Content

10x populair: tech-trends, de krappe arbeidsmarkt & social-spoedjes

0

“Bijna net zoveel vacatures met minder geld”, dat is de slogan voor de arbeidsmarkttrends van 2023. Maar naast krapte op de arbeidsmarkt, kan er ook nog wel het een en ander verbeterd worden aan vacatureteksten. En hoe rekenen we nou eindelijk af met collega’s die met spoedjes komen die je op social media moet plaatsen? Dit – en meer – lees je in de top 10 bestgelezen Frankwatching-artikelen van de maand september.

1. Werkgevend Nederland heeft ook in 2023 een vet probleem [arbeidsmarkttrends]

We hebben dit jaar allemaal wel gemerkt dat de krapte op de arbeidsmarkt nog meer is toegenomen. De personeelstekorten lopen op, maar hoe ziet het eruit voor 2023? Wat kan HR en recruitment doen? En gaat het cv in de prullenbak? Arjan Elbers geeft een terugblik én kijkt vooruit naar het komende jaar. En dat levert ook interessante discussies op:

“Over het algemeen herken ik wat je zegt. Toch zien wij in onze business dat er weer meer senior kandidaten beschikbaar komen in de markt. En er lijkt over het algemeen ook minder behoefte te zijn aan interim kandidaten. Interessant is om te zien wat de vacaturegraad in Q3 gaat doen. Zet de iets teruglopende trend door?”

“Het cv zie ik nog niet 1-2-3 verdwijnen als ik kijk naar alle online platformen die er nu zijn. Daar is de vraag naar cv echt nog standaard.”

Vrouw in leegstaand kantoor.

2. Dit zijn dé 5 missers in vacatureteksten

Veel bedrijven zoeken dus personeel. Maar hoe schrijf je goede vacatureteksten om dat personeel mee te vinden? Helaas maken copywriters die deze opdracht krijgen nog vaak een aantal grote fouten. Nicol Tadema deelt in dit artikel 5 missers die ze veel tegenkomt… en hoe het beter kan. Via de reacties geeft ze ook nog een voorbeeld dat ze inspirerend vindt: “Als ik nu 1 partij moet noemen waar ik over het algemeen wel enthousiast van word, dan is dat careers.bol.com. Bol.com besteedt duidelijk en consistent aandacht aan de vacatures en hebben een sterk format (ik ben fan van ‘3 redenen waarom dit (n)iets voor jou is’). Mijn enige kanttekening zou zijn: soms is less more.”

Mevrouw in spagaat door vacatureteksten.

3. Socialmedia-teams opgelet: 3 gouden regels om af te rekenen met spoedjes

‘Of je dit bericht even op social media kunt plaatsen? Het is een SPOEDJE! 🙂 De foto en (beperkte) input vind je in de mail. En graag op alle kanalen plaatsen voor zoveel mogelijk bereik… Alsjeblieft en dankjewel.’ Wil je ook eindelijk af van ad hoc communicatie via social media en wil je juist meer impact? Reken dan af met spoedjes en zorg voor een goed proces in je organisatie, waarin jij beter kunt adviseren. Dit artikel van Irfan Fiets helpt je op weg!

4. Iedere dag op LinkedIn posten? Dit levert het op

Elke dag posten op LinkedIn, wat levert dat nou op? Kim deed in de maand augustus een experiment en zag het bereik en engagement stijgen. Wat leerde ze van het maken van al die posts? Ze deelt haar ervaringen en lessen.

Impressies LinkedIn

5. 8 essentiële metrics voor social media

Je bent lekker druk met het posten op social media. Maar hoe meet je nou of je social strategie werkt? Met behulp van het see-think-do-care-model van Google kun je belangrijke metrics vaststellen die je houvast geven. In dit artikel vind je er acht.

like metrics social media

6. Starten met online marketing is geen stageopdracht

Is het aannemen van een stagiair het gouden ei om een goede basis te leggen voor de marketingfunctie? Christiaan Slierendrecht helpt je uit de droom.

“Online marketing is niet iets wat je ‘erbij’ doet. Het is onderdeel van het kernproces marketing. En online marketing is steeds meer een business driver geworden als je als bedrijf de komende jaren nog concurrerend willen blijven.”

Collega's bespreken online marketing achter laptop

7. Gartner voorspelt: 3 tech-trends waar je de komende jaren niet omheen kunt

Web3, AI-adoptie en digital humans: in welke fase bevinden deze innovaties zich? Met welke technologieën moet je serieus rekening houden? 3 opvallende tech-trends staan centraal in de nieuwste Hype Cycle van Gartner. We praten je in dit artikel bij.

Hype Cycle 2022 van Gartner.

8. Positioneer je als expert, zonder jezelf op te hemelen [4 stappen]

Hoe hemel je jezelf niet op, maar positioneer je je wel als expert? Met deze 4 stappen voor storytelling zet je jezelf als thought leader op de kaart.

“Borstklopperij voelt ongemakkelijk, maar je lijkt er niet om heen te kunnen als je jezelf wil positioneren als expert, veranderaar of visionair. Gelukkig hoef je jezelf niet de hemel in te prijzen als je daarvoor niet staat te trappelen.”

Poortjes in een lege kantoorlobby bij tips voor storytelling als thought leader

Afbeelding via Pixabay

9. LinkedIn: 5 nieuwe functies om zeker eens te proberen

LinkedIn rolt razendsnel nieuwe functionaliteiten uit. Is LinkedIn een van jouw voornaamste platforms, en wil je het optimaal blijven gebruiken? In dit artikel lees je welke 5 nieuwe functies je zeker eens moet proberen. Wist je bijvoorbeeld dat je nu berichten als concept kunt opslaan? Marjolein Bongers praat je bij.

LinkendIn nieuwe functionaliteiten

10. Performance Max vs. Google Shopping: trend volgen of trouw blijven?

Dit najaar wacht Google Shopping een flinke update. De komst van Performance Max betekent het einde van Smart Shopping-campagnes. Standaard Shopping blijft wel bestaan. Wat werkt het best voor jou? Ontdek de sweet spot.

Google Shopping Performance Max

Dit was de top 10 van september 2022. Ben je benieuwd naar de populairste artikelen van andere maanden? Die vind je hier.