How to

Het ideale persbericht: 5 tips van de journalisten die ze (niet) lezen

0

Bij het sturen van een persbericht wil je natuurlijk dat journalisten iets met het nieuws doen. Maar waar kijkt een journalist naar bij het beoordelen van het persbericht? Zijn er randvoorwaarden om de kans op publiciteit te vergroten? Hoe zorg je ervoor dat je persbericht journalist-proof is? Ik vroeg drie journalisten wat zij belangrijk vinden bij het lezen van een persbericht en wat bij hen meespeelt in de keuze om een persbericht überhaupt te lezen.

Spoiler alert: journalisten hebben het druk

En dat heeft effect op de manier waarop zij een persbericht beoordelen. Wat mij ook al snel duidelijk werd, is dat deze drukte gedeeltelijk komt door het grote aantal persberichten dat ze op een dag ontvangen. Dit varieert van 7 tot 21. En dan moet jouw bericht maar net opvallen.

Met de volgende tips vergoot je de kans dat je persbericht wordt opgepakt, door journalisten op hun wenken te bedienen. Doe er je voordeel mee!

Tip 1. Deadlines en overkill: opvallen en persoonlijke benadering

Omdat journalisten per dag veel persberichten ontvangen, lukt het ze niet deze allemaal te openen. En zonder dat de journalisten je persbericht openen is de kans op publicatie wel héél klein. Zorg er daarom voor dat je opvalt in de mailbox van de ontvanger. De eerste woorden bepalen of de journalist op je persbericht klikt of niet. Deze woorden moeten de relevantie dekken, maar ook de interesse wekken.

Wat daarbij kan helpen is een persoonlijke begeleidende mail. De journalisten die ik sprak gaven aan dat ze bij persberichten met een persoonlijke aanhef eerder geneigd zijn om te klikken. Ze zeiden dan het gevoel te krijgen dat er moeite in is gestoken en minder alsof het een algemeen persbericht is dat bij honderden journalisten in de mailbox belandt. En dat gevoel geven aan journalisten, dat is belangrijk.

Tip 2. Hou de aandacht van de journalist vast

Wat is het nieuws? Wat kan de journalist verwachten in de rest van het persbericht? Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet: een sterke lead schrijven. Een lead is de eerste alinea in een persbericht, waarin basisinformatie staat als wat, wanneer, wie, waar, waarom en hoe. Als de journalist je persbericht heeft geopend, moet je zijn of haar aandacht bij het nieuws zien te houden. Een korte en krachtige lead is daarbij essentieel. Alle relevante informatie moet je hierin terug kunnen vinden. Journalisten geven aan vaak de aandacht al te verliezen in de lead, doordat deze niet duidelijk of te omslachtig is.

Tip 3. Time je persbericht goed

Juist omdat journalisten weinig tijd hebben, moet je ze tijd geven om iets met het persbericht te doen. Bij het versturen van een persbericht kun je daarop inspelen door op je timing te letten. Gaat het om nieuws van de volgende dag? Dan ben je te laat als de journalist toevallig een drukke dag heeft. Daarbij blijven journalisten mensen met een weekend en avonden waarop ze leuke dingen doen.

Op vrijdagmiddag een persbericht sturen, kan dus betekenen dat deze pas op maandagochtend wordt gelezen. Journalisten gaan vervolgens op maandagochtend aan de slag met ander nieuws, omdat jouw persbericht inmiddels outdated is. Kortom: niet doen!

Check daarnaast (school)vakanties, feestdagen en andere belangrijke evenementen om zeker te zijn dat je de journalist bereikt. Speelt het Nederlands Elftal de halve finale van het EK? Dan zit niemand te wachten op jouw nieuws, al is het waarschijnlijk nog zo interessant. Wel bieden bijzondere dagen haakjes voor je persbericht. Als je van plan bent begin oktober een persbericht te sturen over de geboorte van een nieuwe ijsbeer, doe dat dan op 4 oktober (Dierendag). Kortom, timing is op meerdere manieren essentieel voor de kans dat een journalist met je persbericht aan de slag gaat!

Bureau met computerscherm met e-mailprogramma ter illustratie van binnenkomend persbericht

Tip 4. Hou rekening met het type journalist

Er zijn verschillende soorten journalisten. De één neemt persberichten direct over, de ander wil er verdiepend mee aan de slag. Het is belangrijk om met beide types rekening te houden.

Zo vinden verdiepende journalisten het fijn als je werkt met een embargo. Voor hen is dan duidelijk wanneer het nieuws naar buiten komt, waardoor er een tijdsindicatie is van hoe lang ze hebben om een eigen insteek te verzinnen. Ze krijgen dus graag de tijd om met het nieuws aan de slag te gaan, terwijl ze niet te laat willen zijn doordat het nieuws al overal bekend is. Voor verdiepende journalisten is een persbericht eerder een teaser dan een nieuwsbericht.

Eén van de journalisten zei over verdiepende journalistiek:

Ik heb niet graag dat er te veel informatie wordt gegeven in een persbericht, maar liever handvatten die mij triggeren. Van alles wat in een persbericht staat weet ik: dat is bekend bij iedereen. Die handvatten helpen mij de verdiepende slag te maken.

Maar ook als je de journalist wil bereiken die persberichten direct overneemt, is het belangrijk daar rekening mee te houden. Bij hen is het van belang dat alle informatie wél in het verhaal staat. Hou dus rekening met het type journalist en speel daarop in met de inhoud van je persbericht.

Tip 5. Kies voor een eenvoudige lay-out

Vind je je persbericht er saai uitzien? Lekker bezig! De journalisten die ik sprak waren het unaniem eens: hoe simpeler de lay-out, hoe beter. Niet volgooien met foto’s, geen rare kleurtjes en niet te ingewikkeld met tekstblokken. Het vervelendst voor een journalist is een gebrek aan overzicht en als er gezocht moet worden naar informatie.

In het kader van tip 2 (hou de aandacht van de journalist vast) is het ook belangrijk dat een journalist niet hoeft te scrollen in het persbericht, want dat is een moment dat deze kan besluiten weg te klikken. Voeg ook kopjes toe zodat de journalist na het lezen van de lead meteen kan zien waar welke informatie staat.

Daarbij is het onhandig als de ontvanger in de mail nog moet doorklikken voor het persbericht, want ook dan raak je de aandacht kwijt. Wat wél goed werkt is het toevoegen van het persbericht als Word-document, zodat journalisten deze makkelijk kunnen kopiëren.

Conclusie: eigenlijk hebben journalisten nooit tijd. Maar met bovenstaande tips help je journalisten door hen tijd te geven of juist door hen tijd te besparen. En daar help je uiteindelijk natuurlijk vooral jezelf mee! Heb je iets gehad aan deze tips? Of ben jij een journalist en denk jij: hier heb ik nog wel iets over te zeggen? Laat het gerust weten.