Online advertising

Google zoekpartners: wel of niet gebruiken?

0

Het insluiten van Google zoekpartners is een standaard instelling bij het aanmaken van een nieuwe zoekcampagne. Voor veel marketeers blijft de vraag: Google zoekpartners uitsluiten of meenemen in de campagne?

Wat zijn Google zoekpartners?

Google is de grootste zoekmachine, toch is dit niet de enige zoekmachine waarop je kunt zoeken naar je favoriete producten en diensten. Bij het aanmaken van Google zoekadvertenties kun je deze laten vertonen in het Google zoeknetwerk en op websites van zogenoemde zoekpartners.

Het Google zoeknetwerk zijn diensten en websites van Google zoals: Google zoeken, Google Maps en YouTube.

Google zoekpartners zijn websites die, zoals de naam al doet vermoeden, een partnerschap hebben met Google. Dit zijn andere zoekmachines, maar ook ander type websites. Dit zijn dus verschillende websites die jouw advertentie vertonen en hiermee een positief effect kunnen hebben op je bereik, klikken en conversies.

Wie precies de zoekpartners zijn van Google, daar is helaas geen transparantie over. Dat is gelijk één van de grootste redenen voor veel marketeers om geen gebruik te maken van de zoekpartners.

Waar kun je de instellingen voor zoekpartners vinden?

Bij het aanmaken van een campagne of in de campagne-instellingen kun je kiezen voor netwerken. Standaard wordt de uitbreiding voor Google zoekpartners en het Display netwerk aangevinkt. Google ziet de voordelen van het gebruiken van deze uitbreidingen, vandaar dat deze optie altijd wordt meegenomen. Toch kan het afhankelijk van jouw bedrijfsdoelstellingen en budgetten waardevol zijn om enkel gebruik te maken van het zoeknetwerk en zoekpartners uit te sluiten. Zoekpartners uitsluiten in Bing?

Zoekpartners vinden in de Google Ads instellingen

Voordelen van gebruiken van Google zoekpartners

Door jouw advertenties op meer plaatsen te vertonen dan enkel het Google zoeknetwerk vergroot je jouw bereik en zichtbaarheid. Daarbij kiezen veel adverteerders voor het uitschakelen van de zoekpartners waardoor er vaak sprake is van minder concurrentie. Hierdoor kun je vaak voor lagere klikprijzen verkeer generen. Met andere woorden door uit te breiden naar het zoeknetwerk kun je betere resultaten halen binnen jouw campagne.

Nadelen van gebruiken van Google zoekpartners

Het voornaamste nadeel voor het gebruiken van zoekpartners is voor marketeers het gebrek aan transparantie en optimalisatiemogelijkheden. Google geeft geen lijst weer van welke websites dit zijn en er zijn geen mogelijkheden om plaatsingen uit te sluiten, zoals in het Display-netwerk. Ook zijn er geen mogelijkheden voor het aanpassen van biedingen op basis van data. Kortom, zoekpartners biedt niet de mogelijkheden voor optimalisatie die het zoeknetwerk wel biedt. Je bent dus compleet afhankelijk van het algoritme om bij te dragen aan jouw resultaten.

In je campagne overzicht geven Google zoekpartners mogelijk een vertekend beeld van jouw resultaten. Zoekpartners en het zoeknetwerk hebben beide invloed op de resultaten van jouw campagne. In het campagne-overzicht zie je de resultaten van beide netwerken. Hier kan het zijn dat je een CTR hebt over beide netwerken van 10%. Terwijl je in het zoeknetwerk een CTR hebt van 15%.

Met andere woorden de resultaten lijken negatiever en door het uitsluiten van zoekpartners zullen de resultaten beter worden. Veel marketeers zien vaak dat zoekpartners goedkope klikken oplevert. Dit kan positief zijn maar als deze vervolgens niet converteren heeft dit een negatief effect op de totale resultaten. Door beide netwerken apart van elkaar te beoordelen kun je veel beter inschatten hoe waardevol zoekpartners zijn voor jouw bedrijf.

Zijn Google zoekpartners waardevol voor jouw bedrijf?

Of zoekpartners wel of niet waardevol zijn voor jouw bedrijf is compleet afhankelijk van je bedrijf, je budget en je campagne-instellingen. Gelukkig biedt Google wel de mogelijkheid om de resultaten van het Zoeknetwerk vs. Zoekpartners te segmenteren.

Hoe doe je dit?

  1. Ga naar je campagne (of advertentiegroep) overzicht
  2. Kies segmenteren
  3. Kies het segment: Netwerk (met zoekpartners)

Hieruit kun je duidelijk opmaken welke effecten, positief of negatief, zoekpartners hebben op jouw resultaten. Zo kun je per campagne inschatten of het wel of niet waardevol is.

Segmenteren op zoekpartners

Optimaliseren Google zoekpartners? Gebruik deze tips!

Ondanks dat er geen mogelijkheden worden gegeven door Google om te optimaliseren voor zoekpartners kun je met een aantal methodes toch optimaliseren.

  1. Kijk naar zoekwoordtype: maak je gebruik van brede zoekwoorden of woordgroepen? Door twee campagnes te splitsen op zoekwoordtype kun je resultaten beïnvloeden voor zoekpartners, mogelijk zijn brede zoekwoorden de reden dat de resultaten beïnvloed worden.
  2. Segmenteer devices: mogelijk doen zoekpartners het beter op mobiel dan op pc, door verschillende campagnes per device te maken kun je betere resultaten behalen.
  3. Dupliceer de campagne voor zoekpartners met een lager bod: maak een tweede campagne voor zoekpartners en stel deze zo in dat er geen resultaten worden behaald in het zoeknetwerk.

Dus, kies je voor insluiten of uitsluiten van zoekpartners in jouw campagne? Of je nu gebruik maakt van zoekpartners of niet. Het gaat om het behalen van de beste resultaten voor jouw zoekcampagnes.