist nadat je iets belangrijks zegt, even stil te zijn. Dan komt de vorige zin extra binnen.

3. Zo kom je energieker over

Regelmatig krijg ik te horen dat ik een ‘fijne energie’ heb voor de camera. Toch voel ik me lang niet altijd vol energie. Als ik moe ben, of eigenlijk weinig zin heb in een video-meeting, probeer ik van tevoren in de juiste modus te komen. Ik probeer dan m’n energie-level op te krikken, zodat ik wel duidelijk overkom voor een camera. Dit zijn een aantal manieren hoe je dat kunt doen:

 • Wees je van tevoren bewust van hoe je je voelt. Heb je zin in deze meeting, livestream of interview? Of heb je er geen zin in, en voel je je misschien moe?
 • Als ik me moe voel, probeer ik even kort iets te doen waar ik energie van krijg: ik zet 1 minuut een tof muziek nummer op, of ik doe 20 seconden jumping jacks. Twee minuutjes buiten zijn kan ook enorm helpen.
 • Daarnaast ben ik me bewust van de eerste 10-20 seconden van de meeting: juist dan probeer ik me extra bewust te zijn van een open lichaamshouding, expressie, en een warme glimlach. Als de eerste 20 seconden goed gaan, gaat de rest meestal ook een stuk beter!

4. Gestresst of zenuwachtig? Tips om rustiger te worden

In de eerste paar minuten van een livestream, voel ik altijd spanning. Ik ben me dan vaak heel erg bewust van wat ik zeg en hoe ik het zeg. Herkenbaar? Door de jaren heen heb ik verschillende manieren gevonden om om te gaan met zenuwen voor de camera. Een aantal op een rijtje:

 • Voel je de zenuwen door je lijf gieren? Ga staan, laat je voorover vallen, en laat alles even ‘los.’ Eventjes ondersteboven hangen en rustig ademhalen kan me enorm helpen. Ik doe dit soms 20 seconden, en soms wel 2 minuten.
 • Wat ook enorm kan helpen, voordat de camera aan staat: gaan staan met je armen op je heupen of juist wijd omhoog in de lucht. Deze ‘power posewordt in veel beroepen gebruikt om zelfverzekerd over te komen.
 • Wees je ervan bewust dat bijna iedereen (met name aan de start) zenuwen heeft. Gun jezelf dus de tijd om even te landen.

5. Oefen, oefen, oefen

Hoe zorg je ervoor dat je krachtig spreekt, zelfverzekerd overkomt, en dat je boodschap duidelijk aankomt bij de kijker(s)? Met name door dit heel veel te oefenen. De enige echte manier om alle bovenstaande tips echt onder de knie te krijgen: geef jezelf de tijd.

Ik heb zelf heel veel geleerd door juist fouten te maken, ik heb veel bloopers gemaakt tijdens live nieuws op Amerikaanse televisie, ben enorm zenuwachtig geweest tijdens opnames, en de zenuwen gierden door m’n lijf tijdens het spreken op events.

Ben je dus zenuwachtig, kom je een beetje ‘awkward’ over? Dat is echt heel normaal. Blijf het doen, en sta jezelf toe om te experimenteren en fouten te maken. Want zo leer je het echt!