Social media

Wat vindt de consument van social commerce? Cijfers & inzichten voor 2022 [infographic]

0

Platformen als Facebook, Instagram en Pinterest zijn niet alleen een leuk tijdverdrijf om content te delen of met elkaar te communiceren. Ze worden ook gebruikt om producten of diensten te kopen. Zeker de afgelopen twee jaar heeft social shopping (of social commerce) een enorme groei doorgemaakt door de coronasituatie en lockdowns. Hoe populair zijn social media om in te zetten als verkoopplatform? En wat zijn ervaringen van consumenten? Tijd voor een onderzoek.

Afgelopen december heeft The Influencer Marketing Factory een survey uitgezet onder 1.000 Amerikaanse consumenten om hen te vragen naar hun ervaringen op het gebied van social commerce. Een samenvatting van de resultaten zijn visueel verwerkt in de onderstaande infographic. Ondanks dat de feiten en cijfers gebaseerd zijn op de ervaringen in de Verenigde Staten, maakt dit het onderzoek niet minder interessant.

Voordat ik een aantal resultaten uitlicht, is het goed om te weten hoe de onderzoekers social commerce precies gedefinieerd hebben. Hiermee wordt het proces van een product (of dienst) kopen via een een socialmediaplatform verstaan. Dus niet de aankoop van een product op een website van een bedrijf waarop je terecht bent gekomen via een doorverwijzing op bijvoorbeeld Facebook.

Wat zijn de favoriete producten?

In het onderzoek geeft iets meer dan de helft van de respondenten (57 procent) aan een aankoop te hebben gedaan tijdens een live stream op een socialmediaplatform. En 29 procent geeft aan wekelijks een aankoop via social media te doen. 24 procent koopt zelfs meerdere keren per week een product of dienst via social media. Favoriete producten die via social commerce worden verkocht zijn kleding (22 procent) en persoonlijke verzorings-/schoonheidsartikelen (15 procent).

Wil je meer conclusies lezen over de ervaringen van social commerce? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Infographic social commerce

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day.