Social media

9 LinkedIn-typetjes: herken jij jezelf?

0

Als portretfotograaf heb ik extra aandacht voor portretten die ik voorbij zie komen op LinkedIn. De meeste profielen op LinkedIn zijn helemaal in orde maar soms zie ik erg vermakelijke en vreemde portretfoto’s en profielen voorbijkomen.

De onderstaande 9 profielen zijn niet al te echt (op 1 na), maar zullen vast wel de nodige herkenning teweegbrengen. Herken jij jezelf in 1 van onderstaande profielen? Dan ga je dat natuurlijk niet aan iedereen vertellen. Maar even binnenlopen bij jullie communicatieafdeling en vragen of er toevallig nog een portretfotoshoot voor het personeel wordt ingepland kan best handig zijn. Het bedrijf waar je werkt kan goede portretfoto’s laten maken voor jullie ‘over ons’-pagina. En in overleg met de fotograaf kunnen die foto’s ook op LinkedIn gebruikt worden.

1. Victor Vakantieganger

Linkedin profiel victor

Victor is debiteurenadministrateur en wil graag lekker relaxed overkomen.

Zijn professionele reputatie is wat aan de hoge kant en hij merkt dat mensen hem al snel té deskundig vinden.

Tip voor Victor: gebruik een vakantiekiekje als profielfoto. Voorafgaand aan het maken van de foto wel eerst even wat moed indrinken! Dan neemt je reputatie een beetje af en zit je zo weer op je gewenste niveau.

Bonustip voor Victor Vakantieganger: hou die donkere zonnebril maar op, want op die manier creëer je geen extra connectie met de kijker en dat heb jij ook echt niet nodig.

2. Mirjam het Mensenmens

profiel op linkedin met foto

Mirjam is een echt gezelligheidsdier. Ze is super sociaal, gevoelig, kwetsbaar (maar toch ook heel krachtig) en een teamplayer in hart en nieren. Mirjam heeft diverse functies die makkelijk te combineren zijn. Binnenkort gaat Mirjam ook even werken aan het aantal connecties op haar LinkedIn-profiel.

3. Charles van Carrière tot Tijger

foto op LinkedIn

Misschien is Charles ook juist een familiemens? Nou ja, hij gaat in ieder geval op de foto met een kind. Charles komt thuis van zijn werk. Hij schopt zijn schoenen uit, gaat aan de eettafel zitten en klapt z’n laptop open. Met zijn rechterhand tikt hij nog wat mails naar zijn cliënten en met zijn linkerhand schuift hij af een toe een lepel met een wortelprutje bij de baby naar binnen. Nee, Charles heeft géén 9 tot 5 mentaliteit. Werk en privé lopen bij hem compleet door elkaar.

Hij is ontzettend betrokken bij zijn kind, en alle cliënten komen bij hem op de eerste plaats.

Oh ja, hij is ook nog een rasechte multitasker, betrokken, zorgzaam en lief. Met Charles kun je tussen het werk door lekker keuvelen over het weekend met kinderen. Veel kinderen.

4. Marjolein Muurbloempje

marjolein profiel foto

Marjolein is een beetje verlegen en wil liever niet al te herkenbaar op de foto. Straks herkennen mensen haar nog! Uit eigen ervaring weet ze dat geen foto op je LinkedIn-profiel ook geen goede optie is. Daarom maar eentje waar ze niet al te herkenbaar op staat. Wil je niet te herkenbaar op de foto? Kies er dan een uit waar je met je hele lichaam op staat. Op die manier zie je eigenlijk niets. Gooi daar in de achtergrond een mooie foto van een zonsondergang of groen plantje bij voor de afleiding.

5. Rik de Luierik

wat? nee joh!

Rik heeft geen zin in gedoe. Uitzoeken hoe je een goede portretfoto laat maken? Het internet afstruinen voor een goede portretfotograaf? Rik valt alleen al bij de gedachte in slaap. Hij kan nog net de energie opbrengen om een selfie te maken, dat wel. Rik had gelukkig nog een leuke foto met zijn ex. Daar denkt hij acceptabel op te staan. Wel jammer dan hij haar er nog even moet afsnijden. Of nee, wacht, bij de profielfoto op LinkedIn kan je de foto schuiven of wat groter uploaden. Dan kun je alleen de linkerkant gebruiken. Die lange haren van zijn ex aan de rechterkant ziet toch niemand. Pffff, vermoeiend.

Misschien is Rik juist niet lui, maar juist superdruk en heeft hij helemaal geen tijd om een goede foto van zichzelf te regelen. Hij zou eens moeten gaan praten met Ingmar van de Inhoud (zie punt 7). Misschien kunnen ze samen op de foto. Dan zal de nadruk vooral liggen op misschien.

6. Tineke van de Toevalstreffer

linekdin profiel met foto

Tineke heeft een heleboel talenten, maar goed op de foto staan hoort daar niet bij. Ze heeft een enorme hekel aan het laten maken van foto’s. Zelfs zo erg dat ze nog nooit goede portretten heeft laten maken door een ervaren portretfotograaf. Dat hoeft ook niet, want haar partner heeft 6 jaar geleden in een onbewaakt ogenblik op vakantie een kiekje geschoten waar ze net acceptabel op staat. Dan die maar.

7. Ingmar van de Inhoud

ingmar hoeft geen goede foto

Ingmar is een (erkend!) expert op zijn vakgebied. Die erkenning is voor hem veel belangrijker dan welke foto of profiel dan ook. Hij gaat niet over triviale zaken als fotografie. Hoe iets eruitziet interesseert hem niet zoveel. Vorm is een waste of time, de inhoud: dát is waar het om draait! De communicatieafdeling heeft na al die jaren dat hij zijn LinkedIn-profiel heeft nog steeds geen portretfotoshoot voor hem geregeld. Behalve dan die portretshoot van een maand geleden, maar toen was hij vrij. Daarom heeft hij zijn secretaresse gevraagd of ze zijn pasfoto kan inscannen voor zijn LinkedIn-profiel. Boeie.

8. A. Anoniempje

liever geen linkedin profiel

Geen tijd, geen zin, weet niet hoe het werkt of geen goede foto beschikbaar? A. Anoniempje kan 100 verschillende redenen bedenken om geen foto te plaatsen. Misschien wil ze liever niet dat mensen haar foto bekijken of moest ze een LinkedIn-profiel aanmaken van haar werkgever of dochter. Dan ontbreekt de echte motivatie een beetje. Hoe dan ook, het was er het afgelopen jaar nog even niet van gekomen. Waarom vinden mensen dat ook zo belangrijk? Wat de reden ook is, de kans is groot dat ze het zelf allemaal niet zo belangrijk vindt.

9. Wilmar Wilmeer

fotograaf Den Haag wil meer

Wilmar is beroepsfotograaf in Den Haag en wil altijd meer. Hij is lekker bezig met het maken van portretfoto’s en bedrijfsfotografie, maar in de achtergrond van zijn LinkedIn-profiel wil hij toch echt te veel. Wilmar kan veel beter 1 duidelijke foto gebruiken dan de 32 puzzelstukjes van foto’s die hij nu gebruikt. Hier kun je controleren of hij dat al heeft aangepast.

Waarom een LinkedIn-profiel met goede portretfoto?

Een profielfoto zegt iets over jezelf. Vind je je eigen reputatie en je carrière niet zo boeiend? Dan is het beter om überhaupt geen LinkedIn-profiel aan te maken. Als je besluit om dat wel te doen, dan is het ook best handig dat je dat goed doet.

Naast je persoonlijke reputatie zien mensen ook op je profiel waar je werkt. Heeft jouw werkgever je in de gelegenheid gesteld om mooie portretten te laten maken? En mag je die ook gebruiken voor je profiel? Dan zorgen ze vast goed voor je!

Heb je nu een opkomende portretfotoshoot? Bereid je daar dan goed op voor!