Content

Stralend op de foto: 7 tips voor de perfecte portretfoto

0

Als portretfotograaf met ruime ervaring deel ik graag wat handige tips om ervoor te zorgen dat je er zo goed mogelijk uitziet op je portretfoto’s. Je wil natuurlijk graag dat je portretfoto’s voor de nieuwe teampagina op de corporate website er top uitzien. Maar wat is top?

De volgende 7 tips helpen je om prachtige portretten van jezelf te laten maken.

1. Bereid je goed voor op de portretfotoshoot

Een degelijke voorbereiding is essentieel. Overweeg om een week voor de fotoshoot naar de kapper te gaan. Denk zorgvuldig na over je kledingkeuze en zorg ervoor dat deze schoon is. Vermijd kleding met fijne lijntjes of stippen, omdat dit het moiré-effect kan veroorzaken. Vraag ook even na of je volledig op de foto staat of alleen je gezicht. Zijn ook je armen volledig te zien op de foto? Realiseer je dan ook dat je middel op de foto komt. Zorg dan dus ook voor een mooie broek, jurk of rok, omdat dit ook zichtbaar zal zijn.

Meer lezen over het werven van personeel met portretfoto’s? Lees dan mijn artikel: Tips voor het werven van personeel met beeld.

2. Houd rekening met de achtergrond

Het is handig om te weten welke achtergrond je portretfoto’s krijgen. Dit wordt met de fotograaf voorafgaand aan de shoot besproken met de opdrachtgever. Worden de portretten buiten gemaakt? Dan zal dat een reden hebben. Een achtergrond trekt ook aandacht. Dan is het wel handig dat die achtergrond iets relevants toevoegt aan een foto.

Besteed aandacht aan de achtergrond van je portretfoto.

Dit zelfportret heb ik gemaakt omdat iedereen mag weten dat ik werk vanuit Den Haag. Is de locatie minder relevant en gaat het echt alleen om je gezicht? Dan is het handiger om portretten met een vaste achtergrond kleur te laten maken bij jullie op kantoor.

Vraag aan de communicatieafdeling welke achtergrond de portretten krijgen. Vaak wordt wit of zwart gebruikt, vooral voor zakelijke portretten zoals LinkedIn-profielfoto’s. Maar het kan ook zijn dat de achtergrondkleur de huisstijlkleur van je bedrijf wordt. Kies hoe dan ook kleding die past bij de achtergrond van je portret.

Meer hulp bij jullie keuze voor een achtergrondkleur kun je hier vinden: achtergrond voor portretten.

3. Lachend en vrolijk op de foto?

Zeker! Maar portretten hoeven niet altijd een brede glimlach te tonen. Kies een gezichtsuitdrukking die bij je past en waar je je comfortabel bij voelt. Houd ook rekening met het doel van het portret. Is het voor de ‘over ons’-pagina op jullie bedrijfswebsite? Of is het voor een specifiek artikel waar jij input voor geeft omdat je expert bent op een bepaald gebied?

Vaak gebruik je een zakelijk portret bij contacten waar je alleen mailcontact mee hebt. Mensen die jou dus nog niet kennen en gezien hebben. Hoe kijk jij naar foto’s van mensen die je niet kent?

Lachende portretfoto.

Mensen met een vrolijke lach worden vaker als ‘leuk’ beoordeeld dan mensen die niet al te vrolijk op de foto staan. Maar die vrolijke lach hoeft zeker niet overdreven te zijn. Sommige mensen lachen tijdens een shoot extra hard en anderen juist helemaal niet. Een goede portretfotograaf zal je tijdens de shoot helpen en aansturen op een mooie gezichtsuitdrukking die past bij het doel van de portretfoto’s.

4. Ken je eigen gezicht: kijk eens goed in de spiegel

Ben jij nooit blij met je eigen portretfoto’s? Dan zou het kunnen dat je nooit foto’s hebt laten maken door een ervaren portretfotograaf. Maar het zou ook kunnen dat je kijk op jezelf niet heel realistisch is. Heb jij een enorme hekel aan het laten maken van portretfoto’s? En heb jij daarom nog steeds die oude foto’s van 9 jaar geleden online staan? Dan kan het zo zijn dat je ook niet blij bent als je in de spiegel kijkt. Juist dan is het goed om te oefenen met je gezichtsuitdrukking. Hoe kijk jij op je mooiste foto?

portretfoto voorbereiden spiegel.

Besteed wat extra tijd voor de spiegel om je gezicht beter te leren kennen. Experimenteer met verschillende uitdrukkingen en ontdek welke jou het beste vertegenwoordigen op foto’s.

Een goede portretfoto legt je gezicht op zijn voordeligst vast.

Het laten maken van een aantal mooie portretten is heel wat anders dan het laten maken van pasfoto’s. Een portretfotogaaf heeft namelijk meer tijd voor jou dan een fotograaf die pasfoto’s maakt. Pasfoto’s moeten ook aan hele andere eisen voldoen. Kijk voordat je afspraak met de fotograaf is ook nog even in de spiegel.

5. Vraag om feedback van anderen

Laat goede vrienden of familieleden een selectie van je portretfoto’s beoordelen en vraag hen welke foto’s ze het mooist vinden. Dit kan achteraf met het resultaat van de nieuwe fotoshoot. Maar het kan ook met foto’s die je al van jezelf hebt.

Welke portretfoto van jou vinden je vrienden en familieleden het mooist?

Hoe kijk je op die mooie foto van jezelf? Oefen die blik in de spiegel zodat je straks bij een nieuwe portretsessie die blik makkelijk naar boven kan halen. Soms kijken andere mensen op een andere manier naar je uiterlijk dan dat je dat zelf doet. Heb je een grote neus, kromme tanden, of een linkeroog die net wat kleiner is dan je rechteroog? Realiseer je dat niemand perfect is. Je imperfecties horen bij jou.

6. Bekijk het portfolio van de portretfotograaf

Het is belangrijk om portfolio’s van portretfotografen goed te bekijken en vergelijken voordat je een keuze maakt. Heeft de fotograaf veel ervaring? Staan er profielfoto’s tussen waar je enthousiast van wordt? Het maakt nogal wat uit of de fotograaf tientallen, honderden of duizenden mensen in opdracht heeft geportretteerd.

Werk samen met een professional die de tijd neemt om ervoor te zorgen dat je ontspannen bent. Heeft de fotograaf veel ervaring met het maken van portretten? Dan is de kans groot dat de geportretteerde personen goede begeleiding krijgen tijdens de shoot. Of de fotograaf tijd voor jou kan nemen hangt overigens ook van de opdrachtgever af. Krijgt de fotograaf 15 minuten de tijd, of moeten de portretten van iemand binnen 5 minuten gemaakt zijn? Neem de tijd om hier goed over na te denken.

7. Kom op tijd

Een fotograaf is bij jullie voor een bepaalde tijd aanwezig en heeft die tijd om van iedereen mooie portretten te maken. Er zal vast een planning gemaakt zijn om iedereen de kans te geven mooie foto’s te laten maken. Soms komen mensen een paar minuten te laat. Als reden hoor ik weleens dat ze nog in een meeting zaten of de tijd vergeten waren. Realiseer je dat de fotograaf waarschijnlijk veel mensen moet portretteren en dat diegene dus bijvoorbeeld 5 of 10 minuten per persoon heeft.

Als portretfoto’s bij jou altijd gelijk goed zijn, dan is een paar minuten te laat komen prima. Maar als dat niet het geval is, dan is het wel handig om op tijd te zijn. Op die manier kan de fotograaf elke minuut die voor jou in de planning staat ook echt aan jou besteden. De kans op mooie foto’s is dan het grootst.

Het belang van een goede samenwerking

Het laten maken van goede portretfoto’s is een samenwerking tussen jou en de fotograaf. Sta open voor suggesties en werk samen om het beste resultaat te bereiken. Is je zelfbeeld reëel en heb je wat tijd in de voorbereidingen gestoken? Dan komt het vast helemaal goed. Het maken van portretten is een gezamenlijke inspanning waarbij de ervaring van de fotograaf en je eigen inzet een belangrijke rol spelen.