Social media

De 5 grote metaverse-uitdagingen & hoe we daarmee omgaan

0

Column – Er gaat geen week voorbij zonder een nieuwe aankondiging van de tech-giganten op een metaverse, zonder een recordinzamelingsactie of zonder een groot merkinitiatief. We zijn getuige van een investeringswedloop om de vele toepassingen in te zetten die toegang krijgen tussen de fysieke en virtuele wereld. De nieuwe industriële uitdaging op het gebied van elektronica en halfgeleiders is net zo strategisch als de softwaredimensie.

De metaverse verstoort alles: manieren van werken, consumptie, industriële toepassingen, entertainment, geneeskunde, onderwijs, liefdesrelaties… Deze toepassingen, uitgebreid met augmented reality, ontwikkelen zich in een nieuwe vorm die zich buiten de bestaande territoriale grenzen begeeft. Verschillende metaversums zullen naast elkaar bestaan en met elkaar samenwerken, volgens de wil van fabrikanten en onder druk van consumenten.

Dit levert uitdagingen voor overheden op en leidt tot een nieuwe soevereiniteitskwestie.

Vijf instrumenten van soevereiniteit moeten worden heroverwogen

1. Digitale identiteit van avatars

Ten eerste de digitale identiteit van avatars. Wat wordt het beleid? Worden onze avatars uitgerust met een identiteitskaart, zonder de mogelijkheid van anonimiteit? Willen we dat grenzen bepaalde wetten van de fysieke wereld respecteren? Komt er een vorm van regulering? Gaan we verslavend gedrag opsporen?

2. Valuta en NFT’s

Ten tweede, valuta en NFT’s. Zal het mogelijk zijn om geld te creëren? Moet de Europese Centrale Bank (ECB) de invoering van de e-euro versnellen? Zullen Amerikaanse stablecoins domineren? Welke regulering van de strijd tegen het witwassen van geld en andere fraude zal moeten worden ingevoerd?

3. Bescherming gegevens

De derde kwestie is de bescherming van onze gegevens, nu in 3D. Te beginnen met ons lichaam. De vermenigvuldiging van sensoren vormt de kern van de meeslepende ervaring en zal onze emoties vastleggen. Het is oneindig veel krachtiger dan een verbonden horloge uit 2010. Het gebruik in termen van reclame of gezondheid is anders dan tot nu toe.

4. Definitie intellectueel eigendom of jurisdictieterritorialiteit

De vierde kwestie gaat over de definitie van intellectuele eigendom of jurisdictieterritorialiteit, om illegale activiteiten, geschillen, agressies en conflicten op te lossen. Is de nationaliteit van de individuen gekoppeld aan de avatars? Of is het de eigenlijk de 51e Amerikaanse staat?

5. Strijd rond culturele codes

Tot slot de laatste, maar even beslissende kwestie: de nieuwe strijd rond culturele codes. Een nieuwe collectieve en culturele verbeelding, geïnspireerd door gaming, net zo krachtig als die van Hollywood, is in opkomst. Gevormd door nieuwe niet-Europese markers zoals “Street art”, “Californische cultuur” of zelfs “K-Pop”.

Digitale toekomst veroveren een deel van de waarde

We kunnen ons gemakkelijk de positionering van de drie grote geopolitieke blokken voorstellen: een verlangen naar controle in China met de waarschijnlijke creatie van een ecosysteem geïsoleerd van de wereld, een publiek/private afstemming in de Verenigde Staten en een Pavloviaanse prioriteit voor regulering in Europa.

Afgezien van herstelplannen en klimaatvisies roepen de concept-Europese richtlijnen over digitaal echter nauwelijks onderdompeling op en negeren ze het centrum van de digitale toekomst. Dit terwijl deze nieuwe wereld een deel van de waarde gaat veroveren, althans evenredig met de tijd die we daar zullen doorbrengen.

Soevereiniteit en beschaving nieuwe normaal in de metaverse

Laten we beginnen met een groot Europees 3D-trainingsprogramma om te voorkomen dat er een tekort aan vaardigheden en massale financiering voor projecten is om fysieke werelden te kunnen digitaliseren. Er is een dringende nood aan het uitrekken van aanzienlijke cultuurbudgetten. Waarbij we onze Europese sterke punten zoals onze musea, muziek en onze culturele voorstellingen kunnen monteren en etaleren. Maar ook om het “werk van morgen” opnieuw uit te vinden met meer mogelijkheden in deze virtuele zakelijke wereld.

De metaverse zal een kwestie zijn van soevereiniteit en … beschaving.