SEO

Schrijf je SEO-teksten met hulp van ChatGPT: 5 praktische tips

0

Het schrijven van SEO-teksten kan een uitdaging zijn, maar met de hulp van ChatGPT kun je dit proces een stuk efficiënter maken. Maar hoe doe je dit dan precies? Want je kunt eenvoudig de ‘bietenbrug’ opgaan met een foutieve prompt of matige output. Ik help je op weg! Belangrijk is om in je achterhoofd te houden dat ChatGPT slechts een hulpmiddel is. Staar je dus niet volledig blind op deze tool, maar gebruik de output en behoud een kritische blik.

Ik geef je vijf praktische tips (+ voorbeelden van goede prompts) om kwalitatieve SEO-teksten te creëren met behulp van dit slimme taalmodel.

1. Begrijp je doelgroep en zoekwoorden

Begin met het identificeren van je doelgroep en belangrijke zoekwoorden. Geef ChatGPT wat basiswoorden en onderwerpen en laat het model je helpen bij het uitbreiden van je lijst met relevante zoektermen. Op deze manier kun je content produceren die niet alleen zoekmachinevriendelijk is, maar ook aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Het is dus belangrijk dat je ChatGPT gedetailleerde informatie meegeeft over jouw doelgroep, zodat de tekst zo relevant mogelijk wordt. En onthoud: de output uit ChatGPT is niet volledig actueel, dus toets jouw zoekwoorden altijd nog in een andere SEO-tool om zoekvolumes en concurrentiestatistieken te achterhalen.

Voorbeeldprompt: Kun je mij helpen met het identificeren van relevante zoektermen voor mijn doelgroep? Mijn doelgroep bestaat uit [specificeer leeftijdsgroep, interesses, beroepsgroep, etc.]. Enkele basiswoorden en onderwerpen die relevant zijn voor mijn content zijn [geef enkele basiswoorden en onderwerpen]. Ik zou graag een uitgebreide lijst met zoektermen ontvangen die ik kan gebruiken om mijn content te optimaliseren voor zoekmachines en tegelijkertijd te laten aansluiten bij de behoeften van mijn doelgroep. Alvast bedankt voor je hulp!*

*Iedereen wordt gemotiveerd door een bedankje, toch? Zo ook bij ChatGPT. Door iets menselijks toe te voegen aan je prompt, stimuleer je de tool om nog beter z’n best voor je te doen.

Doelgroep identificeren bron: Arnont.tp / Shutterstock

2. Optimaliseer de contentstructuur

Een goed gestructureerde tekst is van cruciaal belang voor SEO. Vraag ChatGPT bijvoorbeeld om suggesties voor paragrafen of tussenkopjes om de leesbaarheid te verbeteren. Een heldere structuur maakt je tekst niet alleen aantrekkelijker voor lezers, maar ook voor zoekmachines.

Voorbeeldprompt: Kun je me helpen met het creëren van een gestructureerde tekst, die zowel lezers als zoekmachines aanspreekt? Ik zou graag suggesties ontvangen voor paragrafen of tussenkopjes die de leesbaarheid verbeteren en de inhoud gemakkelijker te scannen maken. Mijn doel is om een tekst te produceren die goed georganiseerd is en tegelijkertijd geoptimaliseerd is voor SEO. Alvast bedankt voor je assistentie.

3. Schrijf boeiende en informatieve content

Het doel van een SEO-tekst is altijd: meer bezoekers naar die pagina navigeren. Dus hoe doe je dat? De pagina volproppen met veel zoekwoorden? Ehm… toch niet. Zorg ervoor dat je content relevant is en waarde toevoegt voor je doelgroep. Daar beloont Google je namelijk voor en hierdoor gaat je SEO-waarde (waarde die je vanuit de zoekmachines krijgt voor jouw pagina) omhoog. Bedenk dus wat jouw doelgroep wil lezen of waar ze graag een antwoord op willen en baseer de pagina daarop.

ChatGPT kan je helpen bij het bedenken van aansprekende introducties, informatieve alinea’s en conclusies die de aandacht trekken en vasthouden. Het model kan ook feiten en statistieken toevoegen om je tekst te versterken. Wel belangrijk om te onthouden: zie ChatGPT voornamelijk als hulpmiddel en niet als copywriter voor jouw volledige tekst.

Voorbeeldprompt: Kun je me helpen bij het creëren van een aansprekende introductie, informatieve alinea’s en een pakkende conclusie voor mijn SEO-tekst? Mijn doel is om waardevolle content te bieden die relevant is voor mijn doelgroep en tegelijkertijd de ranking in de zoekmachines te verhogen. Alvast bedankt voor je assistentie!

4. Optimaliseer voor zoekmachines

Technische SEO-aspecten zijn essentieel voor een goede ranking. Laat ChatGPT je adviseren over het gebruik van zoekwoorden in meta-titels, meta-beschrijvingen en alt-teksten voor afbeeldingen.

Een meta-titel is de titel die je aan een webpagina toekent en die verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines. Het optimaliseren van de meta-titel met relevante zoekwoorden is essentieel voor een betere vindbaarheid en het aantrekken van potentiële bezoekers. De meta-beschrijving is een korte samenvatting die onder de titel staat. Het is belangrijk dat deze beschrijving de juiste zoekwoorden bevat, nieuwsgierigheid wekt en een kloppend voorproefje geeft van wat de bezoeker kan verwachten. ChatGPT helpt je de juiste balans te vinden tussen informatief en beknopt.

Met deze optimalisaties maak je niet alleen je content leesbaar voor menselijke bezoekers, maar ook voor zoekmachines.

Voorbeeldprompt: Kun je mij helpen bij het optimaliseren van mijn meta-titels, meta-beschrijvingen en alt-teksten voor afbeeldingen? Dit is de link van de pagina: [link]. Ik wil ervoor zorgen dat mijn pagina’s goed scoren in zoekresultaten en potentiële bezoekers aantrekken. Alvast bedankt voor je ondersteuning!

SEO bron: marekuliasz / Shutterstock

5. Controleer op consistentie en authenticiteit

Houd je teksten consistent en authentiek; dit bevordert je geloofwaardigheid. Laat ChatGPT je ondersteunen bij het behouden van je eigen stijl en tone of voice. Zo kan je bijvoorbeeld (bij de betaalde versie) een linkje meesturen van een andere pagina, zodat ChatGPT de nuances van jouw schrijfstijl begrijpt en vasthoudt. Dit garandeert een naadloze overgang tussen verschillende delen van je content en versterkt de samenhang van je merk.

Voorbeeldprompt: Kun je mij helpen om mijn eigen schrijfstijl consistent te houden in mijn teksten? Ik hecht veel waarde aan authenticiteit en geloofwaardigheid, en ik wil ervoor zorgen dat mijn content een samenhangend geheel vormt. Hier een linkje naar de schrijfstijl die ik graag wil aanhouden: [link]. Alvast bedankt voor je hulp!

Bonustips

Om je tekst nóg beter te maken, geef ik je graag nog wat bonustips mee.

  • Maak gebruik van long-tail zoekwoorden
    Long-tail zoekwoorden zijn specifieker en hebben vaak minder concurrentie dan bredere termen. Vraag ChatGPT om suggesties voor long-tail zoekwoorden die relevant zijn voor jouw onderwerp. Controleer hierna nog wel of er ook zoekvolume op zit en of ze dus relevant genoeg zijn voor gebruik.
  • Houd rekening met lokale SEO 
    Zorg ervoor dat je jouw adresgegevens op de website hebt staan en dat je een goedgevuld Google bedrijfsprofiel hebt. Dit draagt bij aan de vindbaarheid van de website in jouw omgeving.
  • Maak gebruik van interne links 
    Interne links zijn niet alleen handig voor de navigatie op je website, maar ook voor SEO. Vraag ChatGPT om suggesties voor relevante interne links binnen je tekst. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een lijstje met pagina’s + de zoekwoorden waar deze op gericht zijn, door te geven aan ChatGPT. Vraag dan om op specifieke anchors in de tekst te linken naar de desbetreffende pagina. Dit helpt zoekmachines om de structuur van je website te begrijpen en de waarde van specifieke pagina’s te bepalen.

Klaar voor jouw SEO-succes?

Het schrijven van kwalitatieve SEO-teksten met ChatGPT is een effectieve manier om je online aanwezigheid te versterken. Gebruik de suggesties van het model als inspiratie, maar vergeet niet om de gegenereerde tekst aan te passen zodat het volledig matcht bij jouw merk.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.